Röviden: Samsung Digimax V700 teszt

0

Külső


A Digimax V700-on nem találunk egyetlen szögletet sem. Minden lekerekített, jól láthatóan aprólékosan megtervezett. A V700-as szép fényképezőgép. Messziről talán kicsit a Samsung mobilokra hajaz, és az embert kicsit elönti a boldog nosztalgia, ami a T-72 tank ágyúfuratának átmérőjével pontosan megegyező szovjet kávéfőzőkre emlékezve tör fel benne. De hogy a V700 gyártósora is átállítható Samsung mobilok gyártására, az talán csak a cikkíró csapongó fantáziájának félresiklott képzete. Viszont tetszik. Még úgy is, hogy nem vagyok oda az ilyen gömbölyded formákért a fényképezőgépek esetében. Süt erről a gépről, hogy odafigyeltek minden eleme megtervezésénél. A többségében fém váz, a műanyag alkatrészektől sem kelt olcsó benyomást. A akku és memóriakártya ajtaja például műanyag volta ellenére is könnyen nyitható, fémzsanérral ellátott és nyitás után magától felpattan egy kis rugónak köszönhetően. Ezek apróságok de a gép komfortérzetében nagy hatásuk van. A főbb funkciók választó tárcsája könnyedén, mégis határozottan fordul, a gombok szépen kimunkáltak. Egyedül a gépváz felső-közepe felé húzódó optikai kereső betekintője problémás, mivel bal szemmel beletekintve orrunk nyerge a zoomgombot veri, így annak használata kissé nehézkes.

Az állványmenetet fém és a gép súlypontjában helyezték el, a bal oldalra került optika középtengelyétől 3 cm távolságban, a memória és az akkumulátor azonban állványon is kényelmesen cserélhető, mivel foglalatukat a gép jobb oldalán találjuk.

Képérzékelő

A CCD képérzékelő mérete a 7 megapixeles kompaktoknál megszokott 1/1,8″. Pixeleinek száma 7,4 millió, melyből képalkotásra 7,1 milliót használ. A maximális képméret így 3072×2304. A választható további felbontások száma igen szép. Állíthatunk 6 megapixeles (2816 x 2112), 5 megapixeles (2592 x 1944), 4 megapixeles (2272 x 1704), 3 megapixeles (2048 x 1536) és 2 megapixeles (1600 x 1200) képméretet. De választható a 1024 x 768 képpontos (XGA) és a 640×480 képpontos (VGA) felbontás is. A tömörítési fokok száma szintén dicséretre méltó, hiszen bármely felbontásnál választható mindhárom (Superfine, Fine és Normal) tömörítési fok és a TIFF képformátum is. Az érzékenység ISO 50 és ISO 400 között állítható manuálisan, de természetesen kérhetünk automata szabályozást is.Képek komponálása

Ez a feladat elsősorban a LCD-re hárul egy ilyen méretű fényképezőgépnél. Mérete a gyári adatok szerint 2″, és saját mérésünk szerint is ennyi a látható képméret. Mindehhez 118000 képpontos felbontás társul, amely átlagos felbontást, világos képet és sötétben sem számottevően belassuló képfrissítést biztosít. A fotók visszanézésénél az LCD képbe 23 lépésben nagyíthatunk, ami 12x nagyítást jelent. Figyelemreméltó funkció, hogy visszajátszás módból az exponáló gomb enyhe nyomására visszatérhetünk fénykép módba. Az LCD monitor fényereje a menüből 3 fokozatban állítható.

A gép hátulján átnézeti keresőt is találunk, amely, mint említettem, kissé kényelmetlen helyre került. Használata leginkább tűző napsütésben, vagy akkor javasolt, ha kímélni szeretnénk akkumulátorunkat.Optika, vaku

A V700-ra egy 3x optikai zoomátfogású Schneider-Kreuznach objektív került. Régóta meglévő kapcsolat már ez a német optikai cég és a távol-keleti gyártó között. A Samsung komolyabb modelljeibe mind ilyen optikákat szerel. Az objektív gyújtótávolsága 7,8-23,4mm, ami kisfilmes rendszerben számolva 38-114mm-nek megfelelő látószöget biztosít. Fényereje erősen átlagos, F2,8-5,1.

A 3x zoomot 8 fokozatban léptethetjük, nagylátószögből tele állásba pedig 1 másodperc alatt juthatunk, ami meglehetősen gyors érték. A zoom hangja viszont számomra kissé idegesítő, magasan sivító. Aki járt már disznóvágáson, az sejtheti miről beszélek.

