Röviden: Nokia 7250 teszt

0
A Magyarországon néhány hete kapható Nokia 7250-es a gyártó első olyan integrált digitális fényképezőgéppel szerelt mobilja, amelyet tulajdonosa akár zsebre is vághat. A csupán 92 gramm tömegű telefon hosszúsága 105 mm, szélessége 44 mm, vastagsága pedig 19 mm. A készülék háromsávos (GSM 900/1800/1900 MHz), s tapasztalataink szerint minden tekintetben versenytársa lehet egy hagyományos mobilnak – igaz, beépített hangszóróján a hívó/hívott félnek kissé dobozhangja van.A lila, sötétkék és méregzöld színekben elérhető 7250-es megjelenése elegánsnak és tetszetősnek mondható, az integrált fényképező apró objektívje feltűnés nélkül megbúvik a készülék hátlapjába süllyesztve- igaz e megoldásnak köszönhetően semmi sem védi felületét a karcolásoktól.

A Nokia Series 40 nevű szoftverplatformját használó telefon 128×128 pixel felbontású, 4096-féle színárnyalat megjelenésére alkalmas kijelzővel rendelkezik, amely egyszerre összesen 8 sornyi szöveget képes megjeleníteni. Memóriájának kapacitása 5 MB, ebből azonban csak 3,5 MB használható MMS-ek, képek, csengőhangok, és letölthető Java-kisalkalmazások tárolására, a fennmaradó rész többek között a szöveges üzeneteknek, a naptári bejegyzéseknek és a telefonkönyvnek ad helyet. A készülék legfeljebb 45 kB méretű, a szövegen kívül képet és hangot is tartalmazó multimédiás üzeneteket képes fogadni, a küldött üzenetekhez azonban csak fényképet lehet csatolni, hangot nem. A 7250-es támogatja a GPRS és HSCSD csomag-, illetve vonalkapcsolt adatátviteli szabványokat, WAP-böngészővel (1.2.1.) is rendelkezik, és a digitális fényképezőgépen kívül integrált sztereó FM rádió is a funkciók részét képezi. A rádiót egyébként csak az alapcsomagban megtalálható headset csatlakoztatását követően lehet használatba venni – ennek drótja szolgál ugyanis antennaként -, de a periféria csatlakoztatását követően akár a mobil saját kihangosítóján is lehet hallgatni a rádióadást.

A Nokia 7250-es digitális fényképezőjével legfeljebb 352×288 pixel felbontású felvételek készíthetők, míg a portré mód használatakor 80×96 pixel a maximális felbontás. Sajnos az optika elég gyenge minőségű, s ez minden képre rányomja bélyegét: a torzítás miatt javarészt csak a fotók középső negyede használható, bár még ott is meglehetősen életlenek a képek. A készülék ráadásul semmiféle állítási lehetőséget nem kínál – egyetlen extrája az önkioldó -, még digitális zoom sem kapott helyet szoftverében. A fotók készítéséhez háromféle minőségi fokozatot lehet választani, ezek közül azonban inkább csak a legjobbat érdemes használni, ekkor egy kép átlagosan 20 kB körüli tárhelyet igényel.

Az elkészült felvételeket a telefon egy külön mappába gyűjti össze, amelyben a felhasználó viszonylag könnyen átböngészheti azokat, s ugyaninnen küldheti tovább a képeket MMS-ben egy másik mobiltelefonra, vagy egy e-mail címre. Valamilyen oknál fogva a telefonhoz mellékelt, PC-re telepíthető, s elég könnyen használható Nokia PC Suite alkalmazásból infravörös porton keresztüli kapcsolat esetén nem lehet elérni a készülékmemóriában lévő fotókat, azonban egy külsős cég által fejlesztett telefonmenedzser program segítségével gond nélkül át lehet tölteni azokat a számítógépre.A 7250-es számos hiányosságát kijavítja majd a Nokia a már bejelentett 7250i típusszámú modellben, amely elvileg néhány héten belül Magyarországon is kapható lesz. Az új változat integrált fényképezője a gyártó honlapján lévő információk szerint már digitális zoommal is rendelkezni fog, továbbá a felhasználó a képek komponálásakor beállíthatja a kontrasztot, illetve az új éjszakai módot használva kevésbé optimális fényviszok között is készíthet felvételeket. További újdonság, hogy a kész képeket diashow-szerűen is meg lehet majd tekinteni, s egy beépített képszerkesztővel szöveget, kereteket, és clipart ábrákat is el lehet helyezni rajtuk. Emellett az i változattal portré módban készített fotókból képes telefonkönyvet hozhat létre a tulajdonos, s az integrált mikroböngésző hagyományos webes tartalmakhoz formailag a WAP-nál közelebb álló XHTML oldalakat is meg tudja majd jeleníteni.

Tesztünk alkalmával 720 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátoráról a Nokia 7250-es körülbelül 4-5 napon át volt használható egy töltéssel, de természetesen az integrált digifényképező vagy az FM rádió intenzív használata jobban igénybe veszi az áramforrást, így a készülék rendelkezésre állási ideje csökkenhet.Hagyományos mobiltelefonként a Nokia 7250-es nagyjából tökéletesen helytáll: könnyen használható menüje, rengeteg üzenetet és bejegyzést képes tárolni memóriájában, és akkumulátora is viszonylag tartós használatot biztosít. Emellett támogatja a fő adatátviteli szabványokat és wapozni is lehet róla, ugyanakkor bosszantó hiányosságnak találjuk, hogy a telefon nem támogatja a Bluetooth vezeték nélküli adatátvitelt. Ugyancsak nem tudunk jókat mondani az integrált digitális fényképezőgépről: a eszköz kicsi felbontását még csak-csak megbocsáthatónak találnánk, ám az elkészült képek minősége lehangoló, a fotók szélei torzak és életlenek, s a felhasználónak szinte semmiféle beállítási lehetősége nincs.

A gyártó korábbi két – igaz nagyobb méretű, ám a most tesztelt modellel azonos árkategóriában, hálózatfüggetlenül 120-130 ezer forintért kínált – mobiltelefonja (a 7650-es és a 3650-es) nagyobb felbontású, és szebb fotókat képes készíteni a 7250-esnél. Bár a gyártó közlése szerint a 7250i-ben a fényképezés hibáit orvosolni fogja, nehezen tudjuk elképzelni, hogy egy azonos hardverre építve, csupán szoftveroldali fejlesztésekkel képes lesz a képminőség drasztikus javítására.

A telefonnal készült felvételeink:
A teljes méretű kép megnyitásához kattintson a képre!