Megjelent a fél-professzionális Canon PowerShot G2 utódja

0

Az elődhöz képest nagyobb optikai zoommal és sok-sok kellemes újítással. Bizonyára igen sokan várták már a G3 eljövetelét. Többen 5 Mpixeles gépet vártak, vagy legalább valami nagy durranást. A nagy álmok azonban úgy tűnik nem válnak valóra, legalábbis ha a megapixelek hajszolására gondolunk. A Canon azonban meglehetősen visszafogott fejlesztéssel dolgozik az utóbbi időben, hiszen már jópár cég rendelkezik 5 Mpixeles felbontású géppel. Ez nem csak a fél-professzionális gépek körében igaz, hiszen nemrég jelentek meg 5 Mpixeles kompakt gépek is. A „megapixel-hajszolásból” azonban a Canon se marad ki, mert egyes kiszivárgott hírek szerint az új professzionális EOS-1Ds már 12 Mpixeles felbontású lesz.

No de térjünk vissza a PowerShot G3-hoz. A G3-ban ugyanaz az 1/1,8″-os 4 Mpixeles CCD dolgozik, mint a G2-ben. Az optika azonban új. A régi 3x-os zoomátfogású optikát 4x-es zoomoptikára cserélték. A 35-140 mm közötti fókusztávolságra (kisfilmes formátumba átszámítva) beállítható optika megtartotta a régi optika legnagyobb erényét, az igen jó F2,0 kezdőfényerőt. A fényerő tele állásban, vagyis 140 mm-nél még mindig F3,0. A legkisebb tárgytávolság az új optikának köszönhetően 50 cm-re csökkent. Makró esetén akár 5 cm-es tárgytávolságnál is helyes fókusz állítható be. A gép érzékenysége maradt a jól bevált ISO 50 és ISO 400 közötti. Természetesen a G3-nál is alkalmazzák az új fókuszrendszert, amely 9 fókuszkeretet, illetve a FlexZone fókusz esetén mozgatható fókuszpontot biztosít.

A G3-ban megnövelték a legnagyobb zársebességet, a G2 1/1000 mp-ével szemben már 1/1250 mp-et is használhatunk. A G2 esetében a maximális zársebesség erősen függött az alkalmazott rekesz-értéktől. A G3-nál nincs ennyire drasztikus megkötés, hiszen az 1/1250 mp az összes blende-értéknél alkalmazható. F4, vagy ennél kisebb rekesznél akár 1/2000 mp-es zársebességet is használhatunk. Számomra ez igen jó hír, ugyanis a G2 egyik kellemetlen pontjának pont az alacsony zársebesség-értékeket tartottam, melyek nagy rekesznél fordultak elő (F3,5 és felette maximum 1/640 mp-et használhattunk, ami erős napsütésben kevésnek bizonyulhat, ilyenkor marad a szűkebb blende alkalmazása, ami viszont a mélységélesség növekedésével jár).

Továbbra is használhatjuk a kihajtható és elforgatható 1,8″-os LCD-t, mely a G2 egyik nagyon kellemesen használható része volt. Mint a többi új Canon esetében, a G3-nál is jelentősen megnövelték a belső puffer méretét, aminek következtében több képet készíthetünk sorozat-felvétel esetén, illetve hosszabb videók vehetők fel. A G2 maximum 5 képes 2,5 kép/mp-es sorozat-felvétel módjával szemben a G3 akár 14 képet is képes készíteni ugyanezen sebesség mellett. A G2-vel maximum 30 mp 320×240 pixeles felbontású, 15 kép/mp sebességű videót tudott rögzíteni, ezzel szemben a G3 már 91 mp-et, gyors CF kártya, vagy MicroDrive esetén akár 180 mp-et is képes felvenni. A további kellemes újítások közül érdemes megemlíteni a lejátszás közbeni akár 10x-es nagyítást, a gyorsabb működést (kisebb expozíció késleltetés, gyorsabb bekapcsolás), a több fehér-egyensúlyt (két felhasználói), az időközi felvétel lehetőségét. Vadonatúj funkció az automatikus expozíció-sorozat alkalmazása a fókuszra. Eddig egyik digitális fényképezőgép sem volt képes a beállított fókusz elé és mögé fókuszálva automatikusan képeket készíteni. A Nikon korábban jelentkezett az automatikus expozíció-sorozat egy érdekes felhasználásával, amikor a fehéregyensúly különböző értékeivel készített képeket. A Canon vadonatúj szolgáltatása azonban igen hasznos, hiszen míg a fényerőt, illetve fehéregyensúlyt bizonyos fokig lehet korrigálni számítógéppel, a helytelen fókusszal sajnos nem sok mindent lehet kezdni. A Focus Bracketing tehát jelentős újítás. További fejlesztés az A/D konverter 12 bitesre bővítése, mely elsősorban RAW formátummal használható ki. A gép tömege a G2-höz képest kicsivel lecsökkent, 490 gramm lett. Méretei is picit módosultak: 121x74x70 mm.

Photokina frissítés