Röviden: Nikon Coolpix S1000pj teszt

0

Felépítés

Bevezető

Közhellyel kezdeném, ha az első mondat arról szólna, mennyire hasonlóak manapság a kompakt gépek. A helyzet azonban úgy hozza, hogy jelen cikket nem is nagyon lehet másként kezdeni, csak ezzel a közhellyel.

Igen, a kompakt gépek nagyon hasonlók, mind tudásban, mind szolgáltatásban, szinte alig van igazán kiemelkedő modell. Rengeteg e-mailt kapok, melyben olvasóink arra kérnek, döntsek helyettük, A, B, vagy C gépet válasszák-e. Ilyenkor mindig azt kell írjam, hogy az a fotózási szokásoktól és az elvárt szolgáltatásoktól függ, hogy melyik gép lesz majd az ideális – pontosabban a kevésbé kompromisszumos.
A Nikon Coolpix S1000pj-t persze egyedüliként tudnám ajánlani annak, aki azt kérdezné: melyik fényképezőgép az, amelyikkel nem csak a hátsó LCD-n, nem csak analóg TV-n, sőt nem csak LCD TV-n, de falra vetítve is be tudná mutatni a képeit.
Erre a kérdésre a válasz egyértelműen a Nikon Coolpix S1000pj. Legalábbis egyelőre.

Képérzékelő

A Nikon Coolpix S1000pj szenzora felsőbb kategóriás, vagy úgymond komolyabb kompakt géphez méltó módón nagy felbontású. Az 1/2,33″ típusú CCD-re 12,2 millió hasznos képpont került, amely így legnagyobb felbontásban 4000×3000 pixeles képeket eredményez. A fotók oldalaránya alapesetben 4:3, de van lehetőség 16:9 oldalarányú képkészítésre is, igaz, csak nagy felbontásban.

A fotókat csak JPEG tömörítéssel menthetjük el, legnagyobb felbontásban High és Normal tömörítési fok közül választhatunk. Kisebb felbontásoknál csak a Normal tömörítési fok használható.

A fényképezőgép használható automatikus érzékenységgel is, amelynek során maximum ISO800-at választ a gép. Választhatunk fix tartományú automatikus érzékenységet is, ekkor kétféle tartomány áll rendelkezésünkre: ISO80 és ISO200 vagy ISO80 és ISO400 közötti. Ezen felül kézzel is megadhatjuk a nekünk tetsző értéket ISO 80 / 100 / 200 / 400 / 800 / 1600 / 3200 / 6400 értékek valamelyikére. Utóbbi két nagy érzékenységű mód csak maximum 3 Mpixeles felbontással használható.

Optika

A Nikon Coolpix S1000pj-be rejtett, prizmás objektív került. Az 5×-ös zoomátfogású optika 5-25 mm-es fizikai gyújtótávolságú, amely látószögében megfelel egy 28-140mm-es kisfilmes objektívének. A fényerő a rejtett megoldás miatt természetesen gyengébb, mint a hagyományos megoldású optikáknál, itt nagylátószögnél f/3,9, tele állásban f/5,8 áll rendelkezésünkre.

Az objektíven belül nincs valódi rekesz, csak ND szűrő, így a gép csak két F érték közül tud választani: nagylátószögnél F3,9 vagy F7,9, tele állásban F5,8 vagy F11,6.

A frontlencsét kikapcsoláskor automatikusan bezáródó kemény fém lap védi a külső behatásoktól.
Az objektív elé szűrő és előtétlencse nem tehető.

A Nikon Coolpix S1000pj normál esetben 40 cm-es közelponttal használható, de a makró módot bekapcsolva 3 cm-re is megközelíthetjük a témánkat.

Makrózáskor használhatjuk a zoomot is, legalábbis egy bizonyos gyújtótávolságig. A makrózásra alkalmas tartományt a gép a többi Nikon kompakthoz hasonlóan zöld sávval jelzi. Legjobb nagyítást 38 mm-nek megfelelő gyújtótávolságnál érhetünk el (efelett már jelentősen megnő a minimális tárgytávolság).

Tejes nagylátószögnél 41 mm széles témával tölthetjük ki a teljes képet, ami már bőven átlag feletti makróképességet jelent, mindez a már említett 38 mm-nek megfelelő gyújtótávolságnál 35 mm-re csökken, amely kiváló nagyítás. A munkatávolságunk ilyenkor 3 cm, tehát ijedősebb rovarok fotózására azért nem lesz alkalmas, de statikus témáknál könnyedén használható. A geometriai torzítás elhanyagolható, s a sarkok homáyosodása sem drasztikus.

Makró módban tehát igen jól teljesít a kis Coolpix, jóllehet, a rejtett objektíves gépekre ez többnyire jellemző is.

