A Pentax *ist D végleges adatai

0
A világ legkisebb és legkönnyebb digitális tükörreflexes (D-SLR) fényképezőgépe a Pentax *ist D, tömege optika, akkuk és kártya nélkül 550 gramm, méretei: 129×94,5×60 mm. Belsejében 23,5×15,7 mm-es CCD található, mely 6,3 millió képpontjából a gép 6,1 millió képpontot használ fel. Legnagyobb felbontásban 3008×2008 pixeles képek készíthetők. Kisebb felbontásokat választva 2400×1600, 1536×1024, 1152×768 vagy 960×640 pixeles fotókat kapunk.




Az érzékenység ISO200 és ISO1600 között állítható, de megnövelhető ISO3200-ig. A zársebesség 30 mp és 1/4000 mp közötti lehet. A vaku szinkronizációs ideje 1/150 mp. Sorozat-felvételkor másodpercenként 2,6 kép készíthető (kikapcsolt zajszűrés mellett), 6 képig. Automatikus expozíció-sorozat is készíthető 3 kép hosszban. A beállított expozíciós paramétereknek megfelelő mélységélesség ellenőrizhető a főtárcsa „preview” állásában. Az elkészített képek JPEG, 8 bites TIFF vagy 12 bites RAW formátumban menthetők el CompactFlash kártyára (Type I és II egyaránt, valamint MicroDrive is). A gép támogatja a Lexar WriteAcceleration technológiáját is, amely igen nagy sebességű adatátvitelt tesz lehetővé a gép és a kártya között.

A Pentax optikái közül a Ka, Kaf és Kaf2 bajonettes adapter és korlátozások nélkül, a K bajonettes korlátozásokkal, a 645 és 67 sorozatú optikák adapter segítségével, korlátozásokkal illeszthetők a géphez. A PowerZoom funkció nem használható. A korábbi filmes tükörreflexesekhez fejlesztett optikákon kívül a Pentax kifejezetten a *ist D-hez tervezett két új objektíve is használható (FA J Zoom 18-35 mm F4-5,6 AL, illetve DA Zoom 16-54mm F4 ED AL).

Az élességállítás az új SAFOX VIII rendszernek köszönhetően 11 AF-szenzor valamelyikén történhet, fázis-különbség mérésén alapulva. A 11 érzékelőből 9 vízszintesen kiterjesztett, kereszt alakú, ezek a kép középső részén helyezkednek el, a maradék két szenzor ezek mellett helyezkedik el. A fókusz-szenzorok közül a fotós is választhat, de az automatikára is rábízhatja a döntést. A kiválasztott fókuszpont piros színben látható a keresőben. A fénymérés 16 szegmensre bontott mátrix, középre-súlyozott és szpot elven történhet. A kereső lefedettsége 95%-os. A dioptria-korrekció -2,5 és +1,5 között állítható. A beépített, felpattanó vaku 15,6-os kulcsszámú, ISO200 esetén. Gyenge megvilágításkor a vaku segédfény-forrásként is működik. A fehér-egyensúly automatikus módon kívül 7 előre beállított érték valamelyikére állítható, illetve 3 memóriás kézi beszabályozás is rendelkezésre áll.

A gép az energia-ellátás tekintetében az olcsóbb megoldást választotta, ugyanis négy darab AA méretű elemmel, illetve akkumulátorról működtethető. Ezen kívül 2 CR-V3 Lítium elemmel is használható. A hátsó LCD 1,8″ méretű, felbontása 118 ezer pixel. Természetesen a tükörreflexes kialakítás miatt ez a megjelenítő komponálásra nem alkalmazható, csak a kész felvételek nézhetők vissza segítségével, a szokásos módokban (egy kép, nagyítás max. 12x-es méretig, indexkép, gyorsnézet 1, 3 vagy 5 mp időtartamig, diavetítés, hisztogram). A gép felső paneljének jobb felső sarkában egy státusz LCD is helyt kapott, ahol az expozíció legfontosabb adatai láthatók.

A Pentax *ist D USB 1.1 soros átviteli csatornán keresztül képes kommunikálni számítógéppel. A később megjelenő, opcionális Pentax Remote Assistant szoftver segítségével számítógépről vezérlehető a fényképezőgép.

A Pentax *ist D digitális tükörreflexes fényképezőgépét októbertől kezdik forgalmazni. A részletes paraméterek az adatlapon olvashatók.