Fujifilm PrintPix CX-500

0

Az xD kártya elterjedése és a PictBridge szabvány piacra lépése után a Fuji is frissítette jelenleg kapható fotónyomtatóját a CX-400-at. A PrintPix CX-500 néven bemutatott új nyomtató külsejét tekintve kevés dologban különbözik elődjétől, de az újítások ismeretében a különbségek azonnal felfedezhetők.

Ilyen a megnőtt LCD monitor. Míg a korábbi modellen a képek kiválasztására csak egy 1,8″ képátlójú LCD szolgált, addig a CX-500 egy 2,5″-es változatot rejt.

Változtak a kártyanyílások is. Miután az utolsó SmartMedia kártyás fényképezőgép is elfogyott a boltokból, a Fuji a nyomtatójában sem támogatja már közvetlenül ezt a formátumot. Az SM nyílás helyére egy xD kártyahely került. Az összes többi kártyafajtáról (ide tartozik mostmár a SmartMedia is) egy Type II-es PCMCIA adapter segítségével lehet nyomtatni.

PrintPix CX-400
PrintPix CX-500

A nyomtató ExifPrint és PictBridge kompatibilis, így bármilyen PictBridge szabványt ismerő fényképezőgépről lehet vele nyomtatni, akár számítógép közbeiktatása nélkül is. A két eszköz között egy USB kábel biztosítja a kapcsolatot, ami miatt egy plusz USB csatoló is került a gép oldalára. A nyomtató és a számítógép közötti kapcsolatért felelős USB csatlakozás 1.1-es szabványú.

A nyomtatási paraméterek a rendelkezésünkre álló információk szerint nem változtak. Maradt a Fuji által kifejlesztett, környezetbarátnak tekinthető Thermo Autochrome eljárás, aminél a papír már tartalmazza az összes szükséges anyagot, így nincs szükség sem tintapatronra, sem pedig festékszalagra. A nyomtatás végeredménye a fotó, hulladék patronok és szalagok nélkül.

A nyomtató áráról és magyarországi forgalmazásának kezdetéről nincs információnk.