Növekvő kapacitású akkumulátorok

0

A digitális fényképezőgépekben többnyire a kétféle energiaellátási mód valamelyikét használják: vagy a drága, de kis tömegű Lítium-ion, vagy Lítium-polimer akkumulátorokat, vagy az olcsóbb és nagyobb kapacitású, de nehezebb Nikkel alapú akkumulátorokat. Ez utóbbiak Nikkel-kadmium, vagy Nikkel-metálhidrid felépítésűek lehetnek, kialakításuk többnyire a hagyományos ceruzaelem méretével megegyező, AA jelű. A NiMH nagyobb kapacitások elérését is lehetővé teszi.

Alig két évvel ezelőtt a legnagyobb kapacitású AA-méretű akkumulátor mindössze 1600 mAh energiát volt képes tárolni. A folyamatos fejlesztés következtében mára már ezek kapacitása meghaladja a 2000 mAh-t. Már hazánkban is kaphatóak a 2000 mAh, illetve néhol a 2100 mAh kapacitású akkumulátorok, melyek viszonylag olcsón beszerezhetők (darabjáért 1000 Ft körüli összeget kell fizetni).

A Maha PowerEx 2200 mAh kapacitású AA akkuja A technológia csúcsát jelenleg a 2200 és 2300 mAh kapacitás jelenti, melyet eddig két amerikai kontinensen működő cégnek is sikerült elérnie. Az amerikai Maha által gyártott PowerEx akkumulátorok 2200 mAh, míg a kanadai Lenmar cég NoMEM Pro akkumulátorai 2300 mAh energiát képesek tárolni.

Az Egyesült Államokban most 4 darab 2200 mAh PowerEx akkumulátorért 19 dollárt, 4 darab 2300 mAh kapacitású NoMEM Pro akkuért 18 dollárt kell fizetni. Ezek a termékek azonban sajnos Magyarországon nem kaphatóak. Mindenesetre biztató, hogy már két cég és elkészítette nagy kapacitású AA-méretű NiMH akkuját, így várhatóan a magyar piacon is kapható márkák gyártóinak termékpalettáján is hamarosan megjelennek az ehhez hasonló kapacitású akkuk.