Itt a Sony új 5 Mpixeles digitális fényképezőgépe

0

Sony DSC-F717, sok hasznos fejlesztéssel A Sony DSC-F717 elsősorban szolgáltatásokban nyújt többet, mint a 707-es modell. Külsőre szinte teljesen ugyanolyan, mint a 707-es. Elsőre szembetűnő különbség, hogy a 717-es ezüstszínű, a korábbi fémszürkéhez képest. A 717-es ugyanazt a CCD-t alkalmazza, így az optikát se kellett áttervezni. Maradt tehát a jól bevált Carl Zeiss nagyfényerejű optika. Az F2,0-F2,4 közötti fényerő 38-190 mm közötti fókusztávolsággal párosul. Az érzékenység a 717-es esetében is ISO 100-tól kezdődik, de itt akár ISO 800-at is használhatunk. Ismerve a Sony CCD alacsony zajtartalmát, ez az érzékenység még nem jelent túl nagy zajtartalmat a képeken. A zársebesség tartomány is kiszélesedett, immár 1/2000 mp-et is használhatunk programautomatika esetén. Rekesz- vagy zársebesség-előválasztás, illetve kézi módok esetén sajnos továbbra is csak 1/1000 mp a legnagyobb zársebesség. A fókusz-rendszer is kismértékű módosításon esett át, a 717 esetén 5 fókuszkeret közül választhatunk, illetve természetesen működhet a fókuszálás teljesen automata módban is.

A megjelenítőkön (EVF + LCD) a hisztogramm is megtekinthető, akár felvétel közben is. Ez nagy segítség a túlexponált képek kiküszöböléséhez. A zajmentes képekért az 1/25 mp-nél hosszabb záridők esetén működésbe lépő zajszűrő felelős. A 707-es esetén 2 mp feletti záridőknél alkalmazták csak a zajszűrést. Megszüntették viszont a kártyák közötti másolás lehetőségét. Az új 5 Mpixeles Sony gép sem támogat RAW módot, ez esetben is csak TIFF formátum áll rendelkezésre, ha veszteségmentes képet szeretnénk, illetve természetesen veszteséges tömörítés is használható (JPEG).

További fejlesztések csak felsorolás szerűen: 32 MB-os MemoryStick gyárilag, rövidebb expozíció késleltetés, gyorsabb bekapcsolás, pontosabb fehéregyensúly, gyorsabb AF, aktív vakupapucs a korábbi szinkronkimenet helyett.

Ami viszont nagy durranásnak számít, hogy ez az első digitális fényképezőgép, ami USB 2.0-t támogat. Az új rendszer már nem csak 12 Mbit/s, hanem 480 Mbit/s sávszélességű. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a képek áttöltése egy nagyságrenddel gyorsabb lehet.

A fényképezőgép közel 1300 eurós áron fog a boltok polcaira kerülni, várhatóan október végétől.

Photokina frissítés

Az F707 frissített kiadása az F717. A jellegzetes, nagy zoomátfogású objektív.

A gépen kívülről nem sok minden változott.