Silicon Power Armor A65 ütés-, por- és vízálló külső HDD

0

Sokszor leírtuk már, de nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a digitális fotózás megjelenésével együtt a kényelem mellett a fotósoknak egy új területtel is meg kell ismerkedniük: az adattárolás módjával és biztonságával.

Rengeteg módon tárolhatjuk adatainkat, vannak, akik az optikai lemezekre esküsznek, mondván nincs bennük mozgó alkatrész, vannak, akik az online tárolóhelyekre, mivel azok eleve redundáns elvű biztonságos rendszerek, vannak akik nem akarnak sok adatot forgalmazni az interneten és inkább a NAS-okban bíznak és vannak, akik a költséghatékonyság okán a merevlemezekre esküsznek.

A merevlemezen való adattárolás azonban nem veszélytelen. Aki már jópár éve dolgozik számítógéppel, vélhetően találkozott már az adatvesztés kellemetlen és fájdalmas következményeivel. Elég egy rosszindulatú vírus ahhoz, hogy adataink egy részét (vagy egészét) szinte végleg elveszítsük. De egy szerencsétlenül alakult nyári zivatar is tönkretehetik a gépünket, ha nem rendelkezünk villámvédett hálózati zavarszűrővel, vagy nem húzzuk ki eszközeinket a konnektorból villámtevékenység során. Persze mindezek mellett az elhasználódás is okozhat hardverhibát a merevlemezeknél.
A hordozható, USB csatlakozású HDD-k esetében egy további veszélyfaktor is bejön a képbe: ez pedig a leejtés okozta hiba, ami a legszerencsétlenebb esetben a merevlemez felületének karcolódását és ezáltal olvashatatlanságát okozhatja.

A Silicon Power ennek kiküszöbölésére alkotta meg ütés-, por-, és vízálló merevlemezeit, amelyek az egyszerűbb fém- vagy műanyag tokos külső merevlemezeknél nagyobb biztonságot adnak.

A nálunk járt Armor A65 kétféle változatban kapható, Windows rendszerekhez és Macintoshoz. A Windows rendszerhez előre partícionált és formázott változat FAT32 partícióval rendelkezik, azaz 4 GB-nál nagyobb fájlokat nem helyezhetünk rá. Ha ilyen igényünk van, akkor használatba vétel előtt újra kell partícionálnunk NTFS-re. A Macintoshoz készült, színben is hozzá passzoló A65M modell HFS+ fájlrendszerrel partícionált.

Silicon Power Armor A65

Silicon Power Armor A65M

A Silicon Power ütés- és vízálló tokja három rétegből épül fel, amely hatékonyan képes elnyelni az ütődések okozta erőhatásokat, amely MIL-STD 810G metódus 516.6 IV-es eljárása szerinti leejtés tesztnek is megfelel (1,22 méter, 26 ponton vizsgálva). A tok vízállósága 1 méter mélyen 1 óra időtartamig garantált, azaz az IP67-es szabványnak is megfelel.

A nálunk járt 500 GB-os modellben 5400 fordulat/perces Seagate Momentus merevlemez dolgozott, az USB 3.0 kompatibilis vezérlő pedig a S.M.A.R.T. adatokat is átküldte a számítógép felé, így egy esetleges meghibásodás előtt értesítést kaphatunk a veszélyről.

A Silicon Power Armor A65 háromféle kapacitással kapható, 500 GB, 1 TB és 2 TB. Áruk rendre 23 ezer Ft, 29 ezer Ft és 46 ezer Ft.

A merevlemezeket a Triponttól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!