Röviden: Samsung Digimax i5 teszt

0

Külső

Szerkesztőségünkbe az i5-ök közül egy ‘shark red’ (cápavörös) példány érkezett, de kapható még fekete, ezüst és cápaszürke színekben is. Külseje eleinte csak furcsán ismerős volt, aztán valaki kibökte – olyan, mint egy walkman. Na persze azért a hasonlóság nem teljes, de tény: lekerekített formájával, jó fogású, fém borítású házával inkább emlékeztet egy dizájnos sétálómagnóra, mint egy komoly fényképezőgépre. Tegyük hozzá, hogy ez egyáltalán nem hátrány, tesztalanyainkból elsőként mindig az elismerő “húú” szócskát váltotta ki.

Kézbe fogva rögtön látszik: az optika annyira közel van a gép tetejéhez, hogy bal kezünket maximum csak alulról támasztásra van értelme használni, különben bármennyire eltartjuk, belelóghat a képbe. A gép hátulján kevés gomb, mindegyik megfelelő nagyságú és könnyen kezelhető, és még a programválasztó tárcsa hiánya sem tűnik fel, mert a menügombokkal gyorsan meg lehet találni a megfelelő beállításokat.

Kijelző, menü

A gép hátuljának kb. kétharmadát elfoglaló, 2,5″ LCD szép, folyamatos képet ad, 5,1 cm széles képmérettel. Optikai kereső nincsen, de egy ilyen kicsi gépnél talán nem is lenne értelme, pláne amikor a kijelző 100 százalékosan az elkészítendő képet mutatja. A menü a nagy kijelzőnek hála áttekinthető, a 10 fő menüpontból 7 látszik egyszerre a felső sorban, így minden gyorsan megtalálható. A legnagyobb előnye azonban minden bizonnyal az, hogy magyar nyelvű – az ultrakompaktok között körbenézve ezt sajnos nem minden gyártó tekinti evidenciának.

Optika

A kis, félreugró ajtó mögött bújik meg a kisfilmes rendszerbe átszámolva 39-117 mm gyújtótávolságú optika, ez háromszoros zoomátfogást jelent. A beépített ötszörös digitális zoomot nem lehet kikapcsolni – viszont csak akkor csúszhatunk bele, ha az optikai zoom végét elérve újból megnyomjuk a zoomgombot (ezt egyébként egy csúszkán mutatja is a kijelző). A zársebességet 1 és 1/2000 másodperc, a blendét pedig széleslátószög esetén F/3,5 és F/6,3, míg tele állásban F/4,5 és F/8 között választja meg automatikusan a gép.A rejtett optikás ultrakompaktoknak hagyományosan erősségük a makró mód, az i5 ebben a mezőnyben is a jobbak közé tartozik: “sima” makró funkcióban körülbelül 4,5 centiméteres tárgytávolságnál ugyanekkora volt a befogott kép nagysága is, ilyenkor a vakut és a zoomot is lehet használni. Szupermakró üzemmódban az előbb említett két funkció kikapcsol ugyan, cserébe azonban egészen brutális (kevesebb mint 1 centiméteres) távolságból készíthetünk képeket. Ilyenkor a befogott képméret 14 mm, ezzel pedig egészen érdekes dolgokat tudhatunk meg környezetünkről: megszámolhatjuk a szálakat kedvenc pulóverünkben (lásd tesztfotónkat a narancssárga cipzárról), vagy rovarokat fényképezhetünk nagy részletességgel, mindezt azonnal, köszönhetően a gép kis méretének.

Beállítások

Természetesen a legtöbb beállításra kézi módban van lehetőségünk, főként a menüből. Ilyen például a fénymérés, ami lehet többpontos, vagy helyi (szpot) valamint a képélesség (lágy, normál, élénk). Egy gombnyomással gyorsan elérhetőek a fontosabb funkciók is, mint az expozíció-korrekció (-2 és +2 között, ½ Fé-értékenként), vagy a fehéregyensúly (auto, napos, felhős, három féle izzó, egyéni). ISO-érzékenység terén az átlagosnak mondható auto, 100, 200 és 400 értékek közül lehet választani. Fontos még megemlíteni a csatornánkénti színkorrekciót, ami a három alapszín képenkénti korrigálását teszi
lehetővé.Vaku

A vaku és az a autofókusz-segédfény is a kis ajtó mögött található. Utóbbi tökéletesen a kép közepére világít, és elegendően erős ahhoz, hogy a közeli témákra sötétben is rá tudjon állni a gép. A vaku maga úgy négy méter távolságig hatékony, és – bár alig egy centire van az objektívtől – megfeszített munkával és nagyon sok szembevakuzással sikerült csak vörösszemes képeket összehozni. Sorozatban fényképezve négy másodperc kell amíg újra feltölti magát, addig az ikonja a kijelző bal oldalán pirosan villog. A kézi módban rendelkezésre álló vakufunkciók: auto, bekapcsolt, kikapcsolt, vörösszem-csökkentés, lassú szinkron.

Sebesség

Az ultrakompakt lét fontos eleme a sebesség, az i5 pedig itt is megállja a helyét: körülbelül 2 másodperc alatt bekapcsol, a fényviszonyoktól függően pedig további 1,5-3 másodperc után már meg is jelenik az elkészült kép. Sorozatfényképezés esetén egy kép 0,9 másodperc alatt van kész, ezt a sebességet addig tudja tartani a gép, amíg a kártya be nem telik.

Képmódok, felbontás

A három alapmód az auto (ami voltaképpen a “téma” módnak felel meg), a kézi, valamint a videó opció. Ez nem első látásra nem tűnik valami soknak, az auto mód azonban további alpontokat rejt, a kompaktoknál szokásos előre beállított témamódokkal: arckép (portré), gyerek, tájkép, közeli, szöveg, naplemente, hajnal, világos háttér, tűzijáték, part/hó, éjszaka. Akinek ez nem lenne elég, próbálkozhat kézi móddal, ahol már fehéregyensúlyt és ISO-értéket is beállíthat, ám érdemes tudni: a témamódok sok esetben testreszabhatóbbak, mint az egyéni mód. Jó példa erre az éjszakai fényképezés, aholis a rekesz, valamint az expozíciós idő (1,5 másodperctől 16 másodpercig) megválasztására van lehetőség. A JPEG formátumú képeket maximum 2592×1944, majd sorban 2272×1704, 2048×1536, 1600×1200, 1024×768, valamint 640×480 pixeles felbontásban menthetjük a kártyára. A választható tömörítési fokok a szokásosak: extrafinom, finom és normál.Videó


AVI videó (226 kbps)
640×480; 0:16 mp; 3,5 MByte

640×480 pixel felbontású AVI videók, 30 fps sebességgel, időkorlát nélkül – ezek eddig elvárt tulajdonságoknak mondhatóak egy ultrakompakt esetében. Videó készítés közben az autofókusz inaktív, a fénymérés viszont gyorsan működik. Nem átlagos tulajdonság a felvétel közbeni zoom – igaz, a gép zoomolás közben nem rögzít hangot. Fontos még megemlíteni, hogy a felvételt lehet szüneteltetni a pause gomb megnyomásával. A videó mód legnagyobb újdonságai azonban mégsem ezek, hanem a digitális képstabilizátor, amivel bemozdulásmentesebb kisfilmeket készíthetünk, valamint hogy ilyenkor is beállíthatjuk az expozíció-korrekciót és a fehéregyensúlyt, élnek az effektlehetőségek, és változtathatunk a fénymérésen is.

Akku, memóriakártya

Az akkumulátor és az SD-kártya ugyanazon kis ajtó mögött találhatóak, előbbit egy okos kis pöcök védi a kieséstől, így (hiszen az állványmenet hiánya miatt az állvány szóba sem jöhet) akár töltés közben is cserélhetünk kártyát a gépben. Hosszabb utazáshoz egy 512 megás kártya bőven jó, a gép pedig bírja az 1 Gigabyte-os kártyát is. Az akku körülbelül 150 kép készítésére elég, a visszanézés mértékétől függően.
A Samsung nem feledkezett el azokról a felhasználókról sem, akik folyton otthon hagyják a memóriakártyát – a gépbe épített 50 (!) megabyte-os memóriára még maximális felbontású képből is kb. 20 darab fér.Extrák

A Digimax i5 szép számmal kínál extrákat, ezek közül talán legfontosabb a Safety Flash opció, amely külön gombot is kapott a gép tetején. Ennek segítségével sötétebb belső terekben készíthetünk világos képeket vaku használata nélkül – a gép ezt úgy éri el, hogy digitálisan világosabbá teszi a témát és a hátteret. Természetesen túl kevés fénnyel ez az opció sem tud csodát tenni, és amíg nem rakjuk le valahová (állványmenet híján egyéb felületre), könnyen beremeghet a kép. Jól rögzített fényképezőgép és eltalált fényviszonyok mellett azonban tényleg nem kell a vaku a világosabb képhez. Felvétel közben a hobbifotóst több beépített funkció is segíti, ezek közül talán a leglátványosabbak az előre megrajzolt segédvonalak (négyzet, egy ember, két ember, állóportré), valamint a beépített képkeretek, amik rajzfilm-jellegükkel elég komolytalanul hatottak, de ha valaki szeretné lefényképezni ismerősét mint “Miss World Queen”, vagy mint rajzfilmbúvár, az i5-tel ezt is megteheti. A képeket nem csak elkészítés előtt, de utána is effektezhetjük: erre rendelkezésünkre áll a fekete-fehér, szépia, vörös, zöld, kék és negatív szűrő. Szerkeszteni is tudunk az i5 segítségével, forgathatunk, átméretezhetünk, majd az egészet albumba rendezhetjük, vagy indíthatunk testreszabható diavetítést.


A doboz tartalma

Az indulókészlettel kapcsolatban érdemes megjegyezni: a dobozon lévő képpel ellentétben nem tartozik a géphez dokkolóállmoás, csak opcionálisan megvehető. Tartalmazza viszont a csomagolás a következőket:

  • szoftver CD
  • használati útmutató
  • csuklószíj
  • SLB-0737 Li-ion akkumulátor
  • USB-kábel
  • A/V kábel

Összegzés

A Digimax i5 tehát egy kívül helyes, belül pedig hatékony belépő az ultrakompakt-piacon. A gép által kínált funkciók (főleg a szupermakró és a kiemelkedő videókészítési képességek) segítségével jó választás lehet azoknak, akiknek nem csak a méret, hanem a belső is számít.

A Samsung Digimax i5 ára jelenleg bruttó 90 000 forint.

A tesztgépet a Leitz Hungária Kft-től kaptuk kölcsön, köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!