Búcsú a piros szemű fotóalanyoktól

0

Pixology Ha a fotóalanyok maradnak is, a szemük nem fog pirosan világítani. Ezt a Pixology IRIS (Intelligent Red-Eye Imaging Solution – Inteligens vöröszszem-hatás kezelő megoldás) nevű technológiájával kívánja elérni, ami a képen automatikusan felismeri és korrigálja az ilyen szemeket. A szoftver ugyan még fejlesztési stádiumban van, de 2002 harmadik negyedévétől már mindenki számára elérhető lesz.

A képeken megjelenő piros szemek jelentik az otthoni fotósok körében a legnagyobb problémát. Ezt a hatást a vakunak a szem erezetéről visszaverődő fénye okozza. Minél közelebb van a vaku az objektívhez, annál nagyobb az ilyen képek előfordulásának valószínűsége, így a gépek méretének folyamatos csökkentése nem sok jót hoz ezen a téren.

Több féle megoldás létezik ugyan, de egy olyan egy sincs, amelyik megfelelő módon automatikusan képes felismerni és javítani a hibát. E jelenlegi programok nem felhasználóbarát módon működnek és a hibakeresében sem tökéletesek. A Pixology nem kevesebbet ígér, mint egy automatikusan, emberi beavatkozás nélkül javító eszközt.

A technológiát nem csak a számítógépeken futó szoftverekbe, de a képeket kezelő eszközökbe is be szeretnék építeni. Ezzel azok értéke a számítások szerint 5-10 dollárral emelkedne. Az automatikus megoldás fellendítheti a digitális képkidolgozó ipart is, mivel ma felvételek millióiról a piros szemek miatt nem készül papírkép.

A Pixology jelenleg hat alkalmazási területen látja azonnal használhatónak a technológiát: fényképezőgépekben, szoftverekben, otthoni nyomtatók, minilaborok és online szolgáltatások.