MemoryStick: Növekvő piaci szelet

0

Az 1998-ban bemutatott Sony MemoryStick, mint a jövő digitális adathordozója nem aratott osztatlan sikert. Az első néhány évben a Sonyhoz méltatlanul gyengén szereplő adathordozó formátum az elmúlt egy évben erőre kapott és az NPD Intelect felmérése szerint jelentős szeletet hasított ki az eddig a CompactFlash és a SmartMedia kártyák uralta piacon.

A három kártyaféle versenyét tavaly tavasszal biztosan uralta a már sok gyártót maga mögött tudó CompactFlash (51%) és SmartMedia (41%), míg a Sony mindössze a piac 7%-a fölött tudott irányítást szerezni. A szakértők szerint ennek elsősorban a zárt technológia volt az oka.

A nemrégiben a Lexar-ral és a Fujitsu-val bejelentett licenszmegállapodás azonban felkeltette a hordozható eszközök gyártóinak figyelmét, akik ezután szép számmal szerződtek a Sonyval a média használati jogára. A Motorola az elmúlt hetekben jelentette be, hogy új Dragonball processzorai már támogatják a MemoryStick-et, a Sharp-nak és az Epsonnak pedig már kaphatók a Sony ‘rágógumit‘ használó termékei.

Talán ennek eredményeként is a MemoryStick piaci részesedése az idei év tavaszára több mint háromszorosára nőtt, míg a riválisok 10% körüli piacvesztést kellett, hogy realizáljanak.

A Sony mérnőkei ezalatt a technológia finomításán dolgoznak: cél, hogy gyorsabbá és olcsóbbá tehessék a MemoryStick kártyákat. Jelenleg a boltokban 8-128 MB-os kártyák kaphatók, de jövőre már 256 MB-os, 2003-ban pedig már 1 illetve 2 GB-os kártyák is elérhetők lesznek.