Röviden: Minolta DiMAGE E323 teszt

0
A Minolta DiMAGE E323 első pillantásra teljesen egyedi gépnek látszik. A világoskék csíkos előlap nem megszokott, sokaknak nem szép, sokaknak pedig kifejezetten tetszik. Bár első ránézésre nem látszik, de ha a gép oldalát, hátulját, illetve műszaki paramétereit megnézzük, egyértelművé válik a hasonlóság a Sanyo VPC-S1-gyel. A két gép ugyanis minden tekintetben ugyanaz, kivéve a külső néhány vonását. Az S1 talán csinosabbra, az E323 pedig fiatalosabbra, lazábbra sikerült. A kérdés talán az, hogy melyik az “eredeti”? Pontosan megmondani mi sem tudjuk, de nagyon sok utalás van arra nézve, hogy melyik cégtől származhat a gép, a Minolta, vagy a Sanyo álmodta-e meg, illetve a Minolta, vagy a Sanyo vette át… Mindenesetre érdemes néhány pillantást venni a Minolta DiMAGE E323 (bal) és Sanyo VPC-S1 (jobb) hátuljára és oldalára.


A fényképezőgépben 1/2,7″ méretű CCD dolgozik, melyen 3,3 millió képpont található. A képalkotásban résztvevő 3,2 millió pixelből interpolálás során 2880×2160 pixeles legnagyobb képméretet ad a gép (a Minolta eddig nem használt interpolált felbontást, ez talán jelent valamit…). A CCD felbontásának megfelelő méretet választva 2048×1536 pixeles képeket kapunk, ennél kisebb felbontások is használhatók: 1600×1200 és 640×480. A képek tömörítése kétféle erősségű lehet, melyeket Fine és Normal elnevezés jelöl (a Minoltánál eddig a Fine, Standad illetve Economy elnevezésekkel találkozhattunk. Talán ez a gép eredetileg nem is Minolta?). A képek csak JPEG formátumban menthetők, veszteségmentesen nem rögzíthetők, bár ebben a kategóriában ez elég furcsa is lenne.

Az érzékenység beállítása a gépen múlik, a megvilágítástól függően ISO50 és ISO200 közötti lehet. A fénymérés 256 szegmensű mátrix, amelynek következtében 2 és 1/2000 mp közötti zársebességeket használhat az E323.


Az optika 5,6-16,8 mm-es fókusztávolságú, ami Leica képkockára vetítve 36-108 mm-nek adódik. Fényereje f/2,8-4,9, mely a 3x-os zoomos kompakt gépek között teljesen átlagos. Az optika védelmét – mint a kategóriában elvárható – kikapcsolt állapotban két fémlamella védi a környezeti behatásoktól. A nagylátószögű álláson kívül 12 zoompozíció állítható be, amely átlagon felüli pontosságú optikát eredményez, legalábbis ami a zoomot illeti.

A rekesz értékét csak az automatika választhatja meg, F2,8 és F8,4 között.

Makrózáskor a zoom is használható, legnagyobb nagyítás a zoom középállásánál érhető el, ekkor a legkisebb a befogható terület, amelynek szélessége 30 mm. Ez bizony kiváló érték!A hátsó LCD 1,5″-os, felbontása 80 ezer pixel, amelynél már tapasztaltunk nagyobb értéket, de így szép éles képeket láthatunk rajta. A kijelző fényereje ráadásul 7 lépésben állítható. A fotók megkomponálásához átnézeti kereső is használható, bár ennek képe meglehetősen kicsi és nagylátószögnél jelentős hordótorzítás látható, teljes tele állásban pedig kissé homályos. Viszont előnyére mondható, hogy közvetlenül az optika felett található, így vízszintes irányban egyáltalán nem, függőleges irányban is csak kis mértékben kell számítanunk parallaxis hibára. Az optikai keresőn dioptria-korrekciós lehetőség nincs.

A beépített vaku a megszokott üzemmódokban használható: automatikus, kikapcsolt, derítő és vörös-szem csökkentő. A vaku távolsága az optikától 4 cm.

