Epson Print Image Matching

0

Szintén a PMA kiállításon mutatta be az Epson legújabb színrögzítési elképzelését. A Print Image Matching technológia segítségével a most elterjedtnél sokkal szebb és ami fontos állandó színvisszaadást lehetne elérni a digitális fényképezőgépekkel készült felvételek nyomtatásánál. A jelenleg használt eljárásban a digitális fényképezőgépek a nagy színskálán rögzített képet egy a monitorok színvisszaadó képességéhez igazított limitált színskálán (sRGB) mentik el, ami vajmi kevés információt tartalmaz a téma valós színeiről. Ezeket a képeket a különböző programok az általuk használt eltérő eljárásokból fakadóan más és más színben nyomtatták ki.

A Print Image Matching technológia segítségével a fényképezőgépek olyan fontos információkat menthetnek el a képfájlokba mint a gamma szint, a színskála adatok, kontraszt, keménység, fényerő, színtelítettség, sötét és világos pontok és színegyensúly. Ezzel minden eddiginél valósághűbb nyomatok készíthetők akár az otthoni (persze csak a technológia fogadására felkészített) nyomtatókkal is.

A technológia mögé olyan neves gyártók álltak mint a Casio, a Konica, a Kyocera, a Minolta, az Olympus, a Ricoh, a Sony és a Toshiba. Az Epson minden jövőben megjelenő nyomtatója támogatni fogja a technológiát, így elképzelhető, hogy még idén találkozunk a Print Image Matching technológiát használó eszközökkel.