A Minolta újdonság leleplezése

0

Minolta Dimage X A gépről először az ünnepek alatt lehetett hallani, de az akkor elérhető anyag csak annyit közölt, hogy új digitális fényképezőgépről van szó. Természetesen elindultak a találgatások, a legvalószínűbbnek egy tükörreflexes Minolta gép bemutatása tűnt. Ehelyett január elején a gyártó egy információmorzsával ajándékozta meg a kíváncsi tömegeket. Az X egy ultra kompakt fényképezőgép, ami várhatóan nagyon vékony lesz. A következő információadagot január 9-re ígérték.

Minolta Dimage X optika És alig telt el néhány perc éjfél után (érdekes, hogy közép európai idő szerint volt), már meg is jelent a teljes információhalmaz az újdonságról. Az X egy ultra kompakt, 2 megapixeles, 3x zoomos fényképezőgép, ami jelenleg a legkisebb, legvékonyabb és legkönnyebb 3x optikai zoomos digitális fényképezőgép. És valóban. Az Index Digicam adatbázisába bekerült gép a legkisebb és a legkönnyebb zoomos gép kategóriában is átvette a vezetést. (Legvékonyabb gép kategória nálunk nincs.) Eddig ez nem is lenne meghökkentő, hiszen már hozzászoktunk, hogy újra meg újra megdöntenek egy-egy rekordot. De a Minolta olyan technológiai megoldásokat alkalmazott, amit eddig még sehol sem láttunk. Az objektívet függőlegesen a vázba építették, így az bekapcsoláskor nem lóg ki a mindössze 2 cm vastag (vagy inkább vékony) szögletes vázból. Mivel az optika belső kialakítású, a gép indulásnál hihetetlenül gyors, arról nem is beszélve, hogy a belső lencsemozgatás kevesebb energiát emészt fel, mintha kitolódó lencséket alkalmaztak volna. Az X így egy ultra kompakt, fix gyújtótácolságú fényképezőgépre hasonlít, miközben egy valódi 3x optikai zoommal szerelt technikai bravúr.

A vázba rejtett objektívre a fény egy prizmán keresztül, felülről érkezik. Az objektív 8 csoportba elhelyezett 9 lencsetagból áll. Ezek közül 3 aszférikus lencsetag. A gép külső borítása rozsdamentes acél és alumínium.

A fényképezőgép a maximum 2 megapixeles képeket MultiMedia/Secure Digital kártyára menti. Ilyenből mindössze egy 8 MB-osat mellékelnek. Nem spóroltak viszont az akkumulátoron. Az ultra kompakt kialakítás mellé egy ultra vékony lítium ion akkumulátor és természetesen megfelelő töltő is jár.