Röviden: Nikon Coolpix 5900 teszt

0
Külső

A Coolpix 5900 külsejének kialakításakor a Nikon semmit nem bízott a véletlenre: a váz fémből van, jó hozzáérni, és szép is – noha ezzel egy cseppet sem hivalkodik, inkább megpróbál a legkevésbé sem kitűnni a többiek közül. A gép fogása ultrakompaktokhoz képest szokatlanul jó, a jobb kéz számára kialakított markolat kellemes biztonságérzetet nyújt. A kezelőszervek elhelyezése remek, már elsőre teljesen egyértelmű, hogy mi mire való; egyedül a törlés gombját helyezték a tervezők meggondolatlanul az LCD fölé, a többi kezelőszervtől nagyon távol – így nemhogy véletlenül, de szándékosan is nehéz megnyomni. A Coolpix 5900 alján állványmenetet is találunk, szinte tökéletes helyzetben: mind az akkumulátort, mind az SD kártyát cserélhetjük anélkül, hogy a gépet le kellene vennünk az állványról.

Beállítások

A fényképezést megkönnyítendő a programválasztó tárcsára kihelyezett portré, éjszakai portré és táj módok mellett számos más előre beállított program közül is választhatunk egy pillanat alatt. Ez már csak azért is jól jön, mert vérbeli ultrakompakthoz méltóan a Coolpix 5900 nem kényeztet bennünket a záridő kézi állításának lehetőségével; mindössze +-2 blendés expozíció korrekcióra van lehetőségünk, egyharmad fényértékenként. A gép magától 4 és 1/2000 másodperc közötti értékre állítja be a záridőt, de a használni kívánt értékeket felvétel közben nem köti az orrunkra – segítségként az élőkép hisztogramját azért előcsalogathatjuk az expozíció korrekció gombjával.Az érzékenységet (ISO 64 és ISO 400 között) és a fehéregyensúlyt állíthatjuk kézzel, de ezeket a Coolpix 5900 többnyire jól ismeri fel auto módban hagyva is. ISO 400-as érzékenységet persze csak akkor használ, ha nagyon muszáj, és ez nem is baj, hiszen az így készített fényképek elég zajosak.

Optika

A Coolpix 5900 objektívje az ultrakompaktok között teljesen átlagos: 3x-os zoomtartománnyal rendelkezik (gyújtótávolsága kisfilmes rendszerbe átszámolva 38-114 mm), fényereje pedig nagylátószögnél F2,8, tele állásban F4,9. A tele és a nagylátószög között nyolc lépésben állíthatunk – ez kevéssel az átlag fölötti, többnyire elegendő számú képkivágást jelent. A legkisebb tárgytávolság normál módban 30 cm, makrózni viszont már akár 4 centiről tudunk – utóbbi lefedettsége 4,3 cm, és ebben a módban – bár nem a teljes tartományban – használhatjuk a zoomot is.


Élességállítás

Kézi élességállításra nincs lehetőség, de az autofókusz az AF segédfénynek köszönhetően még éjszaka is gyorsan és pontosan dolgozik – a piros fénycsóva automatikusan világít ha szükség van rá, de ki lehet kapcsolni, amennyiben szeretnénk megőrizni inkognitónkat. Fényképezés közben lehetőség van az élességállító keret áthelyezésére, így kiválaszthatjuk, hogy az LCD-n látható kép mely része legyen éles a fotón – ez főleg makró módban hasznos funkció, ahol a gépet egyébként nagyon könnyű zavarba hozni. A Coolpix 5900 a többi új Nikon ultrakompakthoz hasonlóan portrékészítésnél képes arcprioritásos autofókuszt is használni: a gép a keresőképen magától felismeri az emberi arcot, és ennek megfelelően állítja be a fókuszt – így a fotózott személy mindig garantáltan éles lesz.

LCD, átnézeti kereső

A bemozdult, homályos képeket a Coolpix 5900 automatikusan jelzi, és az ilyen rosszul sikerült fotóknál mindig rákérdez, hogy meg szeretnénk-e tartani őket. A képek élességét egyébként mi is könnyedén ellenőrizhetjük, köszönhetően a visszajátszáskor használható tízszeres képnagyításnak.

A kijelzőn megjelenő menüket és információkat a Nikon új grafikus környezetének révén – beállításunktól függően – nemcsak szövegesen, hanem ikonok segítségével is elérhetjük, egy help gomb segítségével pedig minden funkcióról rövid magyarázatot kapunk – méghozzá tizenegy nyelven. A magyar sajnos nincs a választható nyelvek között.

