Sirui R-5214XL állvány és LE-60 szintező

0

Az állványokkal úgy vagyunk, hogy jó belőlük a minél magasabb, de persze mindennek van határa. Többek között azért, mert a magasság sok esetben a stabilitás rovására mehet. Egy messzire kiemelt középoszlop, vagy a teljesen kihúzott lábak némely tripodot fényképezőgéptartó-kocsonyává változtatják. Nagy bánatunkra akadnak helyzetek, amikor jól jönne a magas rálátás a témára, vagy netán olyan súlyú felszerelés alá keresünk megfelelőt, melyhez a kis átlagállványok szóba sem jöhetnek. A minőségi állványairól ismert Sirui egy óriás tripoddal, az R-5124XL-lel igyekszik megoldani ezeket a problémákat, mely az RX sorozatuk és egyben teljes kínálatuk legnagyobbja.

Az R és RX szériát műtermi fotózásra fejlesztették ki így nem a hordozhatóság az elsődleges szempont. Az RX állványok ott kezdődnek, ahol a kisebb, hordozható, mindennapiak rég véget érnek. Utóbbiak lábai általában teljesen kihúzva 120-140 cm magasak, ehhez adódik még a középoszlop plusz magassága. A négytagú RX családban csak a lábszekciók 150-200 cm-re emelhetők. Az R-5214XL magában 2 méteres.

Fekete dobozából kicsomagolva kicsit úgy éreztem magam mint Gulliver az óriások földjén. Mintha összementem volna. A megszokott sztenderd állványmérethez képest itt minden egy fokkal nagyobb. Sokkal vastagabb, 25-28mm- helyett 40 mm-es lábcső vastagság, óriási rögzítőgyűrűk és gombok. Az ember azt várná, hogy egy ilyen monstrum megemelése is bemelegítést igényel, de nem. Meglepő módon a teljes állvány mindössze 2,8 kiló, ami persze velemivel felette van átlagnak, de nem annyival, amennyivel a méret. Mindez nem csoda, hiszen a tripod nem elsősorban fémből, hanem ahol lehet ott szénszálas anyagból készült. Ilyenek például a lábak vastag csövei, melyek 10 rétegű karbonszálas anyagból készültek. Mozgatása tehát igen könnyű, kizárólag mérete és nem súlya miatt lesznek gondjaink a szűkebb helyeken.

A méret nem csak magasságban de széltében is jelentős. A lábak normál nyitott állásban is majdnem betöltötték szűk irodánk szélességét, teljesen nyitni pedig esélyünk sem volt. A lábak tetején lévő óriási nyitógombok a Siruitól ismert megoldásúak és 24, 54 valamint 84 fokban nyitják a lábakat. A legalacsonyabb pozícióban ez közel 4 méteres szélességet jelent. Az állvány magassága ilyen esetben mindössze 10 cm.

A lábak végein vastag gumipapucsokat helyeztek el, melyek elég jó stabilitást és csúszásmentességet adnak, de ha a nyugodt fotóműterem helyett valamilyen problémás talajon kéne használnunk, egy garnitúra fémtüskés véget is mellékelnek. Csak le kell csavarnunk a gumivégeket és felcsavarni helyükbe a tüskés verziót.

Lábcsövekből egyébként négyet kapunk lábanként 28-40 mm-es átmérővel. Nyitásuk a gyártó kisebb állványainál is alkalmazott, gumiborítású rögzítőgyűrűk elcsavarásával történik. Ennek egyik előnye, hogy szét is szedhetők, egyenként cserélhetők a lábcsövek.

A négy szekciónak köszönhetően teljesen összecsukva mindössze 69 cm hosszú szállítási méretet kapunk, ami alig nagyobb a megszokottnál, mindössze az egész konstrukció szélessége, robusztussága jelzi, hogy kihajtogatva igazi szörnyetegre számíthatunk. Az R-5214XL teherbírásban is szörnyeteg, hiszen 30 kilós felszerelést is elbír. Így tehát a legnagyobb fényképezőgépekkel, objektívekkel, videókamerákkal sem lesz gondja, akár nagy kiegészítőkkel megpakolva sem. Úgyszintén bármilyen széles talprésszel rendelkező állványfej is felerősíthető rá. Például szupertele objektívekhez való, óriási gimbal fejek.

Fent egy szintén hatalmas (gondolom ezt már mondanom sem kell), fémből készült platformot kapunk, viszont az állványhoz nem jár középoszlop, így alapból nem emelhetjük az említett 2 méteres magasság fölé.

Középre beilleszthető azonban a gyártó Y-75B típusú szintező félgömbje. A platform középső, kerek részét egy oldalsó csavar meglazítása és az alján lévő nagy fémkampó kicsavarása után levehetjük. Helyére a szintén alaptartozékként kapott 75mm-es (RX-75A) fémbölcsőt helyezhető. Erre kerül a szintező félgömb, az alul lévő menetbe pedig a felerősítő karja csavarható.

Az állványhoz alaptartozék még egy cipzáras hordtáska, és egy párnázott, széles vállpánt.

Sirui LE-60 szintező talp

Az R-5214XL-hez nem az imént említett szintezőt, hanem egy igen profi kivitelű szintező talpat kaptunk, mely nem csak ezen az állványon, de gyakorlatilag bármelyik cserélhető fejesen használható, hiszen nem kell hozzá ez a homorúan kialakított fémbölcső. Simán az állványok egyenes platformjára felcsavarható a szabvány 3/4″-os menetének köszönhetően.

Alsó része 60mm-es, ami a fenti állvány óriási platformján kissé elveszik, de kisebbekhez nagyon jól passzol.

A szintező minőségi, aircraft grade (vagyis a repülőgép iparban használt) alumíniumból készült, igényes fekete bevonattal. Az egész konstrukció rendkívül precíz, minőségi kivitelű.

Felső része a talp szélén lévő rögzítőcsavarral oldható ki, és nagyon finoman, szó szerin olajozottan, de nem túl lazán jár. Tökéletesen vízszintbe hozhatjuk vele a fölé erősített fejet, bármely irányban max. 15 fokos szögben döntve. Ehhez a felső rész szélén lévő kis vízmérték nyújt további segítséget.

A talp felső platformja 6,6 cm átmérőjű, közepén szintén szabvány fejmenettel, melyre 1/4″-es és 3/4″-es fejek is felerősíthetők. Oldalt három csavarral – a mellékelt imbuszkulcs segítségével – szorítható be a felhelyezett fej talpa, így elkerülhetjük annak véletlen elforgását.

Teljes magassága 4,5 cm, tömege pedig 0,29 kg. Teherbírása 27 kiló, tehát súlyos fejek és felszerelés alá is kiváló lehet.

Az R-5214XL állványt nem csak a kivételes, 2 méteres magassága, de különleges teherbírása is egyedivé teszi. Különösen nagy méretű, profi felszerelések alá ideális állvány lehet. Úgyszintén az LE-60 szintező fejet is profiknak ajánljuk, akik számára fontos a pontosság, és a minden elemében megbízhatóan működő felszerelés.

A Sirui R-5214XL karbonszálas állvány bruttó 324 990 forintba, az LE-60 szintező pedig 45 990 forintba kerül az Advesphotonál.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!