Sony Cyber-shot DSC-F55E

0

A mai 2 megapixel felbontású fényképezőgépek elkészítésénél nem csak a beépített és használt memória mérete és fajtája, hanem a felhasznált optika minősége is sokat nyom a latba. Ezért próbálja meg ma már sok gyártó kihangsúlyozni, hogy gépeiben nem műanyag, hanem valódi üveg lencséket alkalmaznak. A japán Sony nem is akárkire, hanem kiváló minőségű lencséiről híres német Carl-Zeiss-re (Jena) bízta az új DSC-F55E optikáinak gyártását.

Mint a többi mostanában bejelentett nagyfelbontású fényképezőgép, a Sony is UXGA felbontású. Úgy néz ki ez az elnevezés megmarad az 1600×1200-as felbontáson. A fényképezőgép ezen kívül még alkalmas 1024×768-as (XGA) és 640×480-as (VGA) képek készítésére is. A DSC-F55E-vel akár rövid videofelvételeket is készíthetünk 320×240 pixeles felbontásban. Ilyenkor a filmet MPEG1 formátumban tárolja a gép, így az elkészült rövidfilmet akár azonnal fel is tehetjük az internetre.

A gép kis mérete és nagy felbontás miatt a Sony-nak szakítania kellett az eddig megszokott floppylemezes és PC kártyás képtárolási eljárásokkal. Ezek helyett új Memory Stick nevű termékét építette be ebbe a fényképezőgépbe. A Memory Stick természetesen nem kompatibilis egyik eddig elterjedt kártyával sem és vetélytársainál várhatóan legalább 30%-kal magasabb ára miatt elterjedése és népszerűsége egyelőre kétséges. Ellene szól az a tény is, hogy míg a CompactFlash kártyák mérete már 100 MB-nál, a SmartMedia kártyáké pedig 32 MB-nál jár, addig a legnagyobb elérhető Memory Stick memória is csak 16 MB-os.

Mindezek ellenére található azért figyelemre méltó fejlesztés is ezen a fényképezőgépen. A 2 inches LCD kijelző képes a környezet fényét felhasználni arra, hogy a képet hátulról megvilágítsa. Kellő megvilágítás mellett tehát a hátsó világítás akár ki is kapcsolható megnövelve ezzel az akkumulátor élettartamát. A jó lítium akkumulátor pedig még bekapcsolt LCD mellett is képes 50 perecn át folyamatosan üzemeltetni a masinát.

A Sony DSC-F55E megjelenése ezév májusában várható, árát pedig 1000 dollár környékére jósolják.