Yongnuo YN900 LED lámpák

0

A Yongnuot főleg kisvakui és vakukiegészítői, esetleg stúdiófelszerelése révén ismerjük, de a fotózási igények bővülésével más területekre is belopta magát. Ilyen a videós DSLR-ek világa, ahol fontos szempont lehet a jó megvilágítás megteremtése. Ehhez legegyszerűbb egy LED lámpa használata, mely viszonylag kis mérete mellett kellően nagy fényt képes biztosítani.

A Yongnuo jó pár ilyen terméket kínál, köztük az egyik legújabb a YN900 nevű LED tabló. Pontosabban kettő, ugyanis két, alig eltérő verzióban kapható már hazánkban is. A két változat között első ránézésre szinte semmi különbség, még típusszámuk is ugyanaz. Csak a dobozukon lévő kis címke és némely gomb felirata tájékoztat bennünket arról, hogy az egyik változat csak 5500K a másik pedig 3200K színhőmérsékletet is tud.

A LED lámpák a hongkongi gyártó termékeitől megszokott arany-fekete kartondobozban érkeznek, melyben a lámpán és a rászerelt fényterelő lapokon kívül egy kézi kar és két fényformáló/színhőmérséklet módosító műanyag lap is helyet kapott. Áramforrás viszont nincs az eredeti csomagban. A lámpákat mindkét esetben külső tápegységről, vagy akkumulátorokról üzemeltethetjük. A hozzá való 19V/5A-es hálózati táp a hazai forgalmazónál alaptartozéknak számít, a hátlapra csatlakoztatható két lítium akkumulátor viszont opcionális kiegészítő. Ezekből a Sony NP-F széria akkui csatlakoztathatók a lámpához.

A YN900 egész kellemes építési minőséget hoz. Háza fémből készült, ahogy az elejét csukott állapotban elfedő, kihajtható fényterelő lapok is. Mérete nagyjából a „kézi” LED tablóknál megszokott iPad méret, egészen pontosan 26 x 18,8 x 4,8 cm. Tömege közel másfél kiló, ami hosszútávon, kézben használva kicsit fárasztó lehet, de még elviselhető. Igen, kézből, hiszen a lámpához az alsó állványmenetébe csavarható, műanyag markolatos kézi tartó is jár. A markolat alján plusz állványcsatlakozás található, de az említett fém menet révén az állvány közvetlenül is felerősíthető állványra. Mérete és tömege viszont nagyobb annál, hogy közvetlenül a kamerán, fényképezőgépen, vagy rigen használjuk.

YN900 5500K

YN900 3200/5500K

A fém házon elöl, négy fixen rögzített, alumínium fényterelő lap található, melyek teljesen kihajthatók.

A lámpa elején 900 db LED található, melyek kb. 55 foknak megfelelő látószöget világítanak ki 7200 lumenes maximális teljesítménnyel. A teljesítmény 0-99 fokozatban állítható. A LED-ek élettartama hozzávetőlegesen 50 ezer óra. Vibrációmentesek, nem melegszenek, CRI értékük 95 Ra fölötti. Az alapmodellnél csak 5500K színhőmérsékletet kapunk, míg a másik változat ezen felül a melegebb fényű izzókhoz igazított 3200K színhőmérsékletet is tudja. Ezt úgy érik el, hogy a normál verzióban 900 db 550K színhőmérsékletű LED, itt pedig 450 db 5500K és 450 db 3200K színhőmérsékletű LED került a lámpára. A 3200/5500K változatnál köztes Kelvin érték nem állítható be.

Ahogy említettem kapunk hozzá két műanyag előtétet is. Az egyik egy normál, diffúz (frost) lap, a másik egy narancs színű, színhőmérséklet módosító (CTO).

A YN900 mindkét változatának extrája a Bluetooth távirányíthatóság. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gyártó honlapjáról letölthetünk egy Android (v4.3) vagy iOS mobilra készült szoftvert, majd ennek segítségével a lámpa – vagy akár több lámpa – összes funkcióját mobilról távvezérelhetjük. A max. távolság 30 méter. A készülék hátulján legfeljebb 8 lámpacsoportot is kijelölhetünk az egyik részévé téve világító eszközünket. Ezek a csoportok külön-külön állíthatók a Bluetooth kommunikációval hozzájuk csatlakozó okostelefonunkkal.

A mobilra telepíthető szoftverben megtaláljuk a csatornák (csoportok) váltásának, a fényerő, valamint színhőmérséklet váltásának lehetőségét. Utóbbi persze csak a 3200K/5500K verziónál lehetséges. Ilyen esetben a két színhőmérséklet módban egymástól függetlenül állítható a fényteljesítmény.

A LED tabló kezelőszervei mind a hátlapon találhatók. Ide került a két lítium akkumulátornak szánt foglalat is, közéjük pedig egy hűtőventilátor, mely csak akkuhasználat esetén lép működésbe. Alul balra a táp aljzatát, jobbra egy gombot találunk. A gomb lenyomva a lámpa be- és kikapcsolására, elforgatva értékbeállításra használható.

A hátlap jobb felső sarkában egy kétkarakteres értékkijelző LED, valamint négy gomb kapott helyet. A gombok funkciója a két lámpaváltozaton némileg eltér. Gyakorlatilag ez az egyetlen látható különbség köztük.

YN900 5500K

YN900 3200/5500K

Az 5500K változat gombjai:

  • Coarse: a fényerő nagy lépésekben (10 értékenként) állítható.

  • Fine: a fényerő 1 értékenként állítható.
  • CH: itt jelölhető ki, hogy lámpánk melyik Bluetooth beállítási csoportba tartozzon.
  • Batt: az akkumulátorok töltöttségi szintje ellenőrizhető.

A 3200K, 5500K változat gombjai:

  • Fine/Coarse: mint az fentiek, csak itt egy gombbal kapcsolhatunk a két léptetési funkció között.
  • 3200K/5500K: a gombbal válthatunk a két színhőmérséklet között. A fényerő ilyenkor külön állítható a két színmódban.
  • CH: ugyanaz, mint a másik verzión.
  • Batt: ugyanaz, mint a másik verzión.

A lámpákhoz távirányító is jár, mellyel minden funkciója vezérelhető, beleértve a színhőmérséklet választást is. Mindkét verzió mellé ugyanaz a távvezérlő került.

A Yongnuo YN900 LED tabló mindkét változatban bruttó 79 900 forintért szerezhető be a hazai forgalmazótól, melyben benne van az amúgy opcionális hálózati táp is.

A LED lámpákat a Mikrosat webáruház bocsátotta rendelkezésünkre.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!