Röviden: Primera Bravo II Disc Publisher teszt

0
Hirdetés
Külső

A szerkesztőségbe érkezett hatalmas dobozból egy szépen becsomagolt Bravo II Disc Publisher bújt elő, hungarocell ütközésvédők helyett műanyag szivaccsal, megkönnyítve kiszedését. Külsőre nagy darab, ennek ellenére megnyerő, ezt főleg a felhajtható elülső résznek köszönheti – a szögletes részeket jótékonyan eltakarja a dizájnos, lekerekített ajtó.

Felépítés

A kétoldali lemeztárolókba egyenként 25 lemez fér, egy ciklusban tehát ennyi CD-t készíthetünk. Az opcionálisan megvehető Kiosk-készlet kétszeresére növeli ezt a kapacitást, hiszen használatakor mindkét oldalra üres CD-ket rakhatunk, a kész lemezek pedig a középső “csúszdán” át az ötven lemezes tárolóba kerülnek.

Mivel a képek felvitelét a tintasugaras nyomtató végzi, a használt lemezeknek tintasugarasan nyomtatható felületűnek kell lenniük. Ilyet manapság már sok helyen kapni, ráadásul áruk körülbelül megegyezik a sima írható CD-kével (kb. 100 forint). A két patronos (fekete és 3 cellás CMY színes) nyomtató 16,7 millió színben, maximálisan 4800×1200 dpi felbontású képeket tud készíteni, a további használható felbontások 2400×1200, 1200×1200 és 600×600 dpi. A legnagyobb méret, amit nyomtathatunk, a legtöbbet használt (120 mm átmérőjű) CD, de egy opcionális adapterkészlet segítségével akár 80 mm-es mini-CD, vagy a manapság egyre népszerűbb névjegykártya CD is készíthetők (bővebben erről az itt található, angol nyelvű pdf-ben lehet olvasni). A forgalmazó tájékoztatása szerint egy lemez kinyomtatása a rárakott ábrától függően 30-100 forint között mozoghat, tehát lemezenként kb. 130-200 forintból ki lehet hozni egy megírt és nyomtatott CD-t.

A Disc Publisher II beépített írója esetünkben egy 52x LG CD-író volt, kapható azonban olyan változatban is, amelyet 16x DVD-íróval szereltek fel. Számítógépre kötve hagyományos meghajtóként is működhet, leszámítva persze, hogy CD-íráskor sokkal könnyebb a dolgunk a robotkar miatt. Ez a robotkar biztosítja, hogy a gép ne csak egy CD-íróval egybeépített nyomtató legyen – fáradhatatlanul és precízen emelgeti és rakosgatja ugyanis a lemezeket, tesztünk alatt egyszer sem hibázott. A robotkar teszi tehát a Disc Publisher II-t teljesen automatává, a gép pedig nagysebességű USB 2.0 kapcsolattal csatlakozik a számítógéphez.

Szoftver

A mellékelt szoftverek segítségével egy CD kiírása és nyomtatása gyerekjáték. A PrimoDVD 2.1 íróprogrammal a szokásos opció közül választhatunk, hiszen lehet audió-, adat- vagy imagefájlból kiírt CD-t készíteni, másolni. Két kattintással importálhatjuk az előzőleg megtervezett borítókat, sőt, a főbb kezelőgombok között van egy, ami egyből indítja a másik alapvető programot: a SureThing képszerkesztőt.Hátterek sokasága. Pár a szövegeffektek közül.


Az eredeti kép… …és az egyéni háttér a CD-n.

A pár perc alatt kiismerhető SureThing 3.1 CD Labeler Primera Edition kifejezetten ezekhez a nyomtatókhoz készült. Ha némi keresgélés után az ember megtalálja a kalibráló funkciót, a dizájn maga már egyszerűen összerakható. A többtucat előre beállított háttéren kívül effektezett szövegeket és mindenféle kiegészítő jelzést (dátumot, cégnevet, piktogramokat) pakolhatunk a lemezre. Saját hátteret is készíthetünk akár úgy, hogy egy fotónkat megadjuk, és ilyenkor a program automatikusan elgörbíti, hogy alkalmas legyen a CD-re másoláshoz.

Működés, sebesség

Egy CD elkészültének menete tehát a következő: a SureThing képszerkesztő használata a külső megtervezéséhez, aztán PrimoDVD-ben beállítjuk a kiírni kívánt fájlokat (legyen az mp3, adat, imagefájl, vagy videó), az elkészítendő CD-k mennyiségét, majd megnyomjuk a piros gombot, és fellélegzünk – innentől már nem szükséges az emberi beavatkozás. A robotkar csúszkál kicsit, beállítja magát, majd először az alulsó tálcára rakva a lemezt elkészül az írás, utána pedig a felső, fekete tálcára csúsztatva elkészül a nyomtatás része a munkának. A kész CD-t a kar átrakja az “output” tárolóba, vagy opcionálisan kidobja a középső kis csúszdára. A mellékelt programokkal a nyers és a kész CD-k helyét pár kattintással variálhatjuk (jobbról balra, balról jobbra, vagy mindkét oldalról középre).A sebesség természetesen nagyban függ a CD írási sebességtől, a többi viszonylag gyorsan megvan. Egy 52-szeresen megírt, teli (650 MB) CD elkészülésének ideje a lemez berakásától a kész lemez kidobásáig körülbelül 6 perc. Kiszámolható tehát, hogy egy teljes sorozat (50 db) elkészülése körülbelül öt óráig tart. Ez soknak tűnhet, de sokkal több lenne, ha ott kéne ülni a gép mellett és felügyelni. A specifikációk szerint a 16x-os DVD-íróval egy egyrétegű DVD megírása és nyomtatása kb. 15 percbe telik.


Összegzés

Ára ugyan viszonylag magas az egyéni felhasználók számára, kisebb cégeknek viszont hatalmas segítség lehet a Primera Bravo II Disc Publisher. A rendszer átgondolt, jól összerakott, és hatékonyan működik, a nyomtatott képek jó minőségűek és felbontásuk is messze megfelelő. Ideális megoldás azoknak, akik CD-n vagy digitális névjegykártyán szeretnék reklámozni cégük tevékenységét (hangstúdiók, reklámügynökségek, vállalatok), és nem szeretnék másra bízni a munkát. Ráadásul a Bravo II csak a belépőszint, nagyobb testvérei a két íróval felszerelt, egyhuzamban 100 CD-t elkészítő BravoPro, valamint a sorozat zászlóshajója, a ComposerMax, ami négy íróval és 400 CD-s tárolóval rendelkezik.

A Primera Bravo II Disc Publisher ára jelenleg bruttó 757 800 forint. A készüléket a RingNet Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!