VSLR: Rigek (3. rész)

0

A mozgókép készítők között egyre népszerűbb a DSLR videózás. A kezdő felhasználók közül sokan úgy gondolják, hogy a megfelelő kategóriájú fényképezőgép és a célnak megfelelő optikasor beszerzése után már-már hátra is lehet dőlni, és el lehet kezdeni alkotni. Vannak olyan helyzetek, amikor a kamera fix helyet kap egy állványon, pl. természetfilm, stúdiófelvétel, és az alkotónak nem kell foglalkozni az eszköz mozgatásával. Azonban előfordulhat, hogy a kamera lekerül az állványról, és mozgásba kell hozni a felvételeket, le kell követni a mozgó alanyokat. Ilyenkor bármennyire is igyekszünk, és hiába rendelkezünk képstabilizáló rendszerekkel (akár az objektívben, akár az utómunka során), a képen meglátszódik minden apró mozdulat, továbbá az élességállításkor is bemozdulhat a készülék. A felvételek kézben történő kiexponálását segítheti a válltámasz, a DSLR rig. A válltámasz, azon túl, hogy a kamera fixálásában segít, számos kényelmi funkciót is nyújt: megkönnyíti a gép fogását, hordozását, valamint kiegészítőket szerelhetünk fel rá (follow focus, matte box, hangrögzítő eszközök, kontroll monitor stb.).

Több cég van már jelen a válltámaszok, kameravázak, stabilizáló rendszerek piacán, ennek megfelelően igényeinknek és pénztárcánknak megfelelően választhatunk a különböző gyártók termékei közül. Jelen cikkben két cégnek, a Redrocknak és a Proaimnek a stabilizáló rendszereit mutatjuk be és hasonlítjuk össze.

Redrock Micro

A Redrock Microsystems 2004-ben alakult az Egyesült Államokban, és tevékenységüket főleg videós kiegészítők gyártása köré csoportosították. Filozófiájuk, hogy minél elérhetőbbé, könnyebbé, és olcsóbbá tegyék a filmkészítést. Termékeiket két szegmens, a digitális filmes, és a DSLR számára készítik.

A legújabb termékcsoportjuk a DSLR videózáshoz kapcsolódik, és a Redrock Micro nevet kapta. A Redrock Micro rendszerek az egyszerűtől a professzionális szintig nyújtanak megoldásokat a DSLR videósoknak, megtalálhatjuk köztük a könnyű kézi markolattól kezdve, a matte boxokat, és szűrőtartókat is magába foglaló egységeket. A Redrock Micro jól variálható, egymással kombinálható rendszert hozott létre, ebben fő építőkövek a műanyagból készült markolatok, a szénszálas rudak, és a különböző fém tartozékok. Jelenleg a cég 7 DSLR kitet árusít, ezek között vannak egyszerű (egy-két markolatos kézi) és specifikusabb, válltámaszos, cage-es rendszerek.

Kézi váz: Redrock Micro Universal Handheld Bundle

Ebben az elnevezésű kitben a következő építőelemeket találhatjuk:

A készletből egy vagy két markolatos váz alakítható ki, valamint a mellékelt follow focusszal igény szerint az élességállítás is megoldható. A csomagban imbusz kulcsok is találhatók, azonban az elemek könnyedén rögzíthetőek a saját, félszárnyú anyáikkal. A vázat itt is szénszálas rudak alkotják, egy-egy pár rúd található a csomagban, kétféle méretben. A rudakból összeállított sínre tehető fel a DSLR tartó talp, és a markolat is. A rendszer praktikuma, hogy mindent saját igényeinkhez alakíthatunk ki, így létrehozva a számunkra legkényelmesebb megoldást. A kit tartalmazza a micro FollowFocust, amely megkönnyíti az élességállítást. Ezáltal a markolatnál tartva elérhető lesz a fókuszállító gyűrű, amely az objektív fókuszgyűrűjével kommunikál. A follow focushoz külön kell beszerezni a micro LensGeart: ez az a fogaskerék, amelyet az objektívre kell helyezni a micro FollowFocus használatához. Habár ez a szett nem tartalmazza a válltámaszt, kombinálható azzal is, azonban előfordulhat, hogy a készlet rúdjainak hossza miatt nem lesz annyira kényelmes az így kialakuló válltámasz. Alapvetően a micro Universal Bundle kézi rendszer kiválóan alkalmas lehet a kamera stabilizálására, és a mellékelt follow focusnak köszönhetően akár még komolyabb, művészibb filmes munkákra is felhasználhatjuk. A termék ára az amerikai gyártó honlapján 307 700 forint, de ezért az árért egy minőségi, moduláris rendszer egy tagját tarthatjuk a kezünkbe.

