Eldobható digitális fényképezőgép

0

Három hónapos próbaidővel Japánban bemutatták a világ első egyszer használatos digitális fényképezőgépét. A Pentax és a Sanyo közös projektjeként életre kelt kezdeményezés október 19-én indul és egészen január közepéig tart majd. Ezen időszak alatt Pentax márkajelzés alatt 16,50 dollárnak megfelelő összegért lehet majd VGA (640 x 480 pixel) felbontású, fix gyújtótávolságú, fix fókuszos, 8 MB beépített memóriájú és beépített vakus digitális fényképezőgéphez jutni.

A Sanyo és a Pentax első egyszer használatos digitális fényképezőgépe A fényképezőgéppel maximum 24 felvétel készíthető. Ezután a gépet le kell adni a megfelelő szaküzletben, ahol letöltik róla a fotókat, majd elkészítik a papírképeket. Az első sorozatot a vevő ingyen kapja, de természetesen lehetőség van további nagyítások rendelésére is. A fényképezőgépet a szaküzlet visszajuttatja a gyártóhoz, ahol újratöltik az akkumulátort és ismét eladható formába hozzák a gépet. (Így nem egyszer használatos gépről, hanem egyszeri használati jog vásárlásáról van szó.) A fényképezőgépről otthon nem lehet letölteni a képeket, így a vevő kénytelen a kijelölt laborba vagy szaküzletbe visszavinni a masinát.

Az ötlet több problémát és kérdést is felvet:

  1. Először is a felbontás. A 640 x 480 pixeles felbontás maximum 9×13-as képek nagyítására elég, de az sem lesz igazán jó minőségű.
  2. Az elkészült felvételeket nem lehet a fényképezőgépen visszanézni, hiszen nincs LCD monitor rajta. Így elveszik a digitális fényképezés egyik legnagyobb előnye, az azonnali ellenőrizhetőség.
  3. A beépített memóriába csak 24 kép menthető, ami szintén korlátozza a digitális fényképezőgépeknél már megismert szabadságot.
  4. A képek eredetijei elvesznek (illetve nem lehet tudni, hogy mi lesz velük), a vevő csak nagyításokat kap. Ha később szeretne utánrendelést készíteni, akkor az csak a képről reprózással vagy fénymásolással lehetséges.

A három hónapos tesztidőszak meghirdetése is jelzi, hogy a két gyártó is csak puhatolózik, keresi hogy merre is kellene elindulni. Remélhetőleg a későbbiekben nagyobb felbontású és a digitális fotózás előnyeit is kihasználó digitális fényképezőgépek kerülhetnek ilyen formán a boltokba.