Sony 16mm F2,8 halszem objektív

0

Bemutatás

A Sony 16mm-es halszem objektíve hűen követi a Minoltás hagyományokat. Olyannyira, hogy az objektív, néhány apróságot leszámítva, egy az egyben az 1986-ban megjelent 16mm-es Fisheye Minolta mása. A nem túl fiatal konstrukció, valamint a különleges lencsetagok és a modern fókuszmotor hiánya ellenére a Sony annak idején mégis bevette az Alpha termékkínálatába ezt az objektívet.

Tesztünk alanya egy diagonális halszem optika, mely a vetített képmező átlójában 180 fokos látószöget kínál. Természetesen ez csak teljes kisfilmes képkockás gépekre igaz, APS-C méretű érzékelőn 110 fokos látószögre számíthatunk.

A kategóriától megszokott, hatalmas frontlencse védelmére egy keményített előlapú, madzaggal összehúzható bőrkupakot mellékelnek. Kissé szokatlan, de kétségtelenül az általunk látott legjobb megoldás ez a frontlencse védelmére. Kevésbé szokatlan a halszemeknél már alapnak számító, viszonylag kicsi, fix napellenző. A szögletes, szirom alakú napellenző és a domború frontlencse nem teszi lehetővé előre felcsavarható szűrők használatát.

Használati tapasztalatok

A Sony 16mm-es halszeme strapabíró, masszív felépítésű darab. Kemény műanyagváza meglehetősen kis méretű és sima, de az alul futó gumiszegélynek köszönhetően stabilan fogható és nem csúszik. Fix gyújtótávolságú optika lévén csak egy élességállító gyűrűt találunk rajta, mely kevesebb, mint 1 cm széles és szintén sima gumiborítást kapott. Járása – akárcsak a gumiborítás – sima és könnyed. Elfordítása közben az elülső tubus enyhén, kb. 3mm-t előrenyúlik, de a frontlencse nem fordul el.

Automata élességállításnál a fókuszmotor közepesen hangos és 0,4 mp-es „átfutási” idejével közepesen gyors is. A fókusz távolságát egy méterben és lábban megadott skálán ellenőrizhetjük és ugyanitt található egy mélységélesség skála is.

Az objektív érdekessége a beépített napellenző mögött található, körbeforgatható, négyállású fémgyűrű. Ezt enyhén lenyomva fordíthatjuk el egy negyed fordulatot, melynek következtében beépített színszűrők között válogathatunk. A Normal, vagyis szűrő nélküli állás mellett ámbra színű (A12) színhőmérséklet korrekciós szűrőt, valamint narancs (O56) és kék (B12) színszűrőket használhatunk. Az objektíven egyéb gyűrű vagy kapcsoló nem található.

Színhiba

Az ilyen felépítésű objektíveknél nagyon nehéz korrigálni a színhibát. A Sony 16mm- halszemnél sem sikerült egyértelműen. Teljesen nyitva és szűk rekesznél is nagyon hasonló, jól láthatóan jelen lévő, cián-magenta színeltolódással találkoztunk.

Kromatikus aberráció

Geometriai torzítás

Aki halszem objektívet választ nyilván tudja mit kap a pénzéért. Az egyedi hatás egyik velejárója a magas geometriai torzítás is. APS-C szenzoros digitális fényképezőgépeken némileg jobban járunk ezen a téren, de méréseink szerint így is 9,2%-os, vagyis nagyon magas a torzulás. Teljes kisfilmes képkockánál nyilvánvalóan rosszabbul járunk a torzítás terén, de jóval nagyobb látószöget kapunk.

Geometriai torzításgeometriai torzítás: 9,2%

Makró

Halszem objektívről lévén szó, kissé felesleges olyan elvont dolgokat emlegetnünk, mint a makróképesség. Az objektív közelpontja 20 cm, amely a 16mm-es gyújtótávolsággal 1:6,7 leképezési arányt ad, a szélek felé igen erős geometriai torzítással és felbontás vesztéssel. Emiatt külön nem teszteltük az objektív makró teljesítményét.

Peremsötétedés

Nem olyan vészes, mint amire elsőre számítottunk. Teljesen nyitva 13,2%-os a sarkok sötétedése és elég lágy átmenetes ahhoz, hogy csak mérsékelten legyen szembetűnő. Kisebb látószögű objektíveknél is láttunk már ennél rosszabbat. Lerekeszelve sokkal jobb a helyzet, mivel így csak szemre észrevehetetlen, 3,6%-os sötétedést mértünk.

Peremsötétedéssarkok fényerőcsökkenése: 13,2%


sarkok fényerőcsökkenése: 3,6%

Képminőség

Az objektív az ismert – és várható – gyengéit leszámítva jól szerepelt. F2,8-as rekesznél már elfogadható felbontást adott a kép közepén, bár a sarkok erősen mosottak maradtak. Egy teljes értékkel szűkítve a blendét már sokkal jobb volt a helyzet és F5,6-8 körül talált magára igazán az optika. Itt már inkább csak a sarkok minősége javult, a középső képtér felbontása az F4-nél kapott szinthez képest alig változott.

A színek visszaadása jó, de a kontrasztot és a brillanciát csak jó közepesnek találtuk. Főleg nagyobb rekesznél és erős fényben volt megfigyelhető a kontrasztvesztés és fátyolosodás, mely egyben a felbontás csökkenésével is járt. Az ellenfényt egész jól tűri, pedig ez sem erőssége a hasonló fajtájú objektíveknek. Tesztjeink során mindenesetre nem találkoztunk zavaró becsillanással.

Értékelés

Bár a Sony 16mm F2,8 halszem objektíve több mint 20 éves konstrukció, azért megállja a helyét a mai mezőnyben is. A torzítás miatt nem vethetünk rá követ, hiszen „alaptartozék”, a felbontást és peremsötétedést tekintve viszont jól teljesített. Kényelmes és a fotósnak sok időt megtakarító ötlet volt a gyártótól a beépített szűrők alkalmazása, bár más szűrőt sajnos nem használhatunk hozzá. Ez tovább csökkentette az amúgy is kis mértét és a szintén piros pontot érdemlő tömegét. Akinek tehát egy kompakt – kissé retro küllemű – autofókuszos halszem objektívre van szüksége A-bajonettes gépéhez, nyugodtan vethet rá egy pillantást.

Ami miatt mégis kérdőjelet kell tennünk az objektív neve mellé, az az ára. Bár a kínálat nem túl nagy a halszemek piacán, a 280 ezer forint körüli bruttó ár azért elég magas. Ennyiért kapunk hasonló képességű objektívet „független” gyártótól is, ha nincs mindenképpen szükségünk a Sony feliratra.