Az automatikus módon kívül használhatunk különböző téma-módokat. A téma módok között megtalálhatók a sport, portré, tájkép, éjszakai és “cosmetic” és “slim”. A cosmetic elnevezést nehéz volna pontosan lefordítani magyarra, ha a jelentéséből próbálunk jó elnevezést találni, akkor esetleg a bőrszín lenne jó választás. Ez ugyanis a lágy bőrszínek eléréséhez használható, azzal együtt, hogy a tárgytávolságot 2,5m körülire állítja a gép. A “Slim” módban a képek nyújthatók és széthúzhatók. (Ilyen különleges téma-módokat még nem láttunk Minolta gépen).

A fehér-egyensúly automatikus beállításon kívül megadható napfény, felhős, izzó és fénycső értékekre. Kézi beszabályozásra nincs lehetőség.

Videók készítése során akár a teljes memóriakártya megszakítás nélkül megtölthető, 320×240 vagy 160×120 pixeles felbontásban. Videorögzítés során végig működik a fénymérés, a fókuszrendszer, sőt az optikai zoom is használható, igaz a gép hangot nem rögzít, így a zoom-motor hangja sem hallatszik a felvétel alatt.

A sorozat-felvételkor kétféle sebesség használható. A best módban 4 kép készíthető 1 kép/mp sebességgel, ezt követően kiválasztható, hogy melyik felvétel kerüljön elmentésre. Standard módban 9 kép készülhet 1,2 kép/mp-es sebességgel. Ezek az értékek 3 Mpixelre és Fine tömörítésre vonatkoznak.

A lejátszás meglehetősen nagy nagyítás használható, ennek mértékét csak az adatlapról ismerjük, a gép nem írja ki: 45x-es. A kiválasztott nagyítás és kivágás után az aktuálisan megjelenített kép új fájlba is elmenthető.

A fényképezőgép fókuszrendszere sem hasonlít az eddigi Minolta gépekre, ugyanis nem széles területet figyel. A sebessége átlagos, nagylátószögnél gyenge fénynél 1, tele állásban gyenge fénynél 1,5 mp-ig tart az élességállítás, jó megvilágítás esetén, kontrasztos témáknál ennél jobb eredményekre számíthatunk.
A bekapcsolás pillanatától számítva 1,5 mp után kerül használható állapotba a gép.

A állványmenet műanyagból készült, nagyjából az optikai tengely alá került. Sajnos ha a gépet állványra helyezzük sem a kártya, sem az akkumulátorok nem cserélhetők.
A gépet két darab AA méretű alkáli elemmel, vagy nikkel-metálhidrid akkumulátorral, esetleg egy darab lítium-elemmel (nem újratölthető!) használhatjuk. A gyári csomagban alkáli elemeket találunk, két darabot, ami nem túl sokáig használható. Érdemes még a vásárlás előtt, vagy annak közelében beszerezni a szükséges akkumulátorokat és egy töltőt.

A fényképezőgép SecureDigital vagy MultiMedia kártyára menti a felvételeket, a dobozban 16 MB kapacitású SecureDigital kártyát találtunk. Mint már sokszor leírtuk, ez hosszú távon nem elegendő, így ajánljuk legalább a 128 MB kapacitású kártya megvsárlását.


A fényképezőgép dobozába a gépen kívül a következők kerültek:


  • 2 db alkáli elem

  • video kábel

  • USB kábel

  • csuklószíj

  • 16 MB-os SecureDigital kártya

A Minolta DiMAGE E323-at azoknak ajánljuk, akik egyszerű, olcsó, automata működésű, de zoomoptikával szerelt fényképezőgépre vágynak, amellyel akár 13×18 cm-es méretű papírképek készítésére alkalmas fotókat is létrehozhat.

A Minolta DiMAGE E323 ára nettó 57 ezer forint. A tesztgépet a Extrém Computertől kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére. Köszönjük!