Röviden: Pixo Instant Disk és Vosonic VP6230 teszt

0

Bevezető

Meglehetősen bosszantó lehet, ha egy természetfotós túra, vagy egy drága külföldi út során egyszer csak azt vesszük észre: betelt a memóriakártyánk. Jó esetben lehet válogatni a képek között és a gyengébben sikerülteket törölni, de mi a helyzet akkor, ha már ezen is túl vagyunk, mégis kevés a helyünk? Külföldön ha van időnk és szerencsénk még vásárolhatunk egy kiegészítő kártyát, no de biztosan nem ez lenne a legszebb élményünk, talán a pihenésre érdemesebb volna koncentrálni. A természetfotózás során, vagy bármely más olyan esetben, amikor sok képet kell készítenünk, ha memóriakártyánk betelik, akkor komolyabb problémát jelent, hiszen nem tudunk újabb memóriakártyát vásárolni helyben.

Néhány évvel ezelőtt még a legjobb, legköltséghatékonyabb megoldásra mindenki a MicroDrive-ot javasolta. Akkoriban a fél és 1 GB-os 1″-os merevlemezek jóval olcsóbbak voltak, mint a drága Flash alapú kártyák, így elég nagy népszerűségnek örvendtek ezek a kis winchesterek azok körében, akik nagy tárkapacitásra vágytak. Természetesen mint mindennek, e megoldásnak is voltak hátrányai: lassabb elérési idő, magasabb energiafelvétel, valamint a mozgó alkatrészek miatt kisebb megbízhatóság. Bár manapság is jópár fél GB-os MicroDrive tökéletesen működik, azért a tudat mindenkiben benne volt/van: a merevlemezek sérülékenyebbek. S ez már talán eleve picit távolságtartóbb szemléletre int.A fejlődés persze folyamatos, így ma 4-6 GB-os MicroDrive-ok kaphatók. Ha valakinek elég lenne 2 GB, az sajnos ebben nem nagyon gondolkozhat, marad a memóriakártya. Ha 5-10 GB elegendő, akkor szóba jöhet a MicroDrive, mint lehetőség, a 4 GB-os változat ára 50e, a 6 GB-osé 65e Ft körüli. Ám mi a helyzet akkor, ha még ez sem elég? Nos, akkor jómagam semmiképpen nem javaslok több drága kártya beszerzését, legalábbis ha a költséghatékonyság a cél. Erre találták ugyanis ki a mobilháttértárakat (másik alternatíva, ha az ember rendelkezik notebook-kal, bár ennek mérete nem minden esetben teszi lehetővé a könnyed szállítást, pl. egy expedícióra valamely hegycsúcs felé, vagy akár egy távol-keleti dzsungeltúrára).

A mobilháttértárak néhány éve jelentek meg elsőként a piacon, akkoriban 20-30 GB tárkapacitású változatok kerültek 100-120e Ft-ba. Ezeknek az eszközöknek a közös tulajdonsága, hogy belsejükben egy hagyományos IDE felületű, (általában) 2,5″-os merevlemezt tartalmaznak, s a saját operációs rendszerükkel és a kártyaolvasójukkal képesek a memóriakártyán lévő adatok elmentésére. Ez a pár perces folyamat után a kártya leformázható és újabb képek készíthetők rá. Ha tehát rendelkezünk mobil háttértárral, elegendő, ha csak 1-2 fél vagy 1 GB-os memóriakártyánk van, ezeket felváltva használva, illetve tartalmukat a háttértárra mentve rengeteg képet készíthetünk anélkül, hogy attól kellene tartanunk: elfogy a helyünk!

Most két különböző gyártó egy-egy termékét mutatjuk be, egyik alacsony árával, másik kitűnő szolgáltatásaival tűnik ki társaik közül.