Panasonic SV-AS10

0

Sajtótájékoztató keretében mutatta ma be a Panasonic karácsonyi termékskáláját. A plazma TV-k és DVD felvevők mellett természetesen a digitális képalkotás eszközei is terítékre kerültek. A hangsúly az SD kártya köré épült, miniatűr, multifunkciós eszközökön, illetve ezek más termékekkel való együttműködésén volt. A kínálatból két D-snap modellt kell kiemelnünk.



SV-AV100
Kevésbé illik a Digicam melléklet témájába, de nem lehet elmenni mellette szó nélkül. Az videokazetta helyett SD kártyát használó videokamera hihetetlenül pici. Mérete egy bankkártyával demonstrálható, de tudását tekintve méltó ellenfele a nagyobb méretű modelleknek. A felvételeket MPEG2 (DVD minőség) és MPEG4 (kisebb fájlméret, gyengébb minőség) tömörítéssel tárolja, így jól gazdálkodik a csomagba tartozó 512 MB-os SD kártyával. A bemutatón készült felvételeket egy DVD felvevő (ebben az esetben SD olvasóként és MPEG2 lejátszóként funkcionált) segítségével egy nagy plazma kijelzőn nézhettük meg. Ugyan közvetlen közelről nem láttuk, de távolról nyugodtan lehetett volna bármelyik komolyabb digitális kamera képe is. Pedig a fényviszonyok nem voltak éppen rózsásak (ennek és a rakoncátlankodó vakunknak tudható be, hogy a mi felvételeink nem lettek az igaziak). Az SV-AV100 ára a képességeihez hangoltan nem kevés: az október végi induláskor 350-400 ezer Forint körül várható. Aki megteheti, hogy ennyi pénzt áldozzon egy otthoni videokamerára, az mindenképpen nézze meg.







SV-AS10
A számunkra érdekesebb multifunkciós eszközzel már a bejáratnál találkoztunk. Az SV-AS10-zel minden vendégről készült ugyanis egy kép (hacsak nem tiltakozott nagyon), amit majd e-mailen kapunk meg. A 2 megapixeles fényképezőgép igazából egy munltifunkciós eszköz, ami nem csak állóképeket készíteni, de videót illetve hangot rögzíteni és zenét lejátszani is tud. A készülék különlegessége, hogy az ilyen eszközökben szokásos 0,3 megapixeles CMOS lapka helyett ebben egy 2 megapixeles CCD dolgozik, ami az átlagnál sokkal jobb képminőséget ígér. (Elkészült képet még úgyan nem láttunk, de ígéretet kaptunk arra, hogy az eszközt néhány héten belül kipróbálhatjuk.)

Egy másik szimpatikus jellemző, hogy az optika elfordítható. Amellett, hogy segít a kép megkomponálásában védi is az optikát. Az optika ugyanis befordítható a váz felé, így még véletlen sem lehet összefogdosni. Az ujjlenyomat a fényképezős mobiltelefonok és a multifunkciós eszközök optikájának a legnagyobb ellensége.





A fényképezőgép menürendszere meglepően kiterjedt. Olyan csemegékre bukkantunk benne, mint a manuális fehéregyensúly állítás, vagy az időzített önkioldó funkció. A menüben egy apró gömb forgatásával lehet navigálni, ami meglehetősen újszerű az ilyen jellegű eszközöknél.

A Panasonic SV-AS10 szintén október végétől lesz kapható, ára várhatóan 99.990 Forint körül alakul.