GGS Swivi S6 LCD kereső feltét

0

Be kell valljam, hogy Péter GGS Swivi S5-ről szóló cikkét jómagam is érdeklődéssel olvastam, aztán a végén az árhoz érve egy kicsit elszontyolodtam. Éreztem ugyanis, hogy ez az ár nem csak nekem magas, de sok hozzám hasonló pénztárcával rendelkező hobbi- és amatőr fotós fog legyinteni, miszerint ezt a 85 ezer ropogós forintot nem tudja rákölteni az LCD képét kinagyító eszközre.

De jó hírem van azok számára, akik hasonlóan éreztek. Létezik ugyanis a GGS-nek egy sokkal inkább elfogadható árú LCD nagyító keresője, amelynek ára láttán nem kapkodunk majd a szívgyógyszer után.

Természetesen az alacsonyabb ár kisebb szolgáltatás választékot jelent, de szerencsére a nagyítás méretéke maradt és a kényelem is ugyanolyan jó, mint az S5-nél. Két lehetőségről kell lemondanunk, az egyik a tüköraknás betekintést nyújtó funkció, ami – valljuk be – nem mindenkinek fontos, másik pedig a portré markolatos gépre felhelyezést lehetővé tevő keret. Ez utóbbi akár egy amatőrfotós számára is fontos szempont lehet, hiszen aki rendelkezik portrémarkolattal, nyilván nem szeretné levenni azt ahhoz, hogy a kereső feltétet alkalmazza. Ez esetben sajnos vagy a drágább modellt kell választani, vagy meg kell békélni azzal a tudattal, hogy a feltét használata előtt a kiegészítő markolatot le kell szerelni a gépről.

A GGS Swivi S6 gépre helyezése hasonló módon történik, mint az S5-nél, azaz itt is egy különleges kialakítású Arca Swiss kompatibilis állványtalpat mellékel a gyártó, ebbe kell belecsúsztatnunk és csavarral rögzítenünk a kereső feltéten lévő nyelvet. A nyelv távolsága a kereső feltéttől kb. egy cm-rel növelhető meg, így méretesebb gépeknél is használhatjuk. Portrémarkolatos géphez azonban ez kevés lesz. Az alap távolság egyébként kellően nagy, sőt, kisebb gépek esetében egy picit soknak is tűnhet. Az általunk próbált modell egy EOS-60D fényképezőgépen éppen elfért, ha a gép fél centivel alacsonyabb lett volna, akkor már a keresőtől nem tudtuk volna elhelyezni normális helyére a feltétet.

A mellékelt talpat egyébként további állványmenetekkel látták el, így ha nem Arca Swiss talpat fogadó állványfejünk van, akkor sem kell kétségbe esnünk, könnyedén becsavarható a saját állványfejünk talpa a kereső feltét talpának furatába. Ehhez ráadásul nem csak egy, de kettő furat is rendelkezésre áll. Sőt, emellett egy 3/8″-os menet is került a kereső feltét talpára.

A GGS Swivi S6 ugyanúgy rendelkezik dipotria korrekciós lehetőséggel, mint az S5. A 3-3,2″ közötti képátlóhoz, 3:2-4:3 oldalarányú kijelzőhöz tervezett kereső feltét 3×-os nagyítást ad, amely azt jelenti, hogy még a 922 ezer pixeles, egyébként remek részletgazdagságú kijelző is kissé pixelesen és óriási méretben fog látszani. Egyetlen problémát tapasztaltam csak, a kijelző bal felső része már kicsit nehezen látszik. Ez egyébként Petur is említette az S5 esetében.

Ha szeretnénk, akkor a nagyító részt fel is hajthatjuk, ekkor csak árnyékolóként funkcionál az S6. Két csavar kicsavarásával arra is van lehetőség, hogy teljesen leszereljük a nagyító előtétet.

A GGS Swivi S6 LCD kereső feltét ára bruttó 32.990 Ft. A GGS nagyítós kereső feltétjét az AdvesPhototól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!