Röviden: Sony Ericsson T610 teszt

1
A T610-es némileg keskenyebb (49 helyett 44 mm-es) és vékonyabb (22 helyett 19 mm-es), valamint könnyebb (tömege 97 helyett csak 95 gramm) a T310-esnél. Az új telefon ezen kívül már nem 256, hanem 65 ezer színű, 128×160 pixel felbontású kijelzővel rendelkezik, amelyen legfeljebb 6 szövegsor fér el. A T610-es támogatja az MMS-t, a GPRS-t (4+1), és rendelkezik beépített e-mail kliensprogrammal, illetve a WAP 2.0 szabványt támogató böngészővel is. A telefon egyébként háromsávos, így bármely olyan országban használni lehet, ahol GSM-rendszerű mobilhálózatokat működnek. Előnyös, hogy az új Sony Ericsson mobilt is lítium-polimer akkumulátorral szállítja a gyártó, így bármikor lehet tölteni, nem szükséges megvárni a teljes lemerülést. A 750 mAh kapacitású áramforrásról egyébként a használat módjától függően tapasztalataink szerint nagyjából 4-5 napig működőképes a telefon egyetlen töltéssel.Az LCD alatt menügombok, ezek között pedig egy joystick kapott helyet, ez utóbbi segítségével tudunk mozogni a készülék – a T310-esével csaknem azonos – menüjében. A telefon jobb oldalán lévő gomb lenyomásával rögtön wapra csatlakozhat a felhasználó GPRS adatátvitelen keresztül, míg a baloldalt elhelyezett billentyű a fényképező gyors elérésére szolgál, alatta pedig két hangerőszabályzó gomb kapott helyet. A telefon kezelőfelülete logikus, bár némi megszokást igényel. Elérhető belőle az SMS és MMS-szerkesztőn kívül egy e-mail kliens is, amelyen keresztül szintén továbbíthatja a felhasználó a memóriában lévő képeket. A T610-es belső memóriája 2 MB kapacitású, s a telefonkönyvet leszámítva minden itt tárolódik, például a képek, az MMS-ek, a 32-szólamú MIDI csengőhangok – melyeket egy a menüből elérhető szerkesztőprogrammal a tulajdonos is összeállíthat előre eltárolt loopokból – és a letölthetők Java és Mophun platformra készült játékok is.A Sony Ericsson T610-es integrált digitális fényképezője F2,8 induló fényerejű, 33 mm gyújtótávolságú objektívvel rendelkezik, és a telefon hátoldalának felső részén kapott helyet. A lencsét sajnos semmi nem védi a karcolásoktól. A fényképezőgéppel 288×352, illetve 120×160 pixeles fotókat készíthetünk, digitális zoom sajnos nem áll rendelkezésre, ellenben expozíció-korrekció, illetve effektek -fekete-fehér, szépia, és negatív mód – használata lehetséges. Ezen kívül helyet kapott a menüben egy éjszakai fotózást segítő mód, valamint önkioldó funkció is.

Az optika a sarkokban is ugyanolyan képet produkál, mint a felvétel közepén. Sajnálatos módon ezalatt nem azt kell érteni, hogy mindenhol kellően éles képet kapunk, hanem azt, hogy a fotók egésze igen lágy, már-már homályos. A színek nem mindig jók, árnyékos helyen kékes, napos időben sárgás elszíneződésűek a felvételek, a fehér-egyensúllyal tehát nincs minden rendben. A JPEG tömörítés elég erős, ráadásul a színeket is torzítja. A mobiltelefonok apró kijelzőjén a T610-essel készült felvételek megfelelő minőségűek, de weben történő használatra már nem alkalmasak.A lencse mellett elhelyezett lukba egy mellékelt műanyag „tükröt” lehet belehelyezni, ez – csakúgy, mint a korábban tesztelt Panasonic GD87-es esetében – önarcképek elkészítését teszi lehetővé. Az általunk kipróbált készülék vélhetően egy szoftverhiba folytán mindig duplaakkora méretűnek látta a fényképezővel készített, s a memóriában eltárolt képfájlokat, mint amekkorák azok valójában. Így a képekből jóval kevesebbet tudtunk raktározni, hiszen a telefon gyakorlatilag a fele tárhelyet feleslegesen foglalta le. A kész fotókhoz a főmenüből nyíló galérián keresztül gyorsan hozzáférhetünk, a felvételeket háttérképként és képernyőkímélőként is használni lehet, továbbá el is lehet forgatni őket közvetlenül a készüléken. Az elmentett képeket egyébként Bluetooth vagy infravörös kapcsolaton, illetve adatkábelen tölthetjük át egy PC-re, mobilhálózaton továbbítani pedig MMS-ben és e-mailben egyaránt lehet.

A fényképezéshez kapcsolódóan a Sony Ericsson T610-es előnyei között említhetjük meg a jó minőségű színes kijelzőt, illetve a digitális fényképező önkioldó, éjszakai fotó funkcióit, illetve a különböző színeffekteket. Közvetetten ide kapcsolódik még az infravörös porton, Bluetooth-on és adatkábelen történő képtovábbítás lehetősége, illetve jól használható lehetőség, hogy a fotókat e-mail mellékletként is tovább lehet küldeni a telefonról. Egy kicsikét szűknek találtuk viszont a mobil 2 MB-os memóriáját, bár ehhez a korábban említett bosszantó szoftverhiba is hozzájárult, melyet a gyáró remélhetőleg hamarosan orvosolni fog.


A fényképezőgépről készült felvételeket a Canon termékeivel készítettük.