8x-os reinkarnáció?

0

A németországi Jenoptik cég bejelentette nagy zoomátfogású digitális fényképezőgépét, a JD 4.1 Z8-at. A gép furcsasága, hogy az optika kisértetiesen hasonlít a régebbi Casio QV-2800UX és QV-2900UX optikájára. Mind fókusztávolságban, mