Voltcraft Charge Manager 410 és NiZn akkumulátorok

6

Gyakorlat

Voltcraft Charge Manager 410

Mint láthattuk, a NiZn akkumulátorok 1,6V-os üzemi feszültsége, illetve 1,8-1,9V-os töltési feszültsége miatt hagyományos NiCd-NiMH töltővel nem tölthetők ezek a cellák. Az új akksikhoz új töltőre is szükségünk lesz.

Egyik korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a Voltcraft VPC-1 és VPC-1L töltőkkel, melyek nagyon megnyerték tetszésünket. Ezek azonban NiMH akkukhoz valók. Adott azonban a neves gyártó, akiről már tudjuk, hogy jó termékeket készít, így nyilván érdemes is utánanézni, van-e NiZn töltő a Voltcraft-tól.

A válasz igen! A Conrad-tól beszerezhető Voltcraft CM410 ilyen (létezik egy egyszerűbb változat is, de furcsa módon az ára nem alacsonyabb, így célszerűen a komolyabb készülékkel foglalkozunk).

A Voltcraft CM410 négy áramkörös töltő, melyhez kis méretű, kapcsolóüzemű tápegységet mellékelnek.

Maga a töltő nem kis darab, a VPC-1L-lel összehasonlítva jóval méretesebb. A design is kicsit más, míg a VPC-nél kifejezetten a lekerekített, finom vonalakra törekedtek a fejlesztők. A CM410 elülső rész ugyan ívesen végződik, de a markáns hátsó hűtőrács, a szürkés szín és a termetes méret miatt inkább az ipari jelleg jut eszünkbe róla.

Ha az üres töltőbe akkumulátor(oka)t helyezünk, első lépésben ki kell választanunk az akkutípust: NiMH vagy NiZn. Fontos tudni, hogy egyszerre csak egyféle akkumulátor típussal dolgozhatunk, keverve a NiMH és NiZn akkukat nem tehetjük be a töltőbe.

A típus kiválasztása után következik a működési mód megadása. A töltő összesen 6 funkcióval rendelkezik, melyek a következők:

  • töltés (Charge)
  • csak kisütés (Discharge)
  • kisütés majd töltés (Check)
  • töltés, kisütés, töltés (Cycle)
  • töltés, kisütés, töltés, kisütés, töltés (Alive)

Cellánként eltérő működési funkciókat is választhatunk, e téren nincs megkötés. Az első cella működési módjának kiválasztása után, ha az töltést is tartalmaz, meg kell adnunk a töltőáramot, mely NiMH akku esetén 500, 750 vagy 1000 mA (ha nem adunk értéket, 5 mp után automatikusan 500 mA-rel kezdődik a töltés), míg NiZn akkuknál nem választható, ezen akkuknál fixen 750 mA.
A kisütési áram is rögzített, akár NiMH, akár NiZn akkuról van szó, minden esetben 250 mA.

A következő celláknál van lehetőség arra, hogy az előzőleg beállított értékeket örököltessük, vagyis átvegyük, de eltérő funkciókat és értékeket is megadhatunk. Itt ismét egy apró megkötést kell elfogadjunk: ha eltérő töltőáramot állítunk be, akkor elsőként a legkisebb töltőáramra kiválasztott akkukat fogja feltölteni a készülék, mialatt a többi akkuval nem csinál semmit. A kis töltési áramú cellák feltöltését követően a második legnagyobb töltőáramú cella/cellák következnek, majd ha ezzel is végzett (vagy ha ilyen nincs), legvégül a legnagyobb töltőáramú NiMH akkukat fogja feltölteni.
Nincs tehát az a szabadság, mint a VPC-1(L)-nél, ahol cellánként eltérő töltési áramot adhattunk meg, s azonnal indult az összes cella töltése.
Pozitív viszont, hogy a nagyon legyengült (pl. 0,8V cellafeszültség alatti NiMH) akkuk töltését is elkezdi (a VPC-1(L) 0,8V alatt nem kezd el tölteni, üresnek érzékeli az adott tárolórekeszt).

