Jön a 4 GB-os MicroDrive

0

Nagy kapacitás, alacsony költséggel. Az IBM tavaly megállapodást kötött a Hitachi-val mágneses-háttértát üzletágának fejlesztése és továbbvitele céjából. A megállapodás következtében az új MicroDrive-okat már a Hitachi fogja gyártani, de a fejlesztést a két cég közösen végezte.

Az eddigi MicroDrive-ok 170 MB, 340 MB, 512 MB és 1 GB kapacitással voltak megvásárolhatók. A CompactFlash Type-II tokozás miatt nem mindegyik CF-kártyát használó digitális fényképezőgéppel használható, csak azokkal, amelyek a vastagabb (5 mm-es) Type-II kártyák fogadására is alkalmasak.

Az új 4 GB kapacitású MicroDrive elődjéhez képest 40%-kal kisebb író-olvasó fejet kapott, a nagyobb adatsűrűség elérését a Hitachi Pixie Dust Media technológiája is elősegíti. A Pixie Dust technológia segíségével szendvics-szerűen helyezhetők el egymás felett a mágneses és nem mágneses rétegek. Az egyes mágneses rétegeket igen vékony (mindössze 3 atom vastagságú) ruténium réteg választja el egymástól.

A nagyobb adatsűrűség miatt az adatátviteli sebesség is javult, mintegy 50%-kal gyorsabbá vált az átviteli sebesség az előző modellekhez képest. Ezzel a 24x-es CompactFlash kártyák sebességét is túllépi majd az új MicroDrive, így a sebesség szempontjából nincs akadálya a professzionális alkalmazásának.

Mivel a 4 GB kezeléséhez már nem elegendő a FAT16 file-rendszer, így az új 4 GB-os MicroDrive-ot csak azok az eszközök képesek teljesen kihasználni, amelyek FAT32 file-rendszer kezelésére is alkalmasak. A 4 GB-os MicroDrive előre láthatólag ez év őszén kerül a boltokba.