Zoner Photo Studio 8.1 Professional

0

Emlékeim szerint a 7-es verziót próbáltam a Zoner Photo Studioból, de kicsit utánanézve kiderült, hogy a 8-as változatot. Ez pedig itt a 8.1-es a kezemben, vagyis minimális lehet az eltérés a korábban már látott verzióhoz képest. A furcsaság csak annyi a dologban, hogy a szoftver amúgy a 11-es változatánál jár. A késésnek valószínűleg az lehet az oka, hogy egyelőre ez a legfrissebb honosított verzió. Sebaj, lássuk mit tud!

A tokot kinyitva a bevezetőben is említett kétszínű „lencsés” 3D szemüveg, egy CD korong és egy magyar nyelvű kézikönyv (inkább füzet) került elő. A korong a lejátszóba helyezve azonnal a magyar nyelvű telepítést ajánlja fel. Maga az installálás nagyon rövid, talán 10 másodpercet vett igénybe és kb. 85 MB tárhelyet foglal a szoftver.

A Zoner Photo Studio elindításakor képböngészőként fogad. Itt minden alap feladat megtalálható, ami az ismertebb képnézegető és rendszerező szoftverekbe. A képeket saját galériákba rendezhetjük, kulcsszavakat rendelhetünk hozzájuk, hagyományos módon kereshetünk köztük, vagy akár egyedi szempontok szerint is csoportosíthatjuk őket. Ilyen például a képek kulcsszó, dátum, méret, vagy akár valamely EXIF információ (rekeszérték, záridő, stb) szerinti kigyűjtése. Ugyanilyen szempontok szerint a képnéző rész teljes tartalma is rangsorba rendezhető, sőt értékelhetjük is az egyes képeket, ami újabb csoportosítási szempont lehet később – például 3-as értékelési csoportba kerül képek kigyűjtése.

A Böngésző szekció

A felépítés is a hagyományokat követi. Balra a könyvtárstruktúra, alatta a kijelölt fotó EXIF és egyéb META információi, majd jobbra a fotók kis nézőképei. Fent egy kis ikonmenü szolgál a fontosabb funkciók eléréséhez, ahol 90 fokos jobbra-balra forgatást és diavetítést is találunk.

A fotók több forrásból, így akár szkennerből, vagy közvetlenül a fényképezőgépből is beolvashatók. A szoftver képes értelmezni az Adobe (DNG) Canon (CRW, CR2), Minolta (MRW), Nikon (NEF), Olympus (ORF), Pentax (PEF) RAW fájlformátumát is. Ez esetben nem csak egy kis előnézeti JPEG-et jelenít meg, hanem a RAW képet konvertálhatjuk is. Egy megjelenő ablakban a nyers fájl néhány alapértékét is beállíthatjuk, mint például az expozíció korrekció, kontraszt, élesség, színtelítettség, színárnyalat, illetve fehéregyensúly.

RAW konverter

Ha végigfutunk a Böngésző rész felső menüsorán igen furcsa elnevezésekkel találkozunk, melyek – finoman fogalmazva – szakítanak a számítástechnika elmúlt évtizedekben bevált szakzsargonjával. Probléma viszont ezzel a résszel még nincs, hiszen a kifejezések értelmezhetők, beazonosíthatók. Nagyobb baj, hogy a szoftver képszerkesztő szekciójában és egyéb menüpontjainál is visszaköszön ez az egyéni fogalmazásmód. Az angol Unsharp Mask kifejezés például régóta Életlen maszkként szerepel a magyar kifejezéstárban, itt viszont „Homályosság maszkolása”. Ez az esetek jó részében több másodperces fejtörést okozhat még a legképzettebb felhasználónak is. A kezdőket, akik ezzel a programmal próbálnak ismerkedni a képszerkesztéssel, viszont teljesen félrevezeti, hisz máshol nem használt nyelvezetet tanulnak meg, így egyéb szoftverben lesznek gondjaik. A szakzsargontól eltérés sajnos a kisebbik gond, mivel sok helyen találkoztam elgépelésekkel és teljesen értelmetlen mondatokkal, amelyek elvileg egy funkciót magyaráznának. A Böngészőben létrehozható albumok lényegét például a következőképpen magyarázza a szoftver: „Az albumok a képek témaköri elhelyezését szolgálja hogy következő lépéseket lehessen tenni a faszerkezettel.” Minden tiszteletem a fordítóké, mert hatalmas munka egy ilyen szoftver magyarítása, de ez sajnos alulról sem veri a lécet. A Zoner Photo Studio 8.1 tehát még mindig töri a magyart, akárcsak korábbi verziója. Mentségére csupán annyit tudnék felhozni, hogy ez a javított változat mintha érthetőbb lenne – leszámítva az imént idézett részeket. De lehet, hogy csak kezdek hozzászokni?

A szoftver amúgy többet érdemelne, mert akad benne néhány finomság. Úgy kell persze nekilátnunk a feltérképezésének, hogy ez egy 20 ezer forint alatt megvásárolható szoftver, így felesleges is a nagy nevekhez hasonlítgatnunk.

A Böngészőben bármely képre kattintva átjutunk a szerkesztő részbe, ahonnan egy külön gombbal azonnal vissza is léphetünk, ha kedvünk tartja. A Szerkesztőben minden alap eszköz megtalálható, sőt annál egy kicsit több is. Akad itt például vágó, nagyító, méretező, forgató, tükröző parancs, de nem hagyták ki a vörösszem javító eszközt, vagy a festő ecsetet sem, bár utóbbinak elég kevés szerep jut a Zoner Photo Studióban. Nagyobb hangsúlyt fektet a program a valódi képjavító és azon belül is a digitális fényképek javító eszközeire. Szűrhetünk zajt, javíthatjuk a kromatikus aberrációt, vagy a geometriai torzítást, de akár a vignettálást is, sőt még az árnyékos területek világosítására is külön menüpontot kapunk a hagyományos Szintek és Görbék parancs mellé. Néhány területen még a komolyabb szoftvereket is megszégyenítő lehetőségeket kapunk, ilyen például a Méretváltoztatás haladóknak elnevezésű menüpont, ahol természetesen a fotó átméretezése végezhető. A megszokott méretezési algoritmusok mellett még jó párat kapunk és adott a szélesség, magasság, vagy oldal szerinti méretezés és gyorsvágás.

Editor (szerkesztő) ablak, AF pont kijelzéssel

Tetszett a fekete-fehér képkonverzió is, ami nem csak egyszerű szürkeárnyalatossá alakítás, mivel a színcsatornák egyenként szabályozhatók. Pont mint a profiknál. A csatornák állítására, keverésére egyébként külön lehetőség is rendelkezésre áll, de sajnos egyéb módon már nem alakíthatók, mint ahogy hiányoznak a réteg lehetőségek is. Ez manapság egy képszerkesztő szoftverben alapkövetelmény. A Zoner Photo Studio 8.1-ben egyelőre csak két kép egymásra helyezésére, illetve felirat felvitelére van lehetőségünk.

A szoftver természetesen színcsatornánkénti hisztogram megjelenítésre is képes, mint ahogy a beégések, sőt – RAW fájlok esetén – az AF mezők kijelzése sem probléma számára. Kapunk klónbélyegzőt, amellyel a nem kívánatos képtartalmak tüntethetők el és számos kijelölő eszköz is rendelkezésre áll, közte az összefüggő árnyalatterületek kijelölésére használható Varázspálca. A Szerkesztő rész bal oldali eszköztárából érhető el a perspektíva torzítást és a kép dőlését korrigáló eszközök csoportja. Ezek mindegyike könnyen használható volt. Kapunk egy jól működő színhőmérséklet beállító szolgáltatást is, amely képes automatikusan, egy szürke referenciapont megadásával, vagy a fényforrás és a célfény színhő adatainak megadásával helyrehozni a kép elcsúszott színeit.

Színhőmérséklet beállítás

Többféle keretezési lehetőséget is kínál a program. A Szerkesztés menü Szegélyek és keretek pontja alatt különböző stílusok között választhatunk, de ugyanebben a menüben létrehozhatunk átmenetes (áttetsző) és árnyékolt keretet is.

Egy képszerkesztő szoftvernél nem hátrány, ha valamilyen csoportos szerkesztési lehetőséggel is rendelkezik, hiszen van úgy, hogy akár több száz képen kell végrehajtanunk ugyanazt a feladatot. Ilyesmit a Zoner Photo Studióban is találunk, mégpedig a Böngésző részben, ahol Tömeges átnevezés és Tömeges konverzió néven szerepelnek. Utóbbinál többek között a kijelölt képcsoport fájlformátumának megváltoztatására, másolására, méretének változtatására, világosítására, kontrasztemelésére, lágyítására, élesítésére, keret, vagy szöveg hozzáadására van módunk.

Tömeges (kötegelt) szerkesztési lehetőségek

Pozitívum, hogy a szoftver kezelőfelülete személyre szabható, így az ikonsorba szinte bármely fontosnak ítélt eszköz ikonja bekerülhet. A képekből panorámakép is összefűzhető a Kiadás menüpont alatt, és ugyanitt nyílik lehetőség webgaléria létrehozására, a fotók FTP szerverre való feltöltésére, vagy CD-re, DVD-re írására.

A Zoner CD egyik érdekessége a 3D Photo Maker alkalmazás, amely a Photo Studio 8.1-től függetlenül külön szoftverként is telepíthető a korongról, de a ZPS-ból is elindíthatjuk. A 3D képszerkesztőt bármilyen előképzettség nélkül sem túl nehéz kezelni és csekély energiával igen látványos végeredményt kaphatunk. A lényege, hogy ugyanarról a tárgyról két különböző nézőpontból kell fényképet készítenünk, nagyjából 6-7 cm-rel eltolva a fényképezőgépet. A két kép ezután behívható a 3D Photo Makerbe, majd 3D fotóvá alakítható, amely ezután a mellékelt papírszemüveggel térbeli hatásúként jelenik meg a képernyőn. A szerkesztőben egymáshoz képes eltolhatjuk és apró lépésenként forgathatjuk is a képeket. Lehetőség van fekete-fehér térbeli kép készítésére is, illetve a vörös színcsatorna aránya külön szabályozható.

Zoner 3D Photo Maker

Szerintem már csak ezért is megéri beszerezni a Zoner Photo Studio-t, ezen belül pedig a Professional változatot, mivel csak ehhez jár a plusz szoftver és a 3D szemüveg. A teljes csomag 18 290 forintba kerül Aki esetleg csak a 3D képszerkesztőt szeretné birtokolni, az a hazai forgalmazótól külön is megrendelheti a licenszet, kb. 2500 forintért.

A program egyébként a cseh Zoner Software terméke és nagyon kevés keresgélés után a CD-n megtaláljuk az német és angol nyelvű változatokat is. Aki valamennyire jártas a képszerkesztés angol szakkifejezéseiben, vagy a nemzetközi szaknyelvet szeretné megtanulni, inkább válassza ezek telepítését. Ez a magyar változat még további finomításra szorul, de szerencsére érezni a fejlődést. Tetszett, hogy a szerkesztő elég sok figyelmet fordít a digitális fotók tipikus hibáinak javítására, viszont nem ártana néhány rétegkezelési és szerkesztési lehetőség sem, hogy teljes legyen a kép. Így a szoftver megmarad annak, ami. Egy olcsó, de elég jól felszerelt képszerkesztőnek. Úgy viszont egy felsőbb osztályba léphetne, amire néhány képességét nézve (csatornakeverés, árnyalati görbék kezelése) meg is van a késztetése.