A töltési illetve kisütési funkciók során a mátrix LCD-n mindig nyomon követhetjük a folyamatot, látjuk, hogy éppen melyik cellával mi történik (tölti, kisüti, várakozik, csepptölt, kész), illetve egy-egy kis ikonon a becsült telítettség is megjelenik (túl sok értelme nincs, mivel a szinte alig használt, még 90% töltéssel rendelkező akkura is első körben üreset ír).

A balra/jobbra nyilak segítségével részletes információt is kérhetünk, melyből cellánként kiderül a funkció indítása óta eltelt idő (óra, perc), a cellafeszültség ezred Volt pontossággal, az áramerősség szintén három tizedesjegy pontossággal, a betöltött, illetve a kivett kapacitás tized mAh pontossággal.

Gyakorlati tapasztalatok

Tesztünk során arra is kíváncsiak voltunk, hogy a gyakorlatban mennyire érezhetők a NiZn akkuk előnyei.

Próbáinkhoz egy régi Pentax kompakt gépet használtunk, melyet eleddig Panasonic hibrid akkumulátorokkal gyűrtünk, s nagyjából 150-200 kép készítése volt vele lehetséges (az első akku miatti kikapcsolás után kis pihentetéssel még lehetett további fotókat készíteni, de természetesen ez már kicsit nyögvenyelős megoldás).
A NiZn akkuk jól teljesítettek, a kisebb energiatároló képesség ellenére 300 képet gond nélkül sikerült készíteni.

Kicsit precízebb és jobban ellenőrizhető a vakuk töltési idejének mérése.
Két vakuval próbáltuk ki a NiZn akkumulátorokat, egy Sigma EF-500 DG Super, és egy kínai noname vakuval.
A Sigma vaku 2000 mAh-s Sanyo Eneloop frissen töltött akksikkal 3,3 mp alatt töltötte fel a kondenzátort teljes kisütést követően, míg a Voltcraft 2500 mWh-s NiZn akkumulátor használata során ez az idő csupán 1,9 mp volt!
A kínai vaku 4,6 mp alatt töltődött fel a Sanyo Eneloop akkumulátorokkal, a NiZn akkumulátorok itt is jobban teljesítettek, a töltési idő ez esetben 3,9 mp volt.

Ezen kívül érdekes kérdés még az önkisülés, mely NiMH akkuknál általában jelentős probléma lehet (erre találták ki megoldásként a hibrid akkumulátorokat, melyek fél év inaktivitás után is 85% töltöttségűek). A NiZn akkuk valahol félúton helyezkednek el (2 hónap urán cca. 75%).

Összegzés

Túlzottan nincsenek nagy dobra verve a NiZn akkumulátorok, így érdekes volt megbizonyosodni róla, hogy vajon azért-e, mert nincs bennük kellő potenciál, vagy csak még nem fedezték fel a benne rejlő igazi lehetőségeket a cégek, s nem promotálják eléggé.

A tapasztalataink azt mutatják, hogy inkább a promóció hiánya okozhatja azt, hogy a NiZn akkuk még nincsenek elterjedve. Igaz, új töltő kell hozzájuk, de ezt az egyszeri befektetést a kiaknázható előnyök miatt elfogadhatónak tartjuk.
Az akkumulátorok ára sem vészes, szinte megegyezik a hibrid NiMH akkukéval (1000 Ft/db).

Összességében tehát igen pozitív véleménnyel zárhatjuk a tesztünket, igaz, az életciklust nem próbáltuk ki, mely a Wikipedia szerint 400-1000 töltés-kisütés lehet, vagyis talán kicsit alacsonyabb, mint a hibrid NiMH-eké (ezek 500 és 1500 ciklust bírnak, kapacitástól függően).

A termék kipróbálását a Conrad tette lehetővé. Köszönjük!

Ha bemutatónk segített a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo működését. Köszönjük!