Yongnuo RF605N vakukioldó készlet

0

A vezeték nélküli szolgáltatások szépen belopóztak mindennapjainkba és ma már a fotózásnál is szinte alap, hogy vakuinkat kábelek nélkül vezéreljük, vagy fotóinkat a vezetékes kapcsolatot mellőzve töltjük át mobilunkra.

A vakuvezérlésben évek óta a rádiós kommunikáció a divat. Számos ilyen eszközt találhatunk a hazai forgalmazók kínálatában is. A Yongnuo termékei is színesítik ezt az amúgy is igen sokrétű kínálatot. Egyik legutóbbi modelljük a tavaly ősszel bejelentett RF605 rádiós vezérlő, hivatalos nevén Wireless Flash Trigger Transceiver (vezeték nélküli vaku kioldó adóvevő). A készülék az FSK 2.4 GHz-es rádiós szabványt használja, és pillanatnyilag Canon, valamint Nikon vakutalpas változatban kapható. Nekünk a Nikon változathoz, az RF605N-hez volt szerencsénk. Különbség egyébként csak a vaku érintkezőkben és a kommunikációs rendszerben (Nikonnál: i-TTL; Canonnál: E-TTL) van.

A termék színes kartondobozában két egyforma RX605N készüléket és két kábelt találunk a rövidke használati útmutató mellett. Mindkét egység jó összeszerelési minőségű, műanyagházas kivitelű, oldalain olcsóbb hatású, tetején kissé igényesebbnek ható, tükröződő borítással. Alakjuk klasszikus vakukioldó, 85 x 41 x 35 mm-es mérettel, vagyis nem tartoznak a legkisebb ilyen eszközök közé. Bal oldalukra egy mikro jack aljzat, hátra pedig egy PC szinkron kimenet került, melyek a fent említett két kábelt mellékelték. Róluk majd később.

Jobb oldalukon találjuk a bekapcsoló gombot, melyen sajnos nem jelölték, hogy melyik a bekapcsolt állás, de elég egyértelmű, hogy előre kattintva aktiválhatjuk őket. Áramellátásuk 2-2 AAA (ceruza)elemmel, vagy akkumulátorral történhet, melyeket az alul nyíló foglalatba kell helyeznünk.

Mindkét készülék tetején és alján kapunk egy-egy strapabírónak tűnő, fém erősítésű vakupapucsot és vakusarut. Az N-verziónál ez épp Nikon i-TTL érintkező kiosztású egy középponti érintkezővel. Kipróbáltam, az RF605N képes vezeték nélkül elsütni a vevőre szerelt Canon vakut is, de persze ez esetben csak a villanási parancsot kapja a vaku, TTL kommunikáció nincs az adó és a vevő között.

Ezúttal nem kapunk külön adót és vevőt. Mindkettő adóként (TX), vevőként (RX), és kombinált módban adóvevőként (TRX) is használható. Üzemmódjaik között a tetejükön lévő MODE gombbal válthatunk. Ez RF-602 vagy RF-603 mód lehet, mely elnevezések a Yongnuo korábbi vezérlőire utalnak. RF-602 módban TX vagy RX állás kapcsolható bármelyik készüléken, RF-603 módban pedig TX és TRX.

Klasszikus használatuk az, hogy egyiküket adónak jelöljük ki és felhelyezzük a fényképezőgép vakupapucsára tetején egy külső vakuval, a másikra pedig egy távoli kisvakut csatlakoztatunk. A köztük lévő kommunikációhoz be kell állítanunk a csatornát (CH) melyből 16 áll rendelkezésre, ha pedig több távoli vakut vezérelnénk megadhatunk egy vakucsoportot, mely A, B, C, D, E és F lehet. Vakucsoportként bármelyik kijelölhető az adón, akár az összes is, a vevő viszont mindig csak egyféle csoportba tartozhat. Megtehetjük azt is, hogy bizonyos csoportokat letiltunk az adón, így ennek vakujai nem villannak.

Az RF-605 beállításai bonyolultabbak mint a korábbi Yongnuo modelleké, de elveszni így sem fogunk bennük, hiszen egy háttérvilágításos kijelző is került a gombok közé, így apró ikonokon mindig látjuk mit állítottunk. Némelyik gomb is zöld háttérfényt kapott, melynek köszönhetően például a beállított vakucsoport is messziről látszik. A kijelölt funkció távoli visszajelzésében a készülékek hátulján lévő vörös és zöld színű ledek is segítenek.

A Nikon rendszervakuk távvezérlése mellett műtermi vakukhoz is használhatók. Ilyenkor az adó ugyanúgy a gép vakupapucsán pihen, a vevőt pedig a kapott szinkronkábellel csatlakoztatjuk a műtermi vaku PC aljzatához. Ha ilyen aljzat a távoli kisvakun is van, vele is lehetséges ez a fajta kapcsolat.

A kombinált módnak köszönhetően arra sincs feltétlenül szükség, hogy mindegyik vaku egyforma legyen. Vezérelhetünk rendszervakukat és műtermi vakukat is egyszerre. Természetesen minden újabb vakuegységhez egy újabb RF605-re lesz szükség, ha viszont már rendelkezünk egy YN-560 TX adóval a két készüléket vevőként használhatjuk két távoli vakuhoz. Ilyen esetben a YN-560 TX az adó, melyen a vakucsoportok üzemmódja és teljesítménye is szabályozható.

Az RF605N 100 méteres hatókörön belül működőképes. Legrövidebb szinkronideje 1/320 mp.

Mindkét készülék tetején egy nagyobb fekete gomb is helyet kapott, melyeknek a távvezérlés funkció során vehetjük hasznát. A második mellékelt kábellel ugyanis egyikük vevőként csatlakoztatható Nikon fényképezőgépünk távkioldó aljzatához. A másik egység ilyenkor az adó, melynek nagy fekete gombjával elsüthető a fényképezőgép. A gomb kétállású, így a gép exponáló gombjának funkcióit is kiváltja.

Az említett távkioldó zsinórral közvetlenül is csatlakoztathatjuk egyiküket a fényképezőgéphez, és kábeles kioldóként is használhatjuk.

Valóban sokoldalú készülék a Yongnuo RF605N, mellyel sok távvezérlő funkció (vaku, PC, távkioldó) kiváltható. A terméket a Mikrosat forgalmazza, ahol a két készüléket tartalmazó szett bruttó 21 168 forintért beszerezhető.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!