Képalkotáskor jól jön a 2″-es, 115.000 pixeles felbontású LCD képernyő, amin a rögzített kép 98%-a látszik.Sötétben a monitor magától “kivilágosodik”, és mintegy éjszakai módban működik tovább, ami azért is szerencsés, mert így még rossz fényviszonyok mellett is használhatjuk az LCD-t; az átnézeti kereső lekerekített sarkaival és kb. 75%-ban pontos képével inkább csak dísznek jó.

Extrák

Minden módban van lehetőség a Best Shot Selector nevű funkció használatára. Ilyenkor a gép rövid idő alatt több képet készít, és a legfeljebb tíz fotó közül utólag választja ki a szerinte legjobban sikerültet: előzetes választásunktól függően a legélesebb, vagy legjobban exponált kép marad meg.

Fényképezés előtt állíthatjuk be a képélesítés fokát, a kontrasztot és a telítettséget (3-3 érték közül választhatunk, vagy mindegyiknél lehet automata módot használni), utólag pedig jól jöhet a Nikon új fejlesztésű D-Lighting funkciója – ennek lényege, hogy a fotó sötétebb részeit a gép magától észleli és kivilágosítja, így pl. – némi képzaj árán – az ellenfényben, helytelenül exponált fényképeken is előcsalogathatjuk a sötétbe bukó tárgyak részleteit.

Vaku

A szokásos vakumódokon kívül lehetőség van éjszakai portré mód használatára is. Ilyenkor a gép ugyanannál a fotónál egyszerre használ villanófényt és hosszú expozíciós időt, és végül mind az előtérben lévő, vakuval megvilágított téma, mind pedig a háttér egyaránt jól fog látszani.

Az ultrakompaktoknál az objektív és a vaku kis távolsága miatt gyakran fellépő vörösszem-hatás csökkentésére a Nikon a beépített Red-Eye Fix funkcióval is védekezik: a gép az exponálás után magától, a beavatkozásunk nélkül felismeri és retuslja a képen lévő vörösödő szemeket.

Videó, sorozatfelvétel


MOV videó
640×480; 0:14 mp; 15 MByte

A géppel legfeljebb 640×480 pixeles felbontású videókat készíthetünk 30 fps sebességgel. A zoom a rögzítés elkezdését követően már nem mozdul, de a digitális képnagyítást használhatjuk, továbbá működik az autofókusz és a fénymérés is. A legjobb VGA minőségű videóformátum mellett jobban tömörített VGA, 320×240, vagy 160×120 pixel felbontású mozgóképeket rögzíthetünk. A videó mellé hangot is vesz fel a készülék.

A Coolpix 5900-zal sorozatfelvételre is van lehetőség: gyors fokozatban 2 kép/mp sebességgel 6-7 fotót készíthetünk, vagy az exponálógombot lenyomva tartva a kártya teljes kapacitására rögzíthetünk másodpercenként egy fényképet. Lehetőség van a multishot funkció használatával arra is, hogy a 16 másodperc alatt készített 16 fotót egyetlen nagy (max. 5 megapixeles) képpé állítsa össze a gép.

Akku, memóriakártya

A Coolpix 5900 Lítium-ionos (1100 mAh) akkumulátorával egy feltöltéssel kb. 270 képet készít, és ezeket legfeljebb 2592×1944 pixeles felbontásban menti SD kártyára. A fotók készítéséhez háromféle tömörítési fokozat (fine, normal, basic) és 5 méret (5M, 3M, 2M, PC és TV) közül választhatunk.Összegzés

A digitális fényképezőgépet fejlesztő mérnökök (de lehet, hogy a marketingesek voltak) felismerték, hogy a vevők egy jelentős részét nem érdeklik a manuális állítási lehetőségek, sőt az is hidegen hagyja őket, hogy a fénykép mitől lesz olyan amilyen. Ezek a vevők egyszerűen csak egy jó gépre vágynak. A jó gép mindig éles képet készít (ha mégsem akkor szól), témamódokkal segít a trükkös helyzetek megoldásában, kijavítja helyettünk a vakufénytől vörös szemeket és akár mozgókp rögzítésre is használható. Hogy ezt ki milyen formába bújtatva keresi az már csak ízlés és pénztárca kérdése.

A Nikon Coolpix 5900 ára a cikk megjelenésének idején bruttó 76.000 forint.
A fényképezőgépet a Nikon Kft-től kaptuk kölcsön kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!