Röviden: JJC WR-100 rádiós távkioldó teszt

0

Nem lesz nehéz kitalálni, hogy hol gyártják a JJC WR-100 rádiós távkioldót, ha elárulom, hogy a JJC a Jin Jia Cheng rövidítése.
Persze ezen nem kell meglepődni, mert szinte minden ilyen eszközt Kínában gyártanak. A JJC a sok fotós kiegészítőkre szakosodott gyár egyike, így a kínálatukban az adatkábel és a csuklópánt mellett megtalálható az objektívsapka, a napellenző vagy akár a vezetékes és a rádiós távkioldó is.

A JJC WR-100 egy adóból és egy vevőből álló, 100 méteres hatótávolságú rádiós kioldó, amit a gyár többféle fényképezőgéphez is gyárt (az ArtWork Kft.-nél egyelőre csak a Canon és a Nikon tükörreflexesekhez való változat kapható).

Az egyszerű felépítésű vevőegység a fényképezőgép kioldó bementére csatlakozik. A vevőegység vezetékes távkioldóként is használható, így a működési módokat beállító három állású kapcsoló mellé kapott egy exponáló gombot is. A kapcsoló a következő állásokkal rendelkezik:

  • W: a vevő aktív, a kioldás a rádiós adóval is lehetséges. A vevő az energiát ilyenkor a beépített Li-ion akkumulátorából kapja.
  • O: kikapcsolt állapot. Ekkor nem fogyaszt energiát a vevő, de nem is használhatjuk a rádiós kioldót. A gép exponálását viszont kiválthatjuk a vevőn elhelyezett exponáló gombbal.
  • L: B-módban történő fotózáskor kell ezt az üzemmódot kiválasztani. Vezeték nélküli kioldásra ekkor sincs lehetőség.

A vevőhöz – mivel belső Li-ion akkumulátort tartalmaz – egy hálózati adaptert is mellékelnek. A hálózati adapter elsősorban a vevőegység akkumulátorának töltésére való, így a vevő részt adapterről használva a vezeték nélküli távkioldás nem használható.

A vevő egység elején lévő LED a rádiós kioldó jeleinek vételét mutatja. Ha jel érkezik, a LED halványan villog. A készülék hátulján további 5 LED-et helyeztek el, amelyek W módban vagy töltéskor az akkumulátor töltöttségét mutatják. Minden LED 20%-nyi töltöttséget reprezentál.

A 12V-os elemmel működő rádiós adón egy exponáló és egy élesség állítás indító gomb található. A jeltovábbításról ezen az egységen is egy LED ad visszajelzést.

Az adó antennája teleszkóposan kihúzható, de rövid távolságon visszatolt állásban is használható.

Bár 19.990 Ft-os bruttó árával a JJC WR-100 vezeték nélküli távkioldó nem tartozik az olcsó kiegészítők közé, szolgáltatásai mindenképpen kiemelik a hasonló árú gyári eszközök közül: míg azok többnyire csak vezetékes távkioldásban jeleskednek, addig ezzel a készülékkel akár 100 méterről, vezeték nélkül is vezérelhetjük a fényképezőgép élességállítását és zárját. A vezetékes távkioldóként és B idős vezérlőként is használható vevőegység pedig már csak egy extra a csomagban.

A tesztkészüléket az Artwork Phototól kaptuk kölcsön. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!