Könyvajánló: Digitális fotózás tükörreflexes géppel

0

A Digitális fotózás tükörreflexes géppel címen a napokban megjelent könyv már a harmadik kiadás ebben a témakörben, és mint ahogy a címből is sejteni lehet a fotózás felsőbb kategóriájával foglalkozik. Csupán a címre hagyatkozni azonban felelőtlenség lenne, hiszen ahogy belelapoz az ember az egy évtizeddel ezelőtti elődeihez hasonlóan igényes kiadványba, azonnal egyértelművé válik, hogy a „cserélhető objektíves rendszerek” megnevezés sokkal jobban jellemezné a könyv által lefedett kategóriát. Nem is csoda, hiszen a MILC gépek mindennapjaink részévé váltak, és ahogy az várható volt, szépen lassan alternatívát jelentenek a kis érzékelős kompakt fényképezőgépekről a jobb képminőség felé migráló mindennapi fotósok számára.

A könyv tehát nem a kimondottan kezdőknek készült, és kompakt vagy bridge fényképezőgépekkel fotózó (és azzal elégedett) felhasználóknak nyilván nem is érmi meg megvenni, hiszen ez a közel kétszáz oldalnyi tömény információ azoknak a gépeknek a kezeléséhez teljesen felesleges.

A könyv azoknak készülhetett, akik már hallották másoktól, hogy a jó képhez cserélhető objektíves (MILC vagy DSLR) gépre van szükség, de nem járatosak ezen a területen. A korábbiakhoz hasonlóan, a mostani kiadvány is bámulatosan naprakész, így a gépek, kiegészítők, technológiák taglalásakor már az idén megjelent újdonságok is a könyv szerves részét képezik.

A gépekről, objektívekről, vakukról és egyéb kiegészítőkről szóló 4 fejezet után hatvan oldalon át a beállításoké, a kompozícióé és a különleges témáké a főszerep. A Scott Kelby könyvekkel ellentétben itt szó sincs viccelődésről és lezserségről, ezekben a fejezetekben a kőkemény tanuláson van a hangsúly. Senki ne számítson gyorsan átfutható, könnyed olvasmányra, mert az itt megjelenő rengeteg információ befogadást, az összefüggések megértését igényli. A leírtak elfogadásának és alkalmazásának a jutalma a jobban komponált, tudatosan elkészült kép.

A könyv utolsó negyven oldalából harminc a cserélhető objektíves gépekkel való videózásról szól. Erről a témáról mindenki beszél, a profik egy szűk rétege használja is, de a legtöbb géptulajdonos nem tudja hova tenni gépének ezen képességét. Harminc oldal elolvasása után ugyan senki sem válik profi videóssá, de a problémák és a lehetőségek, na meg néhány trükk megismerése bárkit elindíthat a minőségi videofelvételek készítésének irányába.

Az utolsó oldalakat a szerzők a képfeldolgozásnak szentelték, de az nyilvánvaló, hogy a terjedelmi korlát miatt itt maximum az igényes utómunkára való igény felkeltése és az útkeresés megkönnyítése lehetett a cél.

A Digitális fotózás tükörreflexes géppel című könyv 2012-es harmadik kiadásának ára 3790 Ft, ami egy ilyen tartalmas, minden oldalán színes illusztrációkat tartalmazó könyvért bagatell összegnek tűnik.