Redrock Micro Universal Shouldermount Bundle

A Handheld Bundle nagytestvére lehet a válltámaszos konstrukció, amely a cég katalógusában a Redrock Micro Universal Shouldermount Bundle nevet viseli. Ez a kit, ahogy a képen is látható, sokkal több építőelemet tartalmaz, mint a kézi társa.

Ebben a csomagban kap helyet a vállra helyezhető támaszték, tartalmaz egy ellensúlyt, de a Follow Focus és a DSLR talp sem marad ki. A készlet különlegessége, hogy tartalmaz még egy harmadik markolatot: ezzel az alulról videózás is kivitelezhetővé válik, ez esetben érdemes egy külső LCD-t is használnunk a tökéletesség érdekében. A készlet azonban tartalmaz olyan elemet, amellyel a külső LCD a vázra felhelyezhető. Ez a csomag a cég honlapján 452 700 forintba kerül.

A két fő csomag mellett kaphatunk olyan kitet, amelyek

 • összetett megoldásokat nyújtanak:
  • Ultimate Universal Bundle: kézi váz és válltámasz építhető belőle
  • Complete Universal Bundle: kézi váz, válltámasz, cage, matte box stb.
 • Valamint specifikáltabb kiegészítéseket tartalmaznak:
  • Universal Cage Bundle: ketrec építhető, amellyel könnyebben felszerelhető lesz a hangrögzítő eszköz, a külső LCD, stb.
  • Universal Studio Bundle: matte box, slider kompatibilitás
 • A legegyszerűbb elemeket tartalmazza:
  • Nano Universal Bundle: lekicsinyített elemekből építhető fel egy stabilizáló rendszer.

The Proaim Shop

A piacon a Redrock Micro versenytársának mondható a szintén 2004 óta létező The Proaim Shop, amely elkötelezett híve a költséghatékony és olcsó megoldásoknak. Hasonlóan a Redrock Microhoz a Proaim is széles termékpalettát kínál. Az egészen egyszerű kézi rendszerektől a professzionális felszerelésekig fellelhető sok eszköz a termékeik között. Alapvetően hat csoportba sorolják a tervezett rigeket (a csoportokon belül a felszereltségtől függően árazzák a termékeket):

 • DSLR rig
 • DSLR rig LCD támogatással/keresővel (lupéval)
 • Mattebox, rod support és follow focus
 • Válltámasz és follow focus
 • Válltámasz és mattebox
 • Mattebox és rod support

A Proaim termékei kevésbé modulárisak, mint a Redrock eszközei. Az egyes kitek jóval több felhasználható elemet tartalmaznak (pl. mattebox és follow focus egyszerre), azonban egymással kevésbé variálhatóak a szettek. A Proaim kitjei mellett a jó ár-értékarány szól, hiszen jelentősen olcsóbbak, mint a Redrock Micro hasonló termékei. Pl. a Proaim SFC-29 Kithez (Proaim Shoulder Mount w Follow Focus V1) már 375 Dollárért hozzájuthatunk, ami a hasonló tudású Redrock Micro szettnek alig a negyede.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi is lehet a hatalmas árkülönbség oka a két márka között? Elmondható, hogy mindkét márka alkalmas arra, hogy kiszolgálja mind a hobbi, amatőr és professzionális videósokat, hiszen kellő biztonság, stabilitás jellemzi a válltámaszokat, stabilizáló rendszereket és kameravázakat. A legnagyobb különbség a kialakításban érhető tetten: míg a Redrock Micro letisztult, könnyed formavilággal rendelkezik, addig a Proaim kicsit robusztusabb, kevésbé designos külsőt tudhat magáénak. A Redrock modularitása verhetetlen, hiszen komoly átjárhatóság van az egyes szettek között, és rendkivül variábilis, szinte minden forgatási helyzetre megfelelő stabilizáló rendszer rakható össze. Ezzel szemben a Proaim kevésbé flexibilis, adott termékkategóriához tartozóan gyártja a különböző kiegészítőket. A Proaim komoly árelőnyben van, hiszen a termékei a Redrock árainak töredékei.

Összességében elmondható, hogy a felvételek minőségét tekintve mindenképpen érdemes beruháznunk egy stabilizáló rendszerre, azonban tisztában kell lennünk az igényeinkkel, hogy milyen mértékben tudjuk kihasználni a szettünket, milyen körülmények között forgatunk legtöbbet.

 • Szükségünk van-e follow focusra, a filmesebb hatású élességállítás miatt?
 • Használunk-e kiegészítőket, kontroll monitor, hangrögzítő eszköz, stb., érdemes-e beszereznünk a cage-et vagy a rod supportot?
 • Dolgozunk-e szűrőkkel, biztos, hogy kell-e az a matte box?

Tehát, ha legalább ezeket a kérdéseket megválaszoljuk magunkban a vásárlás előtt, akkor közelebb kerülhetünk a megfelelő termékhez.