Röviden: Vosonic VP8860 teszt

0

Néhány évvel ezelőtti megjelenésekor a Vosonic egyike volt a sok távolkeleti gyártónak, mely az aktuális divatot meglovagolva háttértárakat készít. Legalábbis így nézett ki kívülről. Pedig a gyártók többségétől eltérően a Vosonicnál komolyan gondolták a piaci részvételt, így a piac első körös lefölözése után nem a termékvonal megszüntetéséről, hanem továbbfejlesztéséről döntöttek.

Ennek szellemében a mai Vosonic háttértárolóknál az adatmentés funkció már csak egy a sok közül. Ezek a készülékek ma már valódi hordozható multimédiás központok. A Vosonic VP8860 pedig ennek a termékvonalnak a csúcsa 4,3 colos, 800×480 pixeles gyönyörű LCD-vel, videó rögzítési és természetesen lejátszási funkcióval, rádióval és még egy sor egyéb szolgáltatással.

Kívülről

Igényes bőrtokkal

A Vosonic VP8860 a rászerelt óriási LCD-nek köszönhetően méretes darab, de a komolyabb háttértárak között teljesen átlagosnak mondható. A dizájnra nem lehet panasz, a tervezők megdolgoztak a pénzükért. A készülék külseje mindenütt műanyag (néhol fémet imitálva), de abból a nagyon masszív fajta. Az egyszerű és praktikus formát különböző felületek váltakozásával dobták fel, szerintem sikeresen.

Az előlap jelentős részét a 4,3 colos, 800×480 pixel felbontású, tükröződésmentes bevonattal ellátott LCD monitor foglalja el. A képernyő nem csak a számadatokban, de a valóságban is rendkívüli. Gyönyörű, részletgazdag, jó háttérvilágítású és laposabb szögben is egész jól látható. Egyetlen hibája, hogy nem képes 16 millió szín megjelenítésére, ami színátmeneteknél észrevehető ugrásokat eredményez mind a fotókon, mind pedig a videókon. Az LCD nem érintés érzékeny, így a VP8860 irányítása a készüléken lévő gombokkal lehetséges.

A kezelőfelület a monitor jobb oldalára, a hüvelykujj által kényelmesen elérhető sávba került. A négy irányba dönthető és középen is megnyomható joystickot alulról és felülről két-két gomb veszi körül.

 • MENÜ – Megnyomásakor jobb oldalról beúszik az aktuális képernyőhöz tartozó helyzetérzékeny menü.
 • VISSZA/MÉGSE – Ezzel a gombbal lehet a főmenüben, a fájlkezelőben, illetve a helyzetérzékeny menüben visszalépni, vagy egy műveletet megszakítani.
 • JOYSTICK – A menüben, a fájlrendszerben való navigálásra, illetve középen megnyomva az egyes pontokba való belépésre és beállítások elfogadására szolgál. Használata meglepően kényelmes és intuitív, mindig pont úgy viselkedik, ahogy logikusan elvárhatjuk.
 • LE/FEL (plusz/mínusz) – A képernyőn görget le és fel, lejátszásnál nagyít és kicsinyít, illetve ahol szükséges a hangerőt állítja fel és le.

A kezelőpanel legtetejére került a hangszóró, a legaljára pedig a mikrofon. A legfelső gomb felett található két LED közül a bal oldali a töltésről, a jobb oldali pedig a bekapcsolt állapotról tájékoztat.

A VP8860 aljára került az 5V-os hálózati adapter/töltő bemenet és a High-speed USB 2.0 csatlakozó. A szimmetria kedvéért felülre is két csatlakozó, az audió/videó bement és a fülhallgató kimenet került. A gép tetején található az adatmentéshez nélkülözhetetlen CF és SD/MMC/MS kártyahely. A háttértár adapter nélkül támogatja a Compact Flash (CF), a Memory Stick (MS), a Secure Digital (SDHC is) és a Multi Media (MMC) kártyákat, de megfelelő adapterrel (a készüléknek nem tartozéka) Mini-SD, RS-MMC, MS Duo és MS Pro Duo kártyákról is lehet adatot menteni, illetve adatot lejátszani. A remek építési minőségből egyedül a kártyanyílásokat takaró ajtók lógnak ki. Ezek elég olcsó, gagyi megoldásnak tűnnek, ami azért gond, mert normális esetben ezeket elég sokat nyitogatja az ember.