Makró állásban 4 és 25 cm között képes élességet állítani a gép. A legjobb makrónagyítás 4,8×3,6 cm-es lefedettséget jelent. Ez átlagos-jó teljesítmény, az autofókusz azonban tesztünk során hajlamos volt tévedni makro állásban, így több esetben nem talált élességet, vagy láthatóan rosszul állt be.Kézi beállítási lehetőségek

A kísérletező kedvűeknek minden fontosabb expozíciós beállítás rendelkezésére áll. Ők a rekesz és záridő prioritás, valamint manuális mód közül választhatnak. A rekesz nagylátószögnél F2,8 és F6,4, tele állásban F5,1 és F7,4 között állítható, 1/3 Fé lépésekben. A záridő 15-1/2000 másodperc között választható. Az expozíciós értékek változtatására viszonylag könnyen lehetőségünk van. Erre szolgál az exponáló gomb körül elhelyezett gyűrű, melynek feladata más gépeknél a zoom kezelése szokott lenni, esetünkben viszont a rekesz és záridő értékek gyors és kényelmes állítására szolgál.

A fénymérés Multi, azaz a teljes képmezőre vonatkozó és Spot lehet, amely a képmező közepén mér .

A fehéregyensúly beállítását bízhatjuk a gép automatikájára, de rendelkezésünkre áll 5 előre programozott mód is, úgymint: daylight, cloudy, tungsten, fluorescent L és fluorescent H. Kiváló lehetőség, hogy a fentieken túl választható manuális fehéregyensúly beállításnak 2 tárolható értéke van, így megszokott világítási szituációnkhoz készíthetünk egy állandó saját beállítást és még így is marad lehetőségünk az egyedi fehéregyensúly beszabályozásra.Az autofókusz viszont megér egy misét. Sajnos a gép legnagyobb gyengéjének a meglehetősen rapszódikusan működő automata élességállítást találtam. Gyengébb megvilágítás, vagy kevésbé kontrasztos téma esetén a gép még az AF segédfény ellenére is gyakorta téveszt, vagy nem talál élességet. Az Af segédfénynek sok esetben szinte semmi hatását nem tapasztaltam.

Aki nincs megelégedve az AF által nyújtott teljesítménnyel – ahogy jómagam sem – használhat manuális élességállítást. Ez szinte fokozatmentesen állítható, de az átlagos felbontású LCD és a képmező jobb szélére helyezett távolságskála némely helyzetben nem alkalmas az élesség pontos megítélésére. A kép közepének kinagyítása sajnos nem e gép kiváltsága. A kézi éllességállításra egyébként úgyszintén az expo gomb körül elhelyezett gyűrű szolgál, ami szintén kényelmesebb és gyorsabb a kompakt gépeknél általában megszokott gombos, vagy tárcsás megoldásnál.

Manuális beállítások mellett azért jut hely az automatikának is. A szituációfüggő fényképezést a V700 témamódjaival oldhatjuk meg legegyszerűbben. A Scene menüben választhatunk, éjszakai, portré, gyermek, tájkép, közeli, szöveg, naplemente, hajnal, ellenfény, tüzijáték és tengerpart+hó beállítást. Különféle színeffektek és képminőség beállítások is rendelkezésre állnak. A színeffektek közül a fekete-fehér, szépia és a negatív mód választható, a kép minőségét pedig az élesség három fokozatú (soft, normal, vivid) állításával befolyásolhatjuk.

Extra szolgáltatásokBár kissé letört az AF teljesítménye, rögtön visszatért az életkedvem, amint megláttam a nem mindennapi AF sorozat lehetőségét. Ennek segítségével 3 képet lőhetünk különböző (automata) élességbeállítással, melynek mértékét -3 és +3 értékekben előre megadhatjuk. Ugyanígy készíthető expozíció sorozat is, bár ez manapság már nem minősül extrának.

Nem úgy a V700 3 db MySet módja, amelyekbe egyedi beállításainkat menthetjük, hogy a megfelelő időben előhívhassuk őket.

Többnyire a komolyabb gépeknél látni gombbal rögzíthető expozíciót. Itt ez is van. És igen hasznos funkció.

A gépet külön használhatjuk hangfelvevőként is. Egy 256 MB-os kártyára több mint 2 és fél órányi hanganyagot rögzíthetünk. A MyCam lehetőséggel kissé testre szabhatjuk gépünket. Egyedi nyitóképet, és hangot, valamint zárhangot választhatunk. További extra funkció, hogy a beállított dátumot és időt a fotóra nyomtathatjuk.

