Röviden: Pentax Optio S30 teszt

0Az S40 annak idején mint az S4i karcsúsított változata látta meg a napvilágot. No persze nem fizikailag lett „vékonyabb”, hanem inkább árát illetően. Térbeli kiterjedését tekintve éppenséggel nagyobb, mint az S4i. A plusz milliméterek hátterében a Li-Ion akksi ceruzaelemekre cserélése áll. Képességeit tekintve azonban semmivel sem gyengébb az S40 az S4i-nél. Az objektív kiváló, a képminőségre rossz szava nem lehet senkinek, a menü pedig a bekapcsolási hangtól kezdve a manuális fókuszig számtalan fontos vagy épp csak érdekes beállítási lehetőséget kínál.

Az S30 mindezt tudja, csak éppen 3,2 Mpixeles, 1/2.5″-es CCD-vel – és az S40-nél 20 ezer forinttal olcsóbban. Mivel az S40 és az S30 nem egyszerre járt nálunk, ezért nem volt alkalmunk alaposabban összehasonlítani szolgáltatásaikat. Egy azonban biztos: a két gép között nincs olyan lényeges különbség, mint a mostanában bemutatott „testvérek” között (ld.: Nikon 3200-2200), ahol például a videofelvétel mellé a kisebb felbontásra képes gép nem rögzített hangot.A kisebb felbontásnak egyébként – főleg az S30-nál – előnyei is vannak. Mindenekelőtt ott az ár, de nem elhanyagolható, hogy a kisebb pixelszám miatt feltehetően nagyobbak a pixelek a 3,2 Mpixeles fényképezőgépben, így az kevésbé hajlamos a zajosodásra, ugyanakkor a részletgazdagságban észlelhető különbség nem számottevő. Vagy vegyük a memóriakártya problémát: a nagy felbontású képek „zabálják” a memóriakártyát, így ugyanarra az SD kártyára az S30-al kb. 25%-kal több képet készíthetünk, mint az S40-nel. Így aztán könnyen megeshet, hogy az S30 gazdája megelégszik 256 helyett egy 128 MB-os kártyával is, amivel újabb vaskos ezresköteget spórol meg.


Az S30 nem hoz szégyent korábban bemutatott társaira: szép, telt színű, megfelelően kontrasztos és részletgazdag képeket készített a tesztfotózás során. Az Optio S30 természetesen kompatibilis a közvetleny nyomtatást biztosító PictBridge szabvánnyal is. A 3 megapixeles képek témától függően akár A4-es méretre is szépen felnagyíthatók, de A5-ös méretig szép eredmény várható. A nyomtathatóságot a szerkesztőség Canon i965-ös fotónyomtatóján próbáltuk.

A Pentax Optio S30 ára jelenleg bruttó 80.000 Ft. A csomag akkumulátorokat és külön memóriakártyát nem tartalmaz. Ez utóbbit a beépített memóriával pótolták, ami így egyfajta tartalékként mindig a fotós rendelkezésére áll.

A Pentax Optio S30-at a Slach Kft.-től kaptuk kölcsön kipróbálásra. Köszönjük!