Fikció, vagy valóság? Avagy digitális fényképezőgépet filmesből

0

Elsőként nézzünk egy kis történeti áttekintést.

Még 1999 szeptemberében jelentkezett a Silicon Film első próbálkozásával, az e-film-mel. Az EFS-1 típusú termékről csak rajzolt képek jelentek meg. A 800 USD-ért kínált „digitális hátfalat” hagyományos 35 mm-es fényképezőgépbe helyezhettük volna, ahol 1,3 Mpixeles képeket rögzítene. Belső memóriája 24 kép tárolását tette volna lehetővé. Az ötlet kiváló, de megvalósítani nem sikerült.
2000 januárjában megváltoztatták a paramétereket, ezúttal 64 MB belső memóriáról írtak. Ez közelítőleg 100-150 kép tárolását tette volna lehetővé.
2000 év végén ismét előkerült a téma. Az árat módosították, már 700 USD-ről beszéltek. Megjelenését 2001-re datálták.
A 2001 év eleji PMA-ra sikerült elérnie a Silicon Filmnek, hogy néhány bemutató darabot készítsenek a termékből. Az akkori bemutató során azonban nem sok minden derült ki. Maradt tehát a homályos, megfoghatatlan mítosz az EFS-1-ről. Megjegyzem, 2001 februárjában már javában piacon voltak a 3 és 4 Mpixeles digitális fényképezőgépek. Vagyis már 2001-ben se lett volna túlzottan nagy értelme 700 dollárért 1,3 Mpixeles képeket létrehozó e-filmet venni. A történetnek azonban még korántse értünk a végére.
A PMA során néhány internetes magazin részletesen ismertette az e-filmet. Arra azonban kevesen gondoltak, hogy, a kis méretű CMOS érzékelő miatt közel 3x-es fókuszszorzót kell alkalmazni, vagyis a legkisebb fókusztávolság is 100 mm körüli lesz, egy 35 mm-es gépnél. Ez a probléma azonban még leküzdhető lett volna. Az e-film egyre inkább érdekessé vált. Vajon mikor kerülhet forgalomba?
Nem sokkal később, 2001 májusában újabb hírek láttak napvilágot. 2001 júniusára ígérték az első szállítmányok érkezését. Honalapjukon előzetes megrendeléseket is felvettek. Arról nincs információnk, hogy sikerült-e néhány darabot leszállítani a megrendelt árúkból.
2001 szeptemberében a Silicon Film bejelentette, egyelőre lehúzzák a rolót. Ideiglenesen felfüggesztették összes tevékenységüket. Már-már azt hittük, vége a huzavonának. Szinte biztosak voltunk benne, hogy e-filmről többet soha nem fogunk hallani. De ez nem így történt!
2002 szeptemberében – egészen pontosan szeptember 19-én – újabb hír jelent meg az e-filmről. A mostani hír szerint a jövő héten Németországban megrendezésre kerülő Photokinán jelentik be hivatalosan az új e-film modelleket. A cég honlapján már részletes ismertetőt olvashatunk az EFS-4-ről és az EFS-10-ről.

10 Mpixeles digitális fényképezőgépet hagyományos 35 mm-es filmes gépből. Lesz belőle valami? Az EFS-4 30×20 mm-es, 4 Mpixel felbontású CMOS érzékelőre épül. A fókusz-szorzó ez esetben 1,2x-es. Az így készített képek felbontása 2480×1684 pixeles. Az érzékenységre ISO100 és ISO 800 közötti tartományt adtak meg. Sorozatfelvétel esetén 3 kép/mp-et ígérnek, bár ehhez természetesen az is szükséges, hogy a filmes gép is képes legyen erre. A képeket CompactFlash Type I vagy Type II kártyára menti.

Az EFS-10 esetén 32×22 mm-es, 10 Mpixeles CMOS szenzorról írnak. A fókusz-szorzó a nagyobb érzékelőnek köszönhetően csak 1,11x-es. A képek így 3875×2625 pixel méretűek lesznek. Sorozatfelvételre 2,5 kép/mp sebességet adnak meg.

Mindkét gépnél RAW, TIFF és feltételezhetően JPEG formátumban menthetjük el a képeket (ez utóbbiról csak annyit írnak, hogy látszólag veszteségmentes, valószínűleg JPEG-re gondolnak). Egyik termékről sincs valódi fotó, mindkét esetben csak rajzol képeket láthatunk. Ismeretlen egyelőre az is, hogy miként oldják meg a gép aljára illeszthető LCD-t is tartalmazó blokk és a CMOS érzékelő összekapcsolását. Továbbra is kérdés marad tehát, hogy kaphat lesz-e egyáltalán az ötletes elektronikus film, vagy ezután is csak ábrándozni lehet róla.