KépminőségFelbontás terén nagyon jól vizsgázott a kis Samsung. A teljes képkivágásban részletes képeket kaptunk. A képek színvisszaadása is jó és az optika vignettálása is elhanyagolható. Nem elhanyagolható viszont a képeken látható színhiba. Sajnos elég sok esetben találkoztunk zavaró lila élekkel, melyek leginkább a kis érzékelő, mint az optika számlájára írhatók. A képek élesítése túlzó, gyakori a harsányan túlélesített, halotól szenvedő kép. A túlzott élesítés a képzaj mértékét is növeli. Mindenképpen ajánlott az élesítés Soft fokozatban való használata. Tesztképeink Normal fokozaton készültek.

Sorozat, videó


AVI (MPEG-4) videó
640×480; 0:09 mp; 2,2 MByte

A képsorozat teljesítményét értékelve a V700 nem tartozik az élmezőnybe. A gyári adatok szerint legjobb felbontásban és minőségben 3 képet készít 0,8 fps sebességgel. Ez maradéktalanul megegyezik az általunk mért értékekkel.

Videóképességeiben viszont ez a gép is hozza a manapság elvárható szintet. A választható felbontások ez esetben 640×480, 320×240 és 160×128, melyek mindegyikében 30, vagy 15 fps sebességre képes. A felvételhez az elektronikus képstabilizációt is bekapcsolhatjuk, és használhatjuk a színeffekteket, vagy a kétféle fénymérési módot.

Videófelvétel közben csak az előre beállított élesség lesz aktuális, és sem a fénymérés, sem a zoom nem működik. Cserébe hangot is rögzít a gép.

A videó színei szépek, élénkek. A nagy tömörítésnek köszönhetően a kép enyhén szétesik, de csak kissé zavaró mértékű. Kárpótolhat minket az, hogy a gép realtime MPEG 4 tömörítésre képes, így a videók mentése villámgyors, méretük pedig egy hasonló méretű AVI videó ötöde, hatoda.

Sebesség


Bekapcsolás után 2 másodpercre van szüksége a gépnek, hogy üzemkész állapotba kerüljön és ugyanannyi időre van szüksége a kikapcsolás utáni elszenderedéshez is.

Az autofókusz sebessége nagyjából a kategóriában megszokott értékeket hozza. Nagylátószögnél a fénymérés és az élességállítás kb 0,5 másodpercet vesz igénybe. Tele állásban ez kissé hosszabb 0,6-0,7 másodperc.

A képek visszanézése villámgyors. A lejátszás gomb lenyomása után szinte azonnal látjuk az első képet és a lapozásuk is sebes.

A fotók és videók mentése szintén igen gyors. 1-2 másodperc alatt képünk a kártyán van és a nagyméretű, tömörítetlen TIFF képeknél sem kell sokkal több időt várnunk a mentésre.

Akkumulátor, memóriaA V700-hoz egyedi lítium-ion akkumulátor és töltő jár. Az akkumulátor teljesítménye 3,4V, 1130 mAh. Tesztünk 3-4 órás aktív használata során nem sikerült lemerítenünk. Úgy tűnik a Samsung mérnökei megoldották a korábbi modellek legnagyobb hibáját a nagy energiafogyasztást.

Memóriaként SD, vagy MMC típusú kártyákat használhatunk. A gép mellé egy 32MB kapacitású SD kártya jár, melyet érdemes kiegészítenünk egy 512MB, vagy 1 GB-os darabbal, hiszen a géphez mellékelt kártyára mindössze 1 db TIFF képet, vagy körülbelül 10 db teljes méretű és minőségű JPG-t menthetünk.

Összegzés


Kissé vegyesek az érzelmeim a Samsung Digimax V700-al kapcsolatban. A fekete leves számomra elsősorban az AF kiszámíthatatlansága, kis mértékben pedig a képek belső feldolgozásánál mutatott furcsaságok, illetve az apróbb színhiba volt. A Digimax V700-ban mégis egy könnyen szerethető, szép, átgondolt és hasznos funkciókkal felvértezett gépet ismerhet meg az, aki ad neki egy esélyt. Ezt az esélyt most bruttó 84500 forintért kaphatja meg a vásárló, ezüst, fekete és bordó színben.

A fényképezőgépet a Leitz Hungáriától kaptuk kölcsön kipróbálásra.

Ha bemutatónk segített a gép kiválasztásában, a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!