28 mm-nek megfelelő gyújtótávolság
lefedett terület: 41 mm

38 mm-nek megfelelő gyújtótávolság
lefedett terület: 35 mm

Ergonómia

A szinte teljesen téglatest formájú fényképezőgép remekbeszabott tervezőmunka eredménye. Bár konkrét markolata nincs, s ezt kidudorodás sem pótolja, az egész gép az átgondoltságot tükrözi. Hátul az LCD-től jobbra találjuk a kezelőszervek túlnyomó többségét. A hátlap bal felső részén enyhe kiemelkedés szolgál a hüvelykujjunk megtámasztásának, emellett helyezték el az infravörös távvezérlő egyik vevőegységét.
Fent további gomb, csúszka és tárcsa található a projektor ki/bekapcsolásához, a projektor fókuszálásához, a gépki/bekapcsolásához, illetve a zoomoláshoz.
Az előlapon a szálcsiszolt kiemelkedés közepén díszeleg a Coolpix felirat, alatta a mikrofon, felette a projektor frontlencséje, mely előtt tükör irányítja a lentről érkező fénysugarat. E felett pedig a kis méretű vaku található. A fényképezőgép optikája szemből nézve a jobb felső sarokba került, emellett látható az AF segédfény LED-je, valamint az infravörös távvezérlő második vevőegysége.

LCD

A gép hátlapjára 2,7″ képátlójú (hasznos átló: 6,7 cm), 230 ezer szubpixeles LCD került. A gyártó adatai szerint ez a kijelző vízszintes irányban széles betekintési szöget kínál, amely valóban érezhető is. Kár, hogy függőleges irányban már csak gyenge betekintési szöget kapunk, amely miatt lentről 45 fokos szögből nézve alig látunk valamit, így fej fölüli fotózásnál gondban leszünk a komponálással. Apró trükk: fejjel lefelé álló gépnél jól látható a kijelző, így fej fölül is könnyű lesz komponálni, csak az exponáló gomb bal hüvelykujjal történő megnyomása lesz furcsa.

A kijelző fényerejét 5 lépésben változtathatjuk. A könnyebb kompozíció érdekében lehetőségünk van segédrácsot is megjeleníteni. Fotózáskor az exponáló gomb félig lenyomására az LCD alján megjelenik a kiválasztott rekesz és zársebesség értéke. Automatikus érzékenységnél az ISO jel mutatja, hogy az alapérzékenységnél magasabbat választott a gép, konkrét értéket azonban nem közöl a masina.

Lejátszáskor maximum 10×-es nagyítás érhető el. Ez teljesen elegendő is az élesség ellenőrzésére, s nem is jelent túlnagyítást.

Élességállítás

Az élességállítást csak a gép végezheti automatikusan, az üzemmódok azonban választhatók: arcfelismerő, automatikus, manuális, középpontos, valamint témakövető. A témakövető módban az S1000pj a témán tartja a fókuszt akkor is, ha a képet újrakomponáljuk, vagy a képmezőben mozog a téma. Kár, hogy az exponáló gomb félig lenyomását követő élességállítás után ekkor sem követi az élesség a kiválasztott témát. Ez a mód csupán az újrakomponáláshoz jó.

A manuális mód a fókuszpont manuális kiválasztását jelenti: a kép belső részén 11×9 cellás mátrixból választhatunk nekünk tetsző pozíciót. Ezt az Ok gombbal kezdeményezhetjük és azzal is zárhatjuk le.
Az arcfelismerés átlagos sebességű, s az arcok követése is picit lassú. A felismert arcok közül sajnos nem választhatjuk ki, hogy melyikre történjen az élességállítás.

Ha gyenge fényben kell fotóznunk, az élességállítást narancs fényű AF segédfény támogatja, amely akár 3-4 méteres távolságban lévő témát is kellően megvilágíthat.

Vaku

A Nikon Coolpix S1000pj beépített vakuja kb. 3 cm-re, oldalt található az optikai tengelytől. A villanót a gép felső részének közepére helyezték, üzemmódjai között tiltott, automatikus, vörösszem csökkentő, derítő és lassú szinkronú található.
A vörösszemek javítására nem ad lehetőséget a gép, annak ellenére, hogy többféle retusálási és képjavítási technológiát is ismer.

A vaku feltöltése viszonylag gyors, derítésnél 3-4 mp, míg teljes kisütésnél 4-5 mp-nek kell eltelnie a feltöltésig.

A fényképezőgépre méretéből adódóan külső vaku nem tehető.

