Röviden: Samsung Digimax 360 teszt

0

A Digimax 360 is műanyag borítású, kinézete igen hasonló a 240-eshez. Ilyen formában a fogása is kényelmes, hiszen itt is megtalálható a gép elején lévő kidudorodás. Ez a markolat helyett ad biztos fogást az egyébként nem túl súlyos gépnek. A fényképezőgép 3 Mpixeles felbontású, optikája 3x-os átfogású. A Digimax 240-hez hasonlóan a 360-ashoz is kapunk gyári tokot.
A fényképezőgépben 1/1,8″-os CCD dolgozik, melynek felbontása 3,34 millió képpont, ebből 3,14 kerül rögzítésre, így legnagyobb felbontásban 2048×1536 pixeles fotót kapunk. Használhatunk 3:2 oldalarányú képet is, ekkor 2048×1360 pixeles kép lesz az eredmény. Kisebb felbontásban 1024×768 vagy 512×384 képponots képeket kapunk. Az elkészített fotók Superfine, Fine vagy Normal minőségben menthetők el a gép beépített 16 MB-os memóriájába, vagy külön megvásárolható SecureDigital kártyára.

Az érzékenységet a gép automatikusan választhatja meg, de a fotós is megadhatja ISO100, ISO200 és ISO400 közül választva. A zársebesség 4 és 1/2000 mp közötti lehet, ezt csak az automatika választhatja ki középresúlyozott átlagolt, vagy szpot fénymérés alapján. Fénykép készítés előtt nem látjuk a felhasználásra kerülő rekesz- és zársebesség értékeit, de a kép elkészülte után az megtekinthető. Kár, hogy ezt a felvétel előtt nem nézhetjük meg, legalább a zársebességet jó lett volna kiírni.
A gépben található optika kisfilmes rendszerbe átváltva 38-114 mm-nek megfelelő fókusztávolságra állítható be. Itt sem tüntették fel a fényerőt az optikán, így ez estben is csak a készült fotók adatai alapján sejthetjük, hogy egy átlagos f/2,7-4,9 fényerejű optikáról lehet szó, hiszen fókusztávolságban azonos a később bemutatásra kerülő V3 és V4 modellekben szereplővel. Az optika védelmét kikapcsolt állapotban két lamella védi, szemben a Digimax 240-nel, ahol nem volt védelem. Az optikával a nagylátószögű álláson kívül 8 zoomállást használhatunk, ez erős átlagos érték.

Makró állásban 6 cm-es közelponttal dolgozhatunk, nagylátószögnél tudjuk a legkisebb szélességű területet leképezni, ez 55 mm szélességű, vagyis átlagos. Makrózáskor a zoom is használható, de ezzel jelentősen megnő a közelpont is, így romlik a leképezési arány.

Az élesség-állítás csak automatikusan történhet. Az AF nem mondható gyorsnak, nagylátószögnél 1-1,8 mp, tele állásban 2-2,3 mp-et mértünk a fényviszonyok és a téma függvényében. Kevés fény esetén az élességállítást nem segíti segédfény.

A gépen lévő LCD mérete 1,5″, melynek felbontása nagy, szép részletes képek jelennek meg rajta. Lejátszás esetén a képet 1,5x-5x-ös méretűre nagyíthatjuk, 0,5x-es lépésekben. Az LCD-n kívül átnézeti kereső is használható a kép megkomponálására, ez nagylátószögnél jelentős hordótorzítású. Dioptria-korrekciós lehetőség nincs.

A vaku a gép előlapján található, az optikai tengelyhez meglehetősen közel. Ez elég gyakorivá teszi a vörösszem hatás előfordulását. A vaku szokásos kikapcsolt, derítő és vörös-szem csökkentő üzemmódjain kívül lassú szinkronú vörös-szem csökkentő módot is használhatunk.
A fényképezőgép csak automatikus módban működtethető. Ezen kívül egy téma-módot választhatunk, az éjszakait. A fehér-egyensúly automatikus beállításon kívül megadható napfény, felhős, naplemente, fénycső és izzó értékekre. Sajnos kézi beszabályozásra nincs lehetőségünk.

Videók készítése során 320×240 pixeles felbontást használhatunk, a mozgókép mellé a gép hangot is rögzít. Az optikai zoomot csak a felvétel megkezdése előtt tudjuk beállítani. A felvétel során a fókuszrendszer nem, de a fénymérés aktív.

Sorozat-felvételkor maximum 9 képet készíthetünk, a képek számát még a sorozat megkezdése előtt meg kell adnunk. Kicsit fura megoldás, de több Samsung gépnél találkozthatunk ezzel a módszerrel. A 9 képet 12 mp alatt lőhetjük el, ami 3/4 kép/mp sebességet jelen. Ez ugyan nem túl gyors, de legalább van. A sorozat elkészítése után a gép automatikusan visszavált egy képes módba.

A hagyományos sorozaton kívül automatikus expozíció-sorozatot is használhatunk, amely három képet készít.

A műanyag állványmenet az optikai tengely vetületétől 2 cm-re található, állványra helyezett gép esetén az akkuk és a memóriakártya is cserélhető marad.
A gépet két darab AA méretű nikkel-metálhidrid akkumulátor vagy alkáli elem, esetleg CR-V3-as nem tölthető lítium elem táplálja. A kételemes megoldás miatt nagy áramfelvételre számíthatunk.

A bekapcsolás után mintegy 6 mp-et kell várnunk az élőkép megjelenéséig, ez sajnos nagyon sok, bár a kategóriában elfogadható.


A fényképezőgép bővítésére SecureDigital kártyát használhatunk, gyárilag csak a gép 16 MB-os memóriáját használhatjuk, így célszerű már vásárláskor legalább 128 MB-os kártyát beszerezni.

A fényképezőgép dobozába a gépen kívül a következők kerültek:


  • tok

  • 2 alkáli elem

  • audio/video kábel

  • USB kábel

A Samsung Digimax 360-at azoknak ajánljuk, akiknek fontos, hogy 13×18 cm-es papírképeknél is remek minőséget kapjanak, akik szeretnének makrófelvételeket is készíteni, de nem vágynak sok extra szolgáltatásra és nem fontos számukra a gyors fókuszrendszer. A Digimax 360 igazi belépőszintű gép, amellyel a fotózás alapjai könnyedén elsajátíthatók azzal együtt, hogy a nagy felbontás könnyedebb képkivágási lehetőségeket hordoz magában.

A Samsung Digimax 360 nettó ára 70 ezer forint. A tesztgépet a Digifénykép – Medikertől kaptuk kölcsön. Köszönjük!