Sirui VA-5 videófej

0

Ha az ember fotósként szeretne belevágni a videózásba, azt gondolhatja, hogy alig kell majd valamit rákölteni a szerkóra, hiszen váz van, objektívek vannak, állvány van, mi más kellhetne még. A valóság azonban az, hogy a videózás és a fotózás csak annyiban egyezik meg, hogy mindkettőt képérzékelővel ellátott, objektíven keresztül kilátó géppel végezzük.

Egy szép videónál ugyanúgy fontos az utómunka, mint egy szép fotónál. De nem csak szoftveresen jelentkezik eltérés, hiszen egy rosszul felvett, remegős kezű anyag soha nem lehet olyan szép, mint egy eleve finom svenkeléssel készült videó.

Videófejeket tehát azért használunk, hogy a téma vízszintes, vagy függőleges irányú lekövetését finom mozgással végezhessük. Erre a fotózásra fejlesztett fejek nem igazán alkalmasak, ott a cél a stabil felfogatás és a remegésmentesség, így forgatás, vagy fel-le mozgatás előtt egy kis letapadást kell leküzdenünk, ami miatt a kamera hirtelen „indul el”. A folyadék csillapításos videófejekkel azonban gyönyörű kameramozgások készíthetők, főleg, ha az indulásnál sem tapasztalunk letapadást.

A Sirui VA-5-öt egy csinos kis szütyőben kapjuk, amely a hordozáshoz és a tároláshoz is segítséget nyújt. A fej a könnyű kameramozgatáshoz 24 cm hosszú karral rendelkezik, amely a kívánt szögben emelhető vagy dönthető a felfogatásánál található szorító lazítását követően. A kar azonban csak a bal oldalon lehet, jobb oldalra átszerelni nem tudjuk.

A két szabadsági fokú fej a függőleges tengely mentén történő 360 fokos körbeforgatáson kívül a 70 fokban felfelé és 90 fokban lefelé döntést kínálja, viszonylag finom mozgásokat lehetővé téve. Azért írjuk azt, hogy viszonylag finom, mert egy aprócska letapadás itt is érezhető, azaz nem annyira profi e fej megoldása, mint a drágább változatoké. Ezért cserébe azt várjuk, hogy az ára is jóval kedvezőbb legyen (ez cikkünk végén kiderül).

A fejmozgatás csillapításának erejének beállítását, illetve a pozíció rögzítését a karral átellenes oldalon lévő Lock feliratú gombbal végezhetjük el. A fej alsó részén a svenkelést megakadályozó rögzítés végezhető el.

Ugyanitt található az egyik 2D-s vízmérték is, amely az állvány vízszintezésére használható. A fej szintezéséhez az állványtalp közelébe egy másik vízmérték is került.

A kamerára a TY-70A jelű, méretes, 70×38 mm-es ArcaSwiss kompatibilis gyorscsere talpat pénzérmével, vagy csavarhúzóval rögzíthetjük, a kézzel betekeréshez kihajtható fület nem alakítottak ki a talp hátulján (információink szerint e talp nem kompatibilis a többi Sirui fej gyorscsere talpával). A kamera állványról levételéhez a fej oldalán, a kar felfogatása közelében lévő szorítókart kell meglazítanunk, valamint a fej elején lévő piros gombot kell megnyomnunk, ez esetben a fejről lehúzható a talp.

A csupán 600 gramm tömegű Sirui VA-5 3 kg-os terhelhetősége komolyabb kamerák használatát is lehetővé teszi, s a gyakorlati felezős szabály alkalmazása után is azt ígéri, hogy legalább 1,5 kg tömegű felszerelést gond nélkül használhatunk rajta, amibe egy komoly DSLR szett is szűken beleférhet. A fej természetesen bármilyen cserélhető fejes fotós állványra felhelyezhető.

A Sirui VA-5 ára 58.990 Forint.

A videófejet az Advesphototól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!