Új X3 érzékelő a Foveontól

0

A Foveon X3 CMOS érzékelője igen jó kontrasztos, éles és moiré mentes képek készítését teszi lehetővé. A színszűrők ugyanis itt nem egymás mellett, hanem kvázi egymás alatt helyezkednek el. Vagyis bármely pixel képes bármelyik alapszín felfogására.

A Sigma SD9-ben felhasznált X3 lapka 3,3×3 millió pixeles volt, vagyis a végső kép 3 millió képpontos lett. Az új 5 Mpixeles CMOS érzékelő 1,51×3 millió képpontos, így legnagyobb felbontásban 1420×1060 képpont rögzíthető. Ezt a szenzort nem tükörreflexes gépbe fogják építeni, hiszen mérete 1/1,8″-os, amely a kompakt gépeknél alkalmazott egyik elterjedt méret. A pixelek mérete a hagyományos CCD-k 3 mikronjához képest az X3-nál 5 mikronos, ami nagyobb érzékenységet és kisebb képzajt tesz lehetővé. Sorozat-módban igen szép értékeket produkál az F19X3-A50, másodpercenként 7 kép készíthető 1420×1060 pixeles felbontásban. A maximális képek számát természetesen az alkalmazott puffer mérete fogja majd meghatározni, ami gépenként változó lehet. A folyamatos video üzemmódban 640×480 pixel t lehet az érzékelőből kiolvasni, 30 kép/mp sebességgel, ami igen jó mindőségű VGA videók készítését teszi lehetővé, hiszen ebben a felbontásban is minden pixel egyedi színű, nincs Bayer-interpoláció.

Az ilyen CMOS érzékelővel szerelt gépek képein alig fog jelentkezni moiré hatás, a képminőségük 100%-os méretben vetekszik majd a hagyományos érzékelőkkel készített képek 30%-ra lekicsinyített méretének minőségével, amellett, hogy nem lesz szükség több millió képpontot tároló óriási JPEG fájlokra. Az érzékelő fogyasztása ráadásul igen alacsony, kiolvasás során sem lépi át a 200mW-ot (a CCD-k minimum 1 W fogyasztásúak). Mivel a CMOS-os sokkal integráltabbak, mint a CCD-k, így az A/D konvertert a CMOS lapkára lehetett integrálni. Erre a változatra 12 bites A/D került.

Reméljük hamarosan elkészülnek az első Foveon X3-ra épülő kompakt fényképezőgépek, hiszen a napjainkban folyó Megapixel háborúnak már-már nincs jelentősége, az X3 azonban nagyságrendi ugrást jelentene a képminőség terén.