Csatlakozók, akku, memóriakártya

A műanyag állványmenet kb. 1,5 cm-re található az optikai tengelytől. Bár a mérnökök megpróbálták távolra helyezni az akku fedlapjától, állványra helyezett gépnél mégsem cserélhető sem az akku, sem a memóriakártya. Ez akkor lenne lehetséges, ha teljesen a sarokra került volna az állványmenet.

A fotókat és a videókat a gép belső, 36 MB-os memóriájába, vagy külön megvásárolható SD illetve SDHC memóriakártyára menthetjük. A kártyafoglalat az akkumulátor fedlapja alatt található. Ha a fedlapot kinyitjuk, a gép továbbra is használható, vagyis véletlen letörése nem okozza a gép használhatatlanságát. Az ajtó eltörésének veszélye egyébként ha minimálisan is, de fennáll, tekintve, hogy a tengellyel csak két apró műanyag áll kapcsolatban.

A Nikon Coolpix S1000pj egyetlen csatlakozóját a fényképezőgép jobb oldalán találjuk, egy gumilap kögött. E kombinált aljzatba illeszthetjük az USB vagy az A/V kábelt.

A fényképezőgépet Nikon EN-EL12 típusú, 3,7V névleges feszültségű, 1050 mAh töltéstároló képességű Lítium-ion akkumulátor táplálja. Az akku töltése külső akkumulátor töltőben végezhető.
A fényképezőgép az akkumulátor töltöttségét külön nem jelzi, csak lemerülés előtt figyelmeztet.

Menürendszer

A Nikon Coolpix S1000pj-t magyar nyelvű menüvel is használhatjuk. A menü a szokásos felépítésű, lefelé lapozható, több oldalas. A könnyebb érthetőség kedvéért egyes menüpontokról súgó is megjeleníthető.

Üzemmód menü

 • automatikus mód (program automatika)
 • témamód (automatikus, portré, tájkép, sport, éjszakai portré, beltéri, tengerpart/hó, naplemente, alkonyat/hajnal, éjszakai tájkép, közeli, étel, múzeum, tűzijáték, másolás, ellenfény, panoráma segédlet (a képeket nem fűzi össze gépen belül))
 • intelligens portrlé (mosolyra exponálás, bőrlágyítás, pislogás érzékelés)
 • témakövetés
 • videó

Fényképezés menü:

képmód: 12M Fine, 12M Normal, 8M, 5M, 3M, PC, TV, 16:9

 • fehéregyensúly: automata, manuális, napfény, izzó, fénycső, felhős, vaku
 • sorozatfelvétel: egy kép, sorozat, BSS, 16 képes
 • érzékenység: auto, fix tartományú auto (80-200 vagy 80-400), ISO 80, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400
 • színbeállítások: szabványos, élénk, fekete-fehér, szépia, cianotípia
 • AF mező mód: arc-prioritás, automatikus, manuális, középső
 • Beállítás menü

  • menük: szöveg, vagy ikonok
  • üdvözlő képernyő: nincs, Coolpix, saját kép
  • dátum és idő, valamint időzóna beállítása
  • monitorbeállítások: fényképadatok felvételkor (mutatás, automatikus rejtés, rejtés, segédrács), készített kép előnézeti megmjelenítése, fényerő (1..5)
  • dátumozás: ki, dátum, dátum és idő
  • rázkódáscsökkentés (optikai stabilizálás): ki/be
  • mozgásérzékelés: ki/be (be állásban a gép elmozdítását érzékelve a fényképezőgép nagyobb érzékenységet használ a berázott kép elkerülése érdekében)
  • AF-segédfény: ki/auto
  • digitális zoom: ki/be
  • hangbeállítások: gombnyomás és zár hangja ki/bekapcsolható
  • automatikus kikapcsolás: 30 mp, 1 perc, 5 perc, 30 perc
  • formázás
  • nyelv: 24 nyelv, köztük magyar
  • videó mód: PAL/NTSC
  • pislogás jelzése: ki/be
  • alapértékek visszaállítása
  • firmware verzió lekérdezése

  Lejátszás menü

  • gyors retusálás (főként a kép színeire és világosságára hat)
  • D-Lighting
  • bőrlágyítás 3 fokozatban
  • kijelölés nyomtatásra
  • diavetítés: képek közötti idő megadható 2, 3, 5 vagy 10 mp-re
  • törlés: kijelölt képek, vagy összes kép (egy kép külön gombbal törölhető)
  • törlés elleni védelem (egy vagy több kép)
  • kép elforgatása (az elfordítást a gép megjegyzi)
  • kis kép (leméretezés): 640×480, 320×240 vagy 160×120 pixelre
  • hangjegyzet (utólagos hangmegjegyzés max. 20 mp időtartamban)
  • másolás belső memória és kártya között, választható irányban