Hiba a Windows XP-ben

0

Mind a Nikon, mind pedig a Canon közzétette honlapján a Windows legújabb operációs rendszerével, az XP-vel kapcsolatos legfrissebb hibát. Az új Windows (Home Edition és Professional egyaránt) két komoly hibát vét a képek kezelésénél illetve a kártyák formázásánál.

Az első probléma, hogy a képek Windows XP Explorer-ben történő 90 fokos elforgatásakor a képfájlokba a fényképezőgép által elmentett Exif adatok (blende, záridő, érzékenység, fehéregyensúly, stb.) mind elvesznek. Ennél még bosszantóbb hiba, hogy a program újra elmenti a képet (és ez alkalommal is Exif infó nélkül) akkor is, ha csak a kép adatait nézi meg a felhasználó. Ilyenkor adatvesztés az ablak OK gombbal való lezárásakor vagy az Apply (Alkalmaz) gomb megnyomásakor realizálódik. A Cancel (Mégse) gomb használatakor a fájl érintetlen marad.

A másik, talán kevésbé bosszantó hiba, hogy a memóriakártyák formázásakor a Windows alapértelmezett beállításként FAT32-es fájlrendszert tesz a kártyára, amit a digitális fényképezőgépek nem kezelnek. Így a Windows XP rendszeren alapértelmezett módon formázott memóriakártyák a digitális fényképezőgépekben nem lesznek használhatók. A gépek kártyahibát fognak jelezni és a kártyákat újra kell formázni a fényképezőgépben.