A VP8860 oldalára már csak a főkapcsoló, a kezelőfelületet tiltó kapcsoló, és egy tűvel megnyomható Reset gomb került.

A nálunk járt készülékben egy 320GB-os SATA csatolófelületű Samsung merevlemez volt, de természetesen kisebb méretű lemezzel, vagy lemez nélkü is kapható. Mivel a készülék FAT fájlrendszert használ, az egyes fájlok mérete nem haladhatja meg a 2 GB-ot. (Ez egyébként egybevág a fényképezőgépek képességével, mert pl. videó rögzítésnél azok is megszakítják a felvételt, amint a fájlméret elérte a 2 GB-ot.) A merevlemez szereléséhez a készülékhez praktikus csavarhúzót és két tartalék csavart is mellékelnek.

A VP8860 áramellátásáról egy Sanyo gyártmányú (UR18650F) 3,7V-os, 2500 mAh-ás lítium-ion akkumulátor gondoskodik. Az akkumulátor töltöttségét a készülék egy elem ikonon jelzi, de a szokásos 3 helyett legalább 10 lépésben. Nem annyira hasznos, mint egyes fényképezőgépek százalékos kijelzése, de sokkal pontosabb, mint a még mindig legelterjedtebb 3 állapotot ismerő ikon. A teljesen feltöltött akkumulátor energiája a specifikáció szerint egy 1 GB-os CF kártya 40 alkalommal való mentésére, 10 órányi zenelejátszásra, vagy 2,5-3 órányi videónézésre elegendő. Hogy a készülék teljesíti-e a specifikációban leírtakat, azt kicsit később részletezzük.

Funkciók

Ahogy a cikk elején is említettem, a Vosonic VP8860 egy komplett multimédiás központ, aminek csak az egyik funkciója a memóriakártyáról történő adatmentés, de emellett a nem fotós hétköznapokban is jó hasznát vehetjük.

Adatmentés

Ez a mobil háttértárak egyik klasszikus szolgáltatása. A fényképezőgépből kivett memóriakártya tartalmát lehet teljes egészében, vagy kiválasztott mappák formájában elmenteni a háttértár merevlemezére. Teljes mentéskor minden egyes alkalommal egy külön mappát készít, így akkor sem írjuk felül a korábbi mentéseket, ha a fényképezőgép a kártya formázása után újrakezdte a számok sorszámozását, és a korábbival azonos nevű fájlok kerültek a kártyára. A képek mentése után a szoftver felajánlja a lemásolt adatok és az eredeti összehasonlítását, illetve a másolatok megjelenítését, ami valószínűleg a legparanoiásabbak igényeit is kielégíti. A készülék a két kártyafoglalatot teljesen külön kezeli, így adott esetben egyik kártyáról a másikra is lehet képeket másolni. Ésszerű dolog, hogy az adatok másolása közben a Vosonic lentebb veszi az LCD háttérvilágítását, hiszen ezalatt mást úgysem lehet a készülékkel csinálni, így nem kell az extra fényerő. A fogyasztásnak viszont biztosan jót tesz.

Lejátszás

Ilyen kijelzővel rendelkező készülékeknél kötelező a merevlemezen, illetve a memóriakártyákon lévő képek, videók és hangfájlok lejátszása. A Vosonic VP8860 pedig nem csak a kötelezőt, szinte minden lehetséges kívánságunkat teljesíti.

Fotó lejátszás

Támogatott formátumok: JPEG, TIFF (1, 8 és 16 bites), BMP, GIF és RAW. Ezek közül leginkább a RAW formátum érdekes, mert ez több tucatnyi különböző formátum kezelésének képességét igényli. A készülék aktuális firmware-e a következő fényképezőgépek nyers adatfájljait kezeli:

 • Canon: 1Ds Mark-II, 1D Mark II N, EOS 1D MARK III, EOS 1Ds Mark III, EOS Kiss digital X, EOS 1Ds, EOS 1D-II, EOS 1D, EOS 5D, EOS 10D, EOS 20D, EOS 30D, EOS D30, EOS 40D, 3EOS 00D (Digital Rebel, Kiss Digital), EOS 350D, EOS 400D, EOS 450D, Digital Rebel XT, Power Shot G1/G2/G3/G5/G6
 • Nikon: D300,D200, D100, D80, D70, D50, D3, D1X, D2X, D1H,D3, D1, E5000
 • Kodak: DSC Pro SLR/c, DSC Pro SLR/n, DSC Pro 14n, P850, P880
 • Fujifilm: FinePix S2Pro, FinePix S3Pro, FinePix S5Pro, FinePix S5500, FinePix E900
 • Olympus: E-1,E-3, E-300, E-500, E4500
 • Minolta: DiMAGE 7, A1, A2, A200, DYNAX 5D, DYNAX 7D, MAXXUM 5D, MAXXUM 7D
 • Sony: R1, Alpha-100, Alpha-700, Alpha-350
 • Pentax: istD, istDL, istDS, K10D, K100D
 • Panasonic : DMC-FZ30, DMC-FZ50,DMC-FZ18, DMC-LX1, DMC-L1
 • Contax: N Digital
 • LEICA: AG.R8, AG.R9, M8

A legújabb fényképezőgépek egy részét ugyan nem találjuk meg a listán, de a Vosonic viszonylag gyakran ad ki szoftver frissítést a termékeihez (ehhez a modellhez legutóbb 2008. szeptember 12-én), amivel igyekszik a szükséges hibajavítások mellett a termék tudását is tovább bővíteni.

Lejátszás módban a képek nagyíthatók, elforgathatók, és az EXIF adataik (géptípus, rekeszérték, záridő, érzékenység, felbontás, gyújtótávolság, dátum-idő és hisztogram), is megnézhetők.

Videó lejátszás

Az elérhető árú 2-4 GB-os memóriakártyák mellett a mobil háttértáraknak két esetben van létjogosultsága: RAW (vagy RAW+JPEG) formátum használatakor és videó rögzítéskor. Ma mára a kompakt gépek mindegyike képes videofelvételek készítésére, ami 30 kép/mp és VGA (vagy XVGA) felbontásnál gyorsan betölti a nagyobb memóriakártyákat is. A jó hír, hogy a Vosonic VP8860 nem csak lementi, de ha kell le is játssza a mentett fájlokat. Ennek egyetlen feltétele, hogy a fájl a következő formátumok valamelyikével legyen kódolva:

 • Motion-JPEG – max 720×480 pixeles felbontás 30 kép/mp-es frissítéssel, PCM audió, MPG vagy DAT formátum
 • MPEG-1 – max 720×480 pixeles felbontás 30 kép/mp-es frissítéssel, MPEG1 audió, MOV vagy AVI formátum
 • MPEG-2 – max 720×480 pixeles felbontás 30 kép/mp-es frissítéssel, MPEG1 vagy AC3 audió, MPG, VOB vagy MOD formátum
 • MPEG-4 – max 720×480 pixeles felbontás 30 kép/mp-es frissítéssel, ACC vagy MPEG audió, MP!, MOV vagy AVI formátum
 • XviD – max 720×480 pixeles felbontás 30 kép/mp-es frissítéssel, ACC vagy MPEG1 audió, AVI formátum

A Vosonic VP8860 nem képes kódolt DVD tartalmak és H.264 kódolású MPEG-4 videók lejátszására, és nem kezeli a viszonylag fényképezőgépekben elterjedt 848×480 pixel felbontású videókat sem.

A nagy felbontású kijelzőnek köszönhetően hordozható videólejátszók között is a legjobbak között kell megemlíteni. A képminősége lenyűgöző, és kezelhetősége is nagyon kellemes. Így ha épp nem képek tárolására használjuk, akkor a hosszú autós utakon a gyerekek is lefoglalhatják magukat vele, feltéve hogy indulás előtt másolunk a merevlemezére néhány nekik való filmet.

Hangfájlok lejátszása

A VP8860 akár hordozható zenelejátszóként is használható. Ilyen minőségében a következő formátumokkal képes megbirkózni: MP3, WAV, WMA, AAC és OGG. A zenelejátszás háttérben is futhat, így a készülék egyéb funkciói zenehallgatás közben is használhatók.

Videó felvétel

A Vosonic VP8860 számomra legérdekesebb szolgáltatása a videó rögzítési képesség. Valószínűleg ez jutna legutoljára eszembe, ha egy ilyen eszköz funkcióinak listáját kellene összeállítanom. Pedig a Vosonic mérnökei komolyan gondolták a dolgot, mert nem csak egy kábelt mellékeltek, de időzítővel is ellátták a gépet. Az időzítőben 8 kezdési időpont lehet megadni. Mindegyik időzített (és nem időzített) felvételnél megadható, hogy a fájl hova kerüljön (merevlemez vagy valamelyik memóriakártya), illetve hogy a felvétel milyen minőségű legyen (320×240 PSP, 320×240 Normal, 640×480 Normal, 640×480 Fine, 470×480/720×576). A felvétel kezdete és vége dátum és idő (perc pontossággal) formában állítható be. A felvétel hosszát elvileg nem korlátozzák, de a fájlrendszerből adódóan egy fájl mérete sem haladhatja meg a 2 GB-ot.

Az MPEG-4 tömörítésű felvételek minősége a mobil lejátszón való használatra kiválóak, számítógépen nézve azonban már látszik a jelentős tömörítés hatása (persze ettől még bőven nézhetők, de nem összevethetők egy DVD minőségével).

Hang felvétel

A videofelvétel mellett a diktafon funkció szinte már kézenfekvő. A hang származhat a beépített mikrofonból, az AV bemenetről és ahogy a rádió funkciónál is említeni fogom, a rádióadásból. A beépített mikrofon minősége nem egy nagy szám, kb. az átlag diktafonok minőségét adja. A vonal bemenetet nem próbáltam, de a rögzített rádióadások minősége kb. azonos volt a hallott rádióadás minőségével.

Rádió

Vosonic VP8860: a rádió kezelőfelülete

Bár rádiónak ma már kicsit nagy és nehéz, de az óriási kijelzővel és a mutatós kezelőfelülettel így is érdekes. Antenna gyanánt a készülék a mellékelt fülhallgató kábelét használja (de természetesen másik fülhallgatóval is működik), ahogy azt a mobiltelefonoknál is megszokhattuk. A vétel tiszta, a hang kellemes. Memóriában 2 csoportban, csoportonként 9 rádióállomás rögzíthető. Fontos korlátozás, hogy csak FM rádióadások hallgatására alkalmas, az AM frekvencián nem használható.

A rádió háttérbe rakva is hallgatható, így a zenehallgatás közben a készülék egyéb funkciói is elérhetővé válnak (rádióhallgatás közben akár más hangfájlok is lejátszhatók, ilyenkor a készülék ügyesen keveri a hangokat). A rádió funkció igazi érdekessége azonban, hogy a hangfelvétellel kombinálva a rádióadások rögzíthetők is.

Kártyaolvasó, külső merevlemez

A mellékelt USB kábellel számítógépre kapcsolva a készülékben lévő winchester külső merevlemezként jelenik meg. A nagy sebességű kapcsolatnak köszönhetően ez a lemez kényelmesen és gyorsan elérhető. A két kártyahely külön-külön külső meghajtóként tűnik fel, így a VP8860 extrém drága kártyaolvasóként is használható.

Fotónyomtatás

A Vosonic VP8860 PictBridge kompatibilis, így ha a mellékelt USB kábellel egy PictBridge kompatibilis nyomtatóhoz csatlakoztatjuk, akkor a merevlemezen lévő képek számítógép nélkül is kinyomtathatók.

Mért értékek

Van mikor azt szeretném, ha minden adatot elhihetnénk a gyártóknak és nem kellene kipróbálnunk. A sebesség és egyéb teljesítmény adatok nem ilyenek, így macera ide vagy oda, végig kell csinálnunk a kísérletet. A Vosonic VP8860 tesztelése is elvett majd egy napot, de így legalább látjuk, hogy valójában mit is tud a készülék.

A teszthez 1,075 GB adatot (képet és videót vegyesen) másoltam egy CompactFlash és két Secure Digital kártyára. Ezeknek a tartalmát (illetve felváltva egy CF és egy SD) másoltam fel a VP8860 háttértárra, amíg le nem merült annak akkumulátora. Hogy életszerűbb legyen a dolog, minden második másolás után ki, majd bekapcsoltam a készüléket.

Művelet Szükséges idő Átlagos sebesség
Bekapcsolás 14 mp
Kikapcsolás 5,5 mp
Másolás: CF kártya -> háttértár
SanDisk Extreme IV 4 GB
161mp 6,68 MB/mp
Másolás: SD kártya -> háttértár
Panasonic Pro High Speed (Class 6) 2 GB
161 mp 6,68 MB/mp
Másolás: SDHC kártya -> háttértár
Panasonic Full HD Video (Class 4) 6 GB
199 mp 5,41 MB/mp
Másolás+ellenőrzés: SD kártya -> háttértár
Panasonic Pro High Speed (Class 6) 2 GB
434 mp
Másolás: CF kártya -> számítógép
SanDisk Extreme IV 4 GB
126 mp 8,54 MB/mp
Másolás: SD kártya -> számítógép
Panasonic Pro High Speed (Class 6) 2 GB
138 mp 7,79 MB/mp
Másolás: SDHC kártya -> számítógép
Panasonic Full HD Video (Class 4) 6 GB
167 mp 6,44 MB/mp
Másolás: háttértár -> számítógép 123 mp 8,7 MB/mp
Másolás: számítógép -> háttértár 197 mp 5,46 MB/mp

Az alacsony töltöttségre jelző figyelmeztetés első megjelenése után még 3 alkalommal tudtam lementeni a CF kártya tartalmát, de a mentéshez szükséges idő kb. a másfélszeresére nőtt (feltételezem, hogy a sebesség befolyásolja a fogyasztást). Összesen 41 alkalommal sikerült lementeni az 1 GB (1,075 GB) tartalmat, ami egy kicsivel jobb is, mint a megadott érték.

A doboz tartalma

A dobozban a Vosonic VP8860 mellett a következő tartozékokat találjuk:

 • fülhallgató
 • AV kábel 3 RCA csatlakozóval
 • USB kábel
 • bőrtok
 • hálózati adapter (automatikusan kapcsoló 110-240V)
 • törlőkendő
 • csavarhúzó (2 extra csavar)
 • használati útmutató

Értékelés

Aki csak a memóriakártyájáról szeretne a fotós túrán másolatot készíteni, hogy a kártyát formázva újabb képeket készítsen, az nyilván túlzásnak érzi a Vosonic VP8860 árát is és szolgáltatásait is. Nekik nyilván nem lesz jó vétel. A rengeteg extra funkcióval és felhasználási lehetőséggel azonban nyilván a magasabb ár ellenére is könnyebb beszavaztatni a családi költségvetésbe, mint egy „csak” fotótárolásra használható céleszközt. A Vosonic VP8860 mindenesetre nem olcsó, merevlemez nélkül is bruttó 72.900 Ft. A menetkész induló ár 120 GB-os winchesterrel így bruttó 85 ezer forintra jön ki. Ezért az árért viszont egy mutatós, masszív és sokfunkciós készüléket kapunk, így szerintem megéri az árát.

A Vosonic VP8860-ast a próba idejére a Quasar Informatika Kft-től, a Vosonic termékek importőrétől kaptuk. Köszöjük.