Könyvajánló: A digitális fotózás műhelytitkai

0

A digitális fotózás műhelytitkai című könyv már a II., aktualizált, bővített kiadásánál tart. Az új kiadás frissítette a könyv tartalmát napjaink korszerű digitális fényképezőgépeivel, így megtalálhatók benne a Canon EOS-300D, a Kodak DX6490, a HP PhotoSmart 945 és más, hasonlóan friss, illetve új digitális fényképezőgépekről szóló példák, leírások.

A könyv A/5-ös formátumú, így bármikor magunkkal vihetjük, sőt, akár a fotóstáskánkba is becsempészhetjük. A gyönyörű, színes fotókat, példákat, illusztrációkat tartalmazó könyv nem csak azoknak készült, akik most ismerkednek a fotózással, hanem azoknak is hasznos információkkal szolgálhat, akik filmes múlttal rendelkeznek, de nemrég váltottak, vagy éppen most szeretnének váltani a digitális világba.

Elsőként a digitális géptípusokkal foglalkozik a kiadvány, melyben ismerteti a kompakt, tükörreflexes és egyéb típusok jellemzőit, azok beállíthatóságát, illetve az ajánlott célközönséget. Az egyes kategóriákon belül több példát is felhoz, amelynek adatait összevethetjük egymással. Részletesen ismerteti a digitális és optikai zoom közötti különbséget, a felbontás fontosságát és a nagy számok veszélyét, a beállítási lehetőségek jelentőségét, illetve az egyes részegységek feladatát. Segítséget nyújt a gépválasztásban, melyet 8 pontban részletez.


A második fejezetet az objektíveknek szentelték, amelyben elsősorban a cserélhető objektíves, tükörreflexes fényképezőgépet vásárlók találhatnak fontos információkat, a nagylátószögűtől a telezoom optikákig, különös tekintettel az esetlegesen előforduló optikai hibákra és azok kiküszöbölésére.

A következő rész a gép kiegészítőivel foglalkozik: a beépített és külső vakukkal, az előtétlencsékkel, a konverterekkel, állványokkal, víz alatti tokokkal, fotós táskákkal, elemekkel és akkukkal, 10 oldalon keresztül.

A negyedik fejezetben a hobbifotós szettekről találunk leírást, különös tekintettel a természetfotózás és az eseményfotózás területeire.


Az ötödik rész a memóriakártyáké, amelyben nem csak az egyes fajták előnyeit és hátrányait, valamint fontosabb jellemzőit ismerteti a könyv, hanem foglalkozik a kártyaolvasókkal, a külső háttértárakkal is.

A könyv szerencsére nem csak a szokásos technikai információkat tartalmazza, hanem olyanokról is beszámol, amelyeket máshol hajlamosak elfelejteni, vagy nem közölni. Ilyen például a digitális kép útja a fényképezőgépben, az egyes érzékelők felépítései és színkezelései, a különböző érzékelőhibák (melegedés, dupla expozíció, mebiltelefon effektus, fényforrás effektus, zajosodás).

A digitális technika sajátosságait ismertető rész fontos és hasznos azoknak, akik még nem ismerik a digitális gépekben rejlő lehetőségeket, a fontos paramétereket és a buktatókat. Részletesen beszámol a felbontásról, az érzékenységről, a fehér-egyensúlyról, és a keresőtípusokról.


A sok-sok technikai leírás mellett a fotográfia, a fotózás alapjairól, a fontos kompozíciós szabályokról, a képkészítés praktikáiról, a fotótémákról, azok lehetséges megörökítéséről, a digitális trükkökről is talál rengeteg hasznos ismertetőt az olvasó. A könyv második fele ugyanis csak a fotózásról szól.

S végül a kész fotók megjelenítése, a monitorok, a nyomtatók, illetve a szkennerek kerülnek terítékre.

A legfontosabb információk mellett természetesen jól használható kislexikon is található a könyv végén, amely a szövegben előforduló technikai fogalmakat ismerteti néhány mondatban.

A digitális fotózás műhelytitkai című könyv jó ajándék lehet egy digitális fényképezőgép mellé, hiszen egy jó fotóhoz nem csak jó gép, de főleg jó fotós is szükséges, s ehhez mindenképpen tisztába kell lenni a technikai és képkészítési alapokkal. A könyvet ajánljuk tehát mindazoknak, akik most ismerkednek a fotózással, vagy most váltanak/váltottak át filmes gépről digitálisra. Ráadásul most kedvezményesen is megrendelhető, 2890 Ft helyett 2100 Ft + postaköltség áron, ha ide kattintva az e-mailben hivatkozik az Index digicam mellékletére.