Nikkor 24mm f/1,8G ED AF-S

0

Felépítés

A Nikon még 2010-ben jelentette be Nikkor 24mm f/1,4G ED AF-S nagylátószögű, fullframe szenzoros gépekhez tervezett objektívét, amely ugyan kiváló minőséget képvisel, de magas ára miatt csak a tehetősebbek és profik engedhették meg maguknak, az ára ugyanis itthon közel 600 ezer Ft. A vékonyabb pénztárcájúaknak ezért sokáig a Nikkor 28mm f/1,8G AF-S-sel kellett beérniük.

De ennek immár vége, hiszen az augusztus elején megjelent Nikkor 24mm f/1,8G ED AF-S a 24mm f/1,4-hez képest kevesebb, mint fele áron beszerezhető, ára jelenleg 260 ezer Ft. Nem mondhatjuk persze így sem olcsónak, de igazából kevés ellenfele van. A Sigma 24mm f/1,8 EX DG ASP 170 ezer Ft-ért nyitott blendén képközépen kívül túl lágy képet ad és a fókuszt is csak egyszerű dc motor hajtja meg, így kevésbé ajánlott.

Az ára mellett nem mellékesen a méretei és tömege is alacsonyabb az új f/1,8-nak, közel fele annyit nyom, mint az f/1,4, így aki kis tömegű, de jól használható objektívekkel akarja megpakolni a táskáját, az nyugodtan választhatja az f/1,8-ast, amely fényerőben csupán 2/3 Fé-kkel marad le az 1,4-estől.

Az objektív fullframe szenzoros géphez készült, látószöge ilyen masinán 84 fokos, míg DX szenzoros fényképezőgépen 35 mm-es kisfilmes objektívhez közeli 61 fokos. Az optika 12 lencsetagból épül fel, ezek között két aszférikus és két ED (extra alacsony szórású – Extra low Dispersion) lencsetag is megtalálható. A frontlencse belső oldala nanokristály bevonatú a szellemképek és becsillanások csökkentéséért.

A mélységélesség befolyásolását 7 lekerekített lamellából álló rekesz szolgálja, a drágább, f/1,4 fényerejű modellnél ezt 9 lamellás rekesz teszi.

Az élességállítást a Nikonnál megszokott módon ultrahang frekvenciás motor végzi, erre utal az AF-S jelölés. Az SWM motor csendes és gyors automatikus élességállítást kínál.

Az objektívhez puha tokot és szirom formájú (HB-76 jelű) napellenzőt is mellékel a gyártó. Szűrőből 72 mm-est tekerhetünk a frontlencse elé.

Bár a Nikon a 24mm f/1,8G ED AF-S-nél külön nem említ időjárásállóságot, a bajonett körül megtaláljuk a szigetelő gumicsíkot. Vélhetőleg az objektív további részei nem kaptak időjárásálló szigetelést, csak a hátsó fertály.

Használati tapasztalatok

Az objektív igazán kézre álló darab, bár nem sokkal kisebb, mint az f/1,4-es, tömege mégis csekélyke. A 355 grammos (napellenzővel együtt 377 grammos) objektív így nem fogja jelentősen megdobni fotóstáskánk összsúlyát.

A bajonett természetesen fémből készült, s a korábban említett módon körben gumicsík szegélyezi.

A bordázott élességállító gyűrű szélesebb, mint a fényerősebb nagytestvéré, itt kb. 2,5 cm szélességű. A teljes tartomány bejárása mindössze 40 fok elfordítással megtehető.

Az objektívre egyetlen, az automatikus/kézi élességállítás kiválasztására szolgáló AF/MF kapcsolót helyeztek.

A tubuson távolságskálát is találunk, illetve F16 rekeszhez mélységélesség jelölés is megtalálható, igaz, a csupán három feltüntetett távolságérték (0,23, 0,3, 0,5 méter) miatt ennek elég kis jelentősége van.

A belső élességállításnak köszönhetően az objektív hossza nem változik élességállítás során, s a frontlencse sem fordul el, illetve mozog előre vagy hátra.