Digitális fotózás a 3D modellezésben

0

Az Olympus 3D Scantop nem egy digitális fényképezőgép, nem is egy képfeldolgozó eszköz, hanem egy olyan rendszer, amivel apróbb tárgyakról lehet olyan képeket készíteni, ami alapján egy speciális szoftver el tudja készíteni a tárgy 3 dimenziós vázát. Az eszköz már látható volt a tavalyi Photokina kiállításon, de mindeddig nem volt kapható. Az eszközt elsősorban olyan vállalkozások számára fejlesztették ki, akik termékeiket az interneten 3D-s formában is meg szeretnék mutatni a leendő vevőknek.

Olympus 3D Scantop: 3D-s modellező rendszer
A rendszer egy motoros forgótányérból, két lámpából, egy fényképezőgép állványból és a szoftverekből áll. Az elkészült képekből a szoftver egy 3D-s modellezőprogramokban is felhasználható modellt készít, amin az anyagmintát akár le is lehet cserélni. A teljes rendszert a számítógépre telepített szoftver vezérli, így sem a tárgyasztal forgatásával, sem az exponálásssal, sem pedig a fényekkel nem kell foglalkozni. A tárgy bonyolultságától (és nyilván a számítógép teljesítményétől) függően a számítógép 2-30 perc alatt elkészíti a 3D-s modellt.

Az így készült fájlt a legtöbb 3D-s modellező programba be lehet importálni, így a modellek későbbi feldolgozásának csak a képzelet szabhat határokat. Az eredeti tárgy méretének azonban vannak határai, így nem lehet 25 cm-nél magasabb és 20 cm-nél nagyobb átmérőjű (ez a forgó tányér átmérője).

Az eszköz kétségtelenül nagyon jó, de az 5 ezer dolláros ár miatt nem valószínű, hogy kis hazánkban sokat értékesítenek majd belőle.