Nagy sebességű Nikon D-SLR

0

A Nikon D2H a jelenlegi leggyorsabb sorozatfelvételre alkalmas digitális tükörreflexes fényképezőgép. 8 kép/mp sebesség mellett akár 40 JPEG (vagy 25 RAW) kép is készíthető egy menetben. Az új autofókusz rendszere 11 fókuszponttal rendelkezik, ezek közül 9 mindkét orientációban használható.

A fényképezőgépben az új JFET alapú LBCAST érzékelő dolgozik, 4,1 millió képpontos felbontással, mely lehetővé teszi ezt a nagy sebességű működést. Az előd D1H felbontása 2,7 Mpixel volt. Szintén újdonság a vezeték nélküli átvitelre alkalmas IEEE 802.11b támogatása.

A D2H-ban alkalmazott, DX formátumú JFET LBCAST képérzékelővel 2484×1636 pixeles felbontás érhető el, akár 8 kép/mp sebességgel. Az új érzékelő emellett igen alacsony képzajú. A fehér-egyensúly beállítását három szenzor végzi, 2500K-10000K között. A fotók gyors eltárolását WriteAcceleration technológia segíti, mellyel a Lexar WA kártyáinak nagy sebessége használható ki. Kellemes, hogy RAW képekkel egyidőben JPEG képek is elmenthetők. A kész felvételek áttöltése nagy sebességű, USB 2.0-s vonalon keresztül történik. A WT-1 vezeték nélküli hálózati kártya a D2H aljára csatlakoztatható, a géppel USB2-es kábelen keresztül kommunikál. Ennek segítségével a helyi hálózaton keresztül juttathatók el a felvételek a célszámítógépre anélkül, hogy közvetlen kábeles kapcsolatot kellene kialakítani.

A vadonatúj Nikon Mulit-Cam 2000 technológiájú autofókusz rendszer igen nagy sebességű, kevés fénynél is jól dolgozik. Expozíció-késleltetése igen minimális, mindössze 37 ms. A fényképezőgép hátuljára 2,5″-os LCD-t helyeztek el, mely a képek visszajátszására, megtekintésére szolgál. A Nikon D2H ez év negyedik negyedévében kerül forgalomba, Európában 4000 eurót kérnek érte. A fényképezőgép részletes adatai az adatlapon olvashatók.