Sirui TY-350

0

Ha volt már valaha eltörve a lábunk, vagy karunk, tudjuk, hogy a csontok összeforrásának idejére jobb esetben csak gipsz merevítést, rosszabb esetben komolyabb fém sínt alkalmaznak. A sínnel történő merevítés azonban nem csak utókezelésre, hanem megelőzésre is jó. De ki hallott már olyat, hogy besínezve megyünk focizni? Ja, olyat még senki. De sín merevítéssel azért fotózni még mehetünk.

Persze nem a lábunkat akarjuk sínbe rakni, hanem a méretes objektívünket, hogy jobb alátámasztást adjunk neki. Az igen komoly teleobjektívek ugyanis nem csak tömegük, de hosszuk miatt is igen jelentős nyomatékot képesek kifejteni a bajonettre, ha nincsenek kellően alátámasztva (ti.: erő×erőkar).

A méretes teleobjektívekhez általában gyárilag jár egy ún. állványgyűrű, amelynek alján szabványos 1/4″-os állványmenet található, amelynek köszönhetően az objektívet közvetlenül állványra, vagy állványfej talpra csavarozhatjuk.

A komoly teleobjektíveknél azonban ez nem minden esetben nyújt elegendő védelmet, ráadásul a váz és az objektív egymással csak a bajonettnél kapcsolódik, ami egy kisebb esés esetén is komoly problémákat okoz, jelesül akár ki is szakadhat a bajonett a fényképezőgépből.

Erre az esetre is hatásos védelmet biztosít a Sirui TY-350 jelű teleobjektív alátámasztója, amely minden olyan objektívvel használható, amely rendelkezik állványgyűrűvel.

A kartondobozban forgalomba kerülő termék egy 42 cm hosszúságú sínből, egy rá merőlegesen felhelyezhető másik, 15 cm-es sínből és egy TY-70 jelű állványtalpból áll.

Az összeszerelés egyszerű: első körben a fényképezőgép aljára kell felcsavarozni a TY-70 állványtalpat, majd ezt beilleszteni és rögzíteni a rövidebbik sín pofa részébe. A hosszú sínt merőlegesen (a képen lévőhöz képest a hosszanti tengelye mentén 90 fokkal elfordított állapotba) helyezzük rá a rövid sínre úgy, hogy közben az állványgyűrűbe beillesztjük a hosszú sínben található egyik csavart. Végül a szorító segítségével úgy rögzítjük a hosszú sínt, hogy az állványgyűrű stabilan és kissé feszesen illeszkedjen ahhoz.

Az alsó, hosszú sínben a csavarok könnyedén mozgathatók, vagy igény esetén a legelső vájatba is átcsavarhatók. A függőlegesen álló sínhez egy szorító csavarral rögzíthetjük a hosszú sínt, s szintén ilyen szorító található az állványtalpat fogadó résznél is.

Az összeszerelt teleobjektív tartóval akár kézből is dolgozhatunk, de természetesen kényelmesebb, ha a terhet állvány viszi el. Ez lehet akár háromlábú, akár monopod is, egyetlen feltétel van csupán, hogy a rajta elhelyezett fej Arca-Swiss rendszerű talpat fogadjon. Nem meglepő módon a Sirui K-30 és K-40 gömbfejei is teljesen kompatibilisek ezzel a rendszerrel, így e fejekkel tökéletesen használható a TY-350.

Természetfotózáshoz még könnyebben és még széleskörűbben használhatjuk a TY-350 teleobjektív tartót, ha gimbal fejjel ellátott állványon fotózunk. Ilyen fejet a Sirui is kínál, a PH-20 már akkor is lenyőgözött. Mindez kiegészítve a TY-350-nel a telefotósok álma. Persze nem árt majd mellé egy sherpa sem.

A Sirui TY-350 teleobjektív tartó sínje bruttó 29.990 Ft-ért vásárolható meg.

Az állványokat a AdvesPhototól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!