Röviden: Pentax Optio W60 teszt

0

A Pentax Optio W60 egy rejtett, 5x zoom optikás, 10 megapixeles kompakt fényképezőgép, amit 4 méteres mélységig való vízállósága emel ki a gépek tömegéből. És pont ez a különlegessége az, ami miatt a nyári szabadságom idejére kértük ezt a gépet tesztelni. A tengerparton, a vízi csúszdaparkban és a medencénél kimondottan jól jön, ha nem a fényképezőgépem beázása miatt kell aggódnom.

Külső, kezelés

Ránézésre az Optio W60 semmiben sem különbözik a többi kompakt digitális fényképezőgéptől. A szakavatott szemeknek esetleg az tűnhet csak fel, hogy az optikát automatikusan záródó lamellák helyett mindössze egy üveglap védi. A gombokat végignyomkodva persze már érezhető, hogy nem egy közönséges gépről van szó. A viszonylag apró gombok nehezen járnak, így a víz nyomása 3-4 méteres mélységben sem fogja össze vissza nyomkodni őket.

Az előlapra csak az objektív nyílása és az apró beépített vakuk került, a mikrofon (!) és a hangszóró (!) a gép tetején, a főkapcsoló és az exponáló gomb mellett található. A hátlap nagy részét az LCD monitor és a kezelőszervek borítják. A gép aljának legszélére került az állványmenet, ami ugyan nem túl szerencsés, de azért használható. A kártyanyílást, az akkumulátornyílást és a fényképezőgép egyetlen csatlakozóját egy vízmentesen záródó ajtó mögé rejtették. Az ajtó zsanérja ugyan fém, így remélhetőleg tartós, az ajtón lévő apró retesz már most egy nyaralás után is kicsit nehezen járódik.

A fényképezőgép kezelése alapvetően egyszerű és logikus. Ez alól csak a felvételi mód kiválasztása a kivétel. Ott sem maga a választás a bajos, hanem hogy a fejlesztők mindent ide soroltak be egy 6×4-es mátrixba. A következő felvételi módok közül lehet választani:

 • Automatikus felvétel
 • Program automatika
 • Éjszakai felvétel
 • Videó
 • Víz alatti felvétel
 • Víz alatti videó
 • Tájkép
 • Virág
 • Portré
 • Digitális nagy látószög
 • Szörf és hó
 • Digital SR (Digitális stabilizátor)
 • Gyerekek
 • Háziállat
 • Félmagas portré
 • Sport
 • Tűzijáték
 • Hangrögzítés
 • Éjszakai portré
 • Szöveg
 • Étel
 • Digitális panoráma
 • Díszkeret
 • Jelentés

Nem tartom szerencsésnek, hogy a különböző témamódok közé beömlesztették a videófelvétel és a hangfelvétel opcióit, hiszen ezek teljesen más kategóriába tartoznak.

Érzékelő

Az Optio W60 lépést tartva a divattal 1/2,3”-os, 10 megapixeles érzékelőt kapott. A maximális 3648×2736 pixeles felbontás mellett 7,5 (16:9-es arányú), 7, 5, 3, 0,8 és 0,3 megapixeles felbontás is választható. ISO 3200 és ISO 6400 érzékenységeknél a felbontás fixen 5 megapixeles. A tömörítés mértéke mindegyik felbontásban 3 lépésben állítható.

Az érzékenység ISO 50-ről maximális 10 megapixeles felbontás mellett ISO 100, ISO 200, ISO 400, ISO 800 és ISO 1600 értékekre állítható. ISO 3200 és ISO 6400 érzékenységnél a fényképezőgép automatikusan 5 megapixeles felbontásra vált, de a kép még így kisebb felbontásban is teljességgel élvezhetetlen.

LCD

A 2,5″-os megjelenítője szinte semmilyen paraméterében nem kiemelkedő, de a 230.000 képpontos felbontás ennél a fizikai méretnél így is nagyon kellemes képet ad. A papíron nagy (170 fokos) betekintési szög ugyan jól hangzik, de az erősen tükröződő, masszív LCD burkolat miatt nehezen kihasználható. Bár a monitor fényereje 3 lépésben emelhető (és 3 lépésben csökkenthető), erős napsütésben így is nehezen látható. Víz alatt viszont meglepően jól használható volt.

Optika, vaku

A Pentax Optio W60 5× nagyítású zoom optikája a gépvázon belül, elfordítva lett beépítve. Ennek köszönhető, hogy bekapcsoláskor az objektív nem emelkedik ki a gépből, így biztosítható a fényképezőgép vízszigetelése. A képet a periszkópokhoz hasonlóan egy tükör vetíti a 9 csoportban 11 lencsét tartalmazó belső lencserendszerre. Az objektív kezdő fényereje nem túl jó, f/3.5-5.5 a gyújtótávolság tartomány két végén.

A mai trendeknek megfelelően a zoomtartomány 28 mm-nek megfelelő, igazi nagylátószögről indul és az ötszörös szorzóval egészen 140 mm-ig megy, így a gép mindkét végállásnál többet ad, mint a korábbi 3× zoomátfogású modellek. A Pentax optika két végpontja között 8 lépésben lehet mozogni, de a zoom gombokat folyamatosan lenyomva tartva gyorsan végig lehet futni a teljes tartományt.

Az optika minősége nem kiemelkedő, de azt hiszem családi használatra tökéletesen megfelelő. Van geometriai torzítása, gyenge a fényereje, a sarkokban is gyengül, de ez szerintem ebben a kategóriában egy ilyen optikától még elfogadható.

A fényképezőgép egyik gyengesége a kis méretű vaku. A használati útmutató szerint automatikus érzékenység mellett nagy látószögnél akár 3,9 m is lehet a hatótávolsága, de ezt maximum akkor tudom elképzelni, ha az automatika ISO 1600-ra emeli az érzékenységet. A gyakorlatban a vaku nem igazán használható.

Akkumulátor, memóriakártya

A fényképezőgép elektromos ellátásáról egy 3,7V-os 680mAh-ás lítium ion akkumulátor gondoskodik. A D-LI78 jelű akku bár nagyon pici, a gép specifikációja alapján 205 kép készítéséhez biztosít elegendő energiát. A sok videofelvétel és visszajátszás miatt ennyit nem tudtam ugyan készíteni vele, de estig minden nap kibírta a tortúrát.

Az akkumulátorral egy fedél alatt található a memóriakártya nyílás is, ami SD és SDHC memóriakártyák fogadására alkalmas. Az út során a Panasonic nemrég bemutatott 6 GB-os, Class 4-es besorolású Full HD Video fantázianevű kártyájával próbáltam, és minden rendben működött.

A fedél egyébként belül gumi borítású, így csukott állásban szigeteli a memóriakártya, az akku és a szintén ide tett (High-speed) USB/AV csatlakozó nyílásait.

Sorozat, videó

Videó képességek terén csak a vízálló modellek között számít kiemelkedőnek az Optio W60, hiszen 30 kép/mp-es felvételi sebességgel csak 640×480 pixeles felbontásban képes videót rögzíteni. A HD-nek is nevezhető 1280×720 pixeles HD felbontásnál a képfrissítés már csak 15 kép/mp (ami egyébként minőségre még mindig nem rossz, gyors mozgásoknál már nem folyamatos). Ha nincs szükség nagy felbontású videóra, akkor a fényképezőgép beállítható 320×240 pixeles felbontásra is. A két alacsonyabb felbontásban elérhető 30 kép/mp-es sebesség mellett a 15 kép/mp mindhárom felbontásnál használható.

Kezelés tekintetében két negatív észrevétellel indítanék:

 • A videó mód a téma módok közé van elrejtve (a vízalatti videó móddal együtt), ami eléggé megnehezíti a fotó és videó módok közötti váltást. Értem én, hogy a drága vízszigetelés miatt nem fért bele a keretbe egy dedikált videofelvétel indító/megállító gomb, de azért a funkció gombok valamelyikére rá lehetett volna tenni.
 • Az autofókusz léptetőmotorjának hangja folyamatosan hallatszik a felvételen, ami csendes környezetben kimondottan zavaró, de a zajos tengerparton készült felvételeken is jól hallható. Szerencsére a félvétel alatti AF kikapcsolható, így ez a probléma részben megoldható. A zoom egyébként a felvétel alatt is használható, a hangja alig hallható.

Ezeket leszámítva a videó mód remek. A digitális remegéscsökkentés szépen kisimítja az apróbb mozgásokat, és a vízállóságnak köszönhetően akár a medencében, akár a csúszdán, akár a korallok fölött snorkelezve egy teljesen új világ nyílhat meg előttünk.

Sorozat módban három lehetőség közül lehet választani:

 • Normál sorozat: kb 1 kép/mp
 • Nagy sebességű sorozat: kb. 6 kép/mp
 • Időzített sorozat: előre beállított időközökkel megadott számú képet készít

Extra szolgáltatások

Ma már a legegyszerűbb kompaktok is egy csomó olyan szolgáltatást nyújtanak, amitől leesik az ember álla. Persze a legjobb extrák azok, amik teljesen észrevétlenül dolgoznak, hogy a képeink a lehető legjobbak lehessenek.

Automatikus felvétel mód

Ebben a módban a fényképezőgép igyekszik az exponálás előtt az LCD-n látottak elemzésével kitalálni, hogy milyen jellegű téma kerül a képre. Ha a képen egy nagy arcot ismer fel, akkor feltételezi, hogy portré lesz. Ha sötét a kép és éles fények világítanak, akkor éjszakai felvétel. Ha csak nagyon közelre tud élességet állítani, akkor nyilván makró módról van szó. A fényképezőgép ilyenkor kiválasztja az adott szituációhoz illő téma módot, amivel adott esetben sokat lehet javítani egy képen.

Ez eddig az elmélet. A gyakorlat az, hogy az Optio W60 processzora nem igazán teszi lehetővé ilyen bonyolult szoftver futtatását. Legalábbis erre következtetek abból, hogy a dolog lassú és gyakran bizonytalan. Pedig kétségtelenül az ilyen szolgáltatásoké a jövő, hiszen nem várható el egy a fotózáshoz nem értő anyukától vagy nagypapától, hogy minden kép előtt témamódok közül válogasson. Ő csak jó képet szeretne készíteni. Láttunk már a feladatot jól megoldó gépet, de az Optio W60 nem ilyen.

Víz alatti fotó és videó

A fényképezőgép két külön téma módot kínál víz alatti fotók és videók készítéséhez. Külön víz alatti módokra azért van szükség, mert a fény különböző mértékben nyeli el az eltérő hullámhosszú fényeket, ami a víz alatt felborítja a képek színeit. Itt nem arról van szó, hogy a fehéregyensúly elmászik, hanem hogy a különböző színek nem a megszokott arányban jutnak el a fényképezőgépbe. A vízben egyre mélyebbre menve először a piros színű tárgyakból és élőlényekből lesz szürke, majd tovább haladva lefelé ez történik a többi színnel is. A legvégén minden kék, majd szürke (sötét) lesz. Három méteres mélységben, ahol ezt a gépet használni lehet persze még nem ilyen borzasztó a helyzet, de a pirossal már ott is gondok vannak. Ezen segítenek a víz alatti felvételi módok.

Képek 1,8 m mélyen

A piros már ebben a mélységben is haloványabb

Csodatételre természetesen nem képes, de kis odafigyeléssel nagyon szép víz alatti felvételek készíthetők ezekkel a módokkal. Ez ennek a fényképezőgépnek az igazi erőssége.

Arcfelismerés

Ahogy az automatikus témaválasztáshoz, úgy az arcfelismeréshez (ami végülis a témaválasztás egyik része) is kevés a gép feldolgozási képessége. Működik, mert legtöbbször felismeri az arcot, de van amikor elveszti mire lenyomnám az exponáló gombot. Pedig az arc ott van. Így számomra több bosszúságot okozott, mint amennyit segített. Ráadásul olyan témákra is rábukott, amiknek nem sok közük volt az emberi arcokhoz.

Mosolyfelismerés

Ez a funkció nálam egyáltalán nem működött. Valószínűleg ennek a működésképtelensége is a fentebb leírtakból fakad.

Digitális nagy látószög

Az Optio W60 egyébként sem rossz 28 mm-es nagy látószögét lehet vele tovább növelni két álló formátumú kép panoráma szerű összefűzésével. A képek elkészítéséhez a fényképezőgép az első kép jobb szélének képernyőre vetítésével segíti. A trükk működik, ráadásul az összefűzött fotó is elfogadható. Az egyetlen hátrány, hogy ilyenkor a felbontás automatikusan 5 megapixelre redukálódik. Bár ezt talán nem is kellene hátrányként kezelni.

Digitális képstabilizálás

A szokásos régi trükk, ami az ISO érzékenység automatikus emelésével akadályozza meg, hogy a fényképezőgép bemozduljon. Működik, de csak az egyébként sem kifogástalan képminőség rovására. Mint minden más gépen, itt is csak szükségmegoldás a valódi képstabilizátor helyett.

Képminőség

A4-es méretben hibátlan

Sajnos képminőségről ezeknél a mai kompakt gépeknél a szó korábban használt értelmében nem beszélhetünk. Ha 100%-ra nagyítunk egy képet (ahogy a lenti kivágásban is láthatók), akkor hamar elmehet a kedvünk a kompakt világtól. A képek már ISO 100-as érzékenységen is lágyak, részlettelenek. Az érzékenység növelésével meg csak rontanak az amúgy sem rózsás helyzeten. Viszont nem szabad megfeledkezzünk arról, hogy ezek a képek 10 millió pixelből állnak. Egy minilaborban nyomtatott 10×15-ös kép, ha olyan jó, hogy lemászik a papírról, akkor is csak 2 vagy 3 megapixel adatot tartalmaz. Jó esélyünk van tehát arra, hogy a felnagyított képen észrevehető részlettelenség nem okoz gondot abban a méretben.

A Pentax Optio W60 teljesítménye többször kiábrándított. Néha kontraszttalan volt, néhol meg a színek nem stimmeltek. Pedig tud teljesen elfogadható képeket és videókat is készíteni. Vannak olyan medencében készült víz alatti felvételeink, amelyekből és hibátlan A4-es nagyítások is készültek.

Képminőség
ISO50; F4,6; 1/4 mpISO100; F4,6; 1/8 mpISO200; F4,6; 1/15 mpISO400; F4,6; 1/30 mpISO800; F4,6; 1/60 mpISO1600; F4,6; 1/125 mpISO3200; F4,6; 1/249 mpISO6400; F5,5; 1/320 mpISO100; F4.6; 1/4 mpISO100; F4,6; 1/8 mpISO200; F4,6; 1/15 mpISO400; F4,6; 1/30 mpISO800; F4,6; 1/60 mpISO1600; F4,6; 1/125 mpISO3200; F4,6; 1/249 mpISO6400; F5,5; 1/320 mpISO100; F4,6; 1/4 mpISO100; F4,6; 1/8 mpISO200; F4,6; 1/15 mpISO400; F4,6; 1/30 mpISO800; F4,6; 1/60 mpISO1600; F4,6; 1/125 mpISO3200; F4,6; 1/249 mpISO6400; F5,5; 1/320 mpISO100; F4,6; 1/4 mpISO100; F4,6; 1/8 mpISO200; F4,6; 1/15 mpISO400; F4,6; 1/30 mpISO800; F4,6; 1/60 mpISO1600; F4,6; 1/125 mpISO3200; F4,6; 1/249 mpISO6400; F5,5; 1/320 mp

Fotózás vízben, víz alatt

Kétségtelen, hogy a Pentax Optio W60 legnagyobb erénye, hogy 4 méteres mélységig vízálló. Nem kell azonban búvárkodni vinni egy ilyen gépet, hogy élvezzük a remek szigetelés előnyeit. Elég ha levisszük a tengerpartra vagy a csúszdaparkba. Míg a többiek csak a partról fotóznak és videóznak, az Optio W60 folyamatosan ott lehet nálunk, akár a vízben vagyunk, akár a csúszdán. Egy dologra kell csak figyelni:

A videó lejátszásához a Flash Player
8-as vagy újabb változatára van szüksége.

A Flash Player legfrissebb verziójának letöltéséhez kattintson ide.

Igen. A fényképezőgép nem lebeg és nem jön fel a felszínre. Egyszerűen elsüllyed. Egy másfél méteres medencében ez nem gond, de a korallok között snorkelezve igen. Ha elejtjük, akkor 5-6 méteres mélységből már valószínűleg hiába hozzuk fel, mert ott a víz nyomásától beázik (persze ha szerencsénk van akkor túléli, mert nyilván túl vannak ezek a szigetelések méretezve valamennyivel, de ilyenben kár bízni). A lényeg, hogy vigyázni kell rá.

A vízállóság egy olyan jellemző, aminek előnyeit szárazon nem lehet bemutatni. Akinek van vízálló gépe, az olyan pillanatokat is megörökíthet, amit mások maximum elmesélni tudnak, de megmutatni nem.

A videó lejátszásához a Flash Player
8-as vagy újabb változatára van szüksége.

A Flash Player legfrissebb verziójának letöltéséhez kattintson ide.

A szigetelés természetesen nem csak a víz ellen, de a kosztól, és a finom szemű homoktól is nagyon jól véd, így a tengerparton a homokvár építés legjobb pillanatinak megörökítéséhez sem kell állandóan kezet mosni. Elég a nap végén egyszer lemosni a gépet.

Gyári tartozékok

A fényképezőgép mellett a doboz a következőket tartalmazza:

 • csuklószíj
 • USB kábel
 • AV kábel
 • D-LI78 lítium-ion akkumulátor
 • akkumulátor töltő
 • tápkábel
 • magyar nyelvű használati útmutató
 • szoftver CD

Ajánló

A gépet csak tesztre kértem, de komolyan gondolkodtam azon, hogy beruházok egybe. De valószínűleg nem fogok, mert a most használt Sanyo VPC-J4-nél csak a vízállóság terén nyújt többet (legalábbis ami nekünk számít). Az pedig kevés ahhoz, hogy félretegyük ezt a 4 éve jól működő fényképezőgépet. Viszont ha most keresnék zsebre vágható rejtett optikás kompaktot, akkor biztosan esélyes lenne. Egy új világ nyílik meg az ember előtt abban a pillanatban, hogy nem kell a fényképezőgépe beázásától tartania. Olyan helyeken lehet megörökíteni a családot, a barátokat vagy egyszerűen csak a látottakat, ahova eddig az ember nem tudott gépet vinni. A hab a torán, hogy ez a szabadság mindössze bruttó 69.990 forintba kerül.

A fényképezőgép kipróbálását a Pentax fényképezőgépek hazai képviselete tette lehetővé. Köszönjük!

Ha bemutatónk segített a gép kiválasztásában, a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja az oldal működését. Köszönjük!

Tesztképeink

A cikkben és a tesztfotók között szereplő összes képet szerzői jogok védik. Előzetes, írásos engedély nélküli felhasználásuk tilos!