Fél-professzionális digitális fényképezőgép a HP-tól

0

4 Mpixeles, 8x-os zoomos digitális fényképezőgép A HP PhotoSmart 850 1/1,8″-os méretű, 4 Mpixeles CCD-jével az új HP gépek közül a legnagyobb felbontású. Az elkészített képek SD/MMC kártyára kerülnek, gyárilag 16 MB-os SD kártyát kapunk. A gép optikája nagy fényerejű, 8x-os zoomátfogású. A 37 mm-300 mm-ig terjedő (35 mm-es rendszerbe átszámított) fókusztávolság-tartományban a fényerő F2,8 és F3,1 között változik. Ez igen szép teljesítmény, bár egyelőre nem tudjuk, melyik gyártót dicsérhetjük, ugyanis az optika gyártója ismeretlen. Az igen nagy végső fókusztávolság egyedi a 4 Mpixeles gépek piacán, ebben a ketegóriában tehát a HP PhtoSmart 850 képes a legnagyobb fókusztávolságra. A 3 Mpixeles felbontásnál egyébként az Olympus C-720UZ, míg 5 Mpixeles felbontásnál a Nikon Coolpix 5700 viszi el a pálmát.

A 12 bits A/D-vel ellátott digitális fényképezőgép 2272×1712 pixeles, vagy 1136×848 pixeles felbontású képek készítésére alkalmas. A nagy optikai zoomot eddig nem látott mértékű digitális zoom egészít ki. Talán a gép egyik furcsasága, hogy fél-professzionális létére 7x-es digitális zoomot kínál a felhasználónak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindössze 320×240 pixeles képet interpolál fel 4 Mpixeles felbontásra. Nyugodtan érdemes kipróbálni, hogy mi lesz ennek az eredménye (a legtöbb esetben már a 3x-os digitális zoom is igen nagy mértékben lerontja a képminőséget). Csak remélni merem, hogy a digitális fényképezőgépek piacán nem válik általánossá az a tendencia, amit a digitális kamkorderek körében lehet megfigyelni, nevezetesen a többszázszoros digitális zoommal való dobálózásokra gondolok. Mindenesetre nagyon jól fest a gép elején az „56x zoom” felirat, amit természetesen nem kötelező használni.

Az érzékenység ISO 100-ra vagy ISO 200-ra állítható be. Hiányolom, az ISO 400-as érzékenységet, ami sok esetben hasznos lehetne. A gép egyik kellemes pontja a narancs fényben tündöklő AF segédfény, mely gyenge megvilágítás esetén segíti az AF rendszer pontos működését. Sajnos az autofókuszt nem tudjuk kikerülni, vagyis kézi fókusz nem áll rendelkezésünkre, pedig ezt a nagy méretű, 2″-os LCD vélhetően egyszerűvé tenné. Az LCD-n kívül elektronikus keresőt is használhatunk. Az EVF 76.800 pixel felbontású, bekapcsolása automatikusan történik, az infra érzékelőket az EVF alatt helyezték el. Az EVF egyes pixelei külön időpillanatban jelenítik meg a vörös-zöld-kék képpontokat, hasonlóan a Minolta DiMAGE 5/7/7i-nél alkalmazott EVF-nél. Feltételezhetően a két EVF azonos megjelenítőt használ, vagyis az EVF remek képminőséget fog produkálni (mindenféle elfogultság nélkül!). A fényképezőgép kicsi és nagy fényerejű megvilágítás esetén is jól használható, hiszen zársebesség-tartománya 16 mp és 1/2000 mp közötti. A mélységélesség remekül beállítható, F2,8-tól egészen F12,4-ig állíthatunk be rekesz-értékeket. A gép természetesen mind rekesz-előválasztásban, mind zársebesség-előválasztásban használható. Kézi mód azonban nem áll rendelkezésünkre. A fénymérés háromféle módon történhet, a mátrix, a középre súlyozott átlagolt és a szpot a legtöbb esetben megfelelő eredményt hozhat.

A kiegészítő szolgáltatások közül sajnos az automatikus expozíció-sorozat, a sorozat-fényképezés és az időközi felvételek készítésének lehetősége is hiányzik. Videofelvételt viszont készíthetünk, 60 mp időtartamban, hangfelvétellel együtt. A gépbe épített felhajtható vaku 3,4 méter hatótávolságú. A fényképezőgép 4 darab AA méretű elemmel vagy akkumulátorral működik. A fényképezőgép ára 700 euró lesz.

Photokina frissítés

HP Photosmart 850
HP Photosmart 850 közelről a dokkoló állásban.
A HP standon többek között Photosmart 850-es gépeket is találtunk a termináloknál. A dokkoló állomás ennél a gépnél is használható.