High-end projektorok tesztje

0

Mindkét projektoron, a Canon XEED SX50, illetve a Panasonic LB20NTE típusjelzésű modelljén is látszik, hogy elsősorban a jó ízlésű üzletemberek számára, elegáns irodákba szánják őket – visszafogott, elegáns külsejük legalábbis ezt sugallta számunkra. Szubjektív tesztünk során azonban asztali DVD-lejátszóval és számítógéppel is kipróbáltuk mindkét készüléket, csalódnunk – szinte természetesen – egyik esetben sem kellett.

Canon XEED SX50

A tesztelés során a szerkesztőségben megfordult projektorok közül kétségkívül a Canon készüléke viheti haza a legszebb formatervért járó különdíjat: az egyébként is tekintélyt kölcsönző hordtáskából az asztalra téve a gépet mindannyiunkat lenyűgöztek a lekerekített formák és a szép anyagok – bár nem kérkedik ezzel, azért elsőre nyilvánvaló, hogy az XEED SX50 egy nagy tudású, elegáns projektor.

Az automata forráskiválasztás segít abban, hogy a XEED SX50-et a lehető leggyorsabban csatarendbe állíthassuk – bemeneti jelből pedig lehet bőven: a projektorra számítógépet, DVD-lejátszót és egyéb multimédia eszközöket egyaránt csatlakoztathatunk, a nagy felbontású megjelenítést DVI és komponens videó csatlakozó teszi lehetővé. A projektorra analóg RGB kimeneten keresztül külső monitor is köthető, így a prezentációt tartónak nem kell folyton forgolódnia, ha a vetített képnek háttal állva szeret beszélni.

A Canon projektorát 1,7x-es zoom objektívjének köszönhetően gyakorlatilag akármekkora teremben el lehet helyezni. Az XEED SX50 közelről vetítve is hatalmas képet ad: 1,2 méterről már 81×61 centis képet kapunk, de a maximális vetítési táv 9 méter, ahonnan közel 8 méteres képátló érhető el. A könnyen kezelhető talp segítségével a gép +-10 fokban dönthető, és a +-20 fokos függőleges trapézkorrekció mellett igazíthatunk a kép vízszintes élein is. A gyors beállítást az XEED SX50 menürendszere is segíti: a többi Canon termékéhez – például a fényképezőgépekéhez – hasonlóan elsőre is könnyen áttekinthető.

Az XEED SX50 úgynevezett LCOS technológiával működik. Bár az ilyen gépek általában nehezebbek, a Canon projektora négy kiló alatt tud maradni – a magas gyártási költség azonban sajnos meglátszik a készülék árán, a cikk megírásának pillanatában egymillió forint feletti összeget kérnek az SX50-ért. A pénztárcánk szempontjából fontos tényező, hogy a készülék energiatakarékos (ún. Low Lamp) módban 25 százalékkal megnöveli az izzóélettartamot – ilyenkor húsz százalékkal kisebb fényerőt és ugyanennyivel kevesebb zajt bocsát ki.

Akár DVD-lejátszóról, akár számítógépről vetítünk, a képminőségre valószínűleg soha, senkinek nem lesz panasza: a XEED SX50 1400×1050 pixeles felbontásával akár igen részletgazdag képeket is vetíthetünk kiváló minőségben. A fotók és mozifilmek vetítése közben látszik igazán, hogy – köszönhetően a készülék 2500 ANSI lumenes fényerejének, és az 1000:1-es kontrasztaránynak – a kép sötét területei még akkor is sötétek tudnak maradni, ha a gépet magas fényerővel járatjuk, a világos részek pedig még viszonylag kevéssé besötétített szobában is szépen látszanak.
A színhelyességet az előre beállított módok (sRGB, Presentation, Standard, Cinema) mellett úgynevezett hat tengelyes színbeállítás segíti: az RGB és CMY csatornák külön-külön finomhangolhatóak – ezt főleg azok fogják értékelni, akiknek fontos a vetített színek valósághűsége.

Prezentáció közben hasznos a távirányító távegér funkciója – bár az egerészés az apró gombokkal itt is nagyon lassan megy -, illetve a kép egyes részeit kiemelhetjük a digitális zoom segítségével, vagy a készülék spot módjával. Előbbi a teljes kép kinagyítását jelenti, maximum 12x-es méretig (kilenc lépcsőben), utóbbi bekapcsolása után pedig egy – két állásban változtatható méretű – világos körlappal emelhetjük ki a kép egy-egy részletét. (Természetesen a vetített videót, prezentációt egyik esetben sem kell megállítanunk.)

A Canon XEED SX50 jelenlegi ára 1.003.000 forint. A készüléket a Canon Magyarországtól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Panasonic LB20NTE

Akik – hozzám hasonlóan – rajonganak a négyszögletes formákért, azok imádni fogják a Panasonic projektorának külsejét. A készülék szürke dobozának tetején tényleg csak a legszükségesebbeket helyezték el a tervezők: a bekapcsolás mellett csupán a bemenetválasztás és az automatikus beállítás gombja található itt – a további funkciók a projektorhoz mellékelt stílusos kártyatávirányítóval érhetők el.

Gyorsasága és könnyű hordozhatóságai miatt az LB20NTE elsősorban a sokat utazó üzletemberek kedvence lehet. A mindössze 2,1 kilós kivetítő hihetetlenül rövid idő alatt, már öt másodperc elteltével elkezd vetíteni, a prezentáció végeztével pedig akár azonnal kihúzhatjuk a gépet a konnektorból, és kezdhetünk csomagolni: az LB20NTE tartalékol annyi energiát, amennyivel kikapcsolás után még kényelmesen lehűti az izzót.
Az automatikus beállítás során a projektor magától kiválasztja a bejövő adatforrást és kiigazítja a függőleges éleket (+-30 fokban). A készüléket akármekkora teremben könnyű elhelyezni, hiszen az objektív közelről is nagy képet vetít: 1,1 méterről 84 centiméteres képátlót érhetünk el, 10,7 méterről pedig akár 7,62 méter átmérőjű képet kapunk. A kivetítő felszerelhető a plafonra, és képes a vászon mögül is vetíteni.

Az LB20NTE támogatja a vezeték nélküli adatátvitelt, ezért a gépre telepített szoftver segítségével akár anélkül is vetíthetünk a laptopunkról, hogy a két eszközt kábel kötné össze. Sőt, a projektor akár 16 számítógép képét képes fogadni – ezeket egy hatalmas (négyszer négyes, osztott) képernyővé állítja össze.

Prezentáció közben az LB20NTE számos extra szolgáltatása nagyon jól jön – ilyen például az indexkép funkció is: a kettéosztott kép egyik felére ki lehet merevíteni a megjelenített kép egy-egy “kockáját”, miközben a film, prezentáció a másik oldalon folyamatosan megy tovább. A kiemeléseknél hasznos digitális zoom nagyon gyors és precíz, a maximális háromszoros nagyításig húsz állásban lehet eljutni. Távegér funkció sajnos nincs.

Bár az LB20NTE képével kapcsolatban nemigen lehet kifogásunk, ha mégsem vagyunk megelégedve az előre beállított színmódokkal (Standard, Dynamic, Natural, sRGB), a színhőmérsékletet, fehéregyensúlyt, a gamma beállításokat kézzel, színcsatornánként finomhangolhatjuk. Az alacsony kontrasztaránynak 400:1 köszönhetően a vetített kép sötét részei egy kissé világosak, de a 2000 ANSI lumen miatt ehhez nem kell különösebben besötétíteni a szobát.

A hallgatóság szempontjából fontos szempont, hogy a készülék – főleg quiet módban – nagyon csendesen működik. Érdekesség, hogy a ventilátor intenzitása és a fényerő külön-külön állítható, így a nem takarékos mód sem feltétlenül hangos – és fordítva.

A Panasonic LB20NTE jelenlegi ára 499 990 forint. A készüléket a Panasonic Magyarországtól kaptuk kipróbálásra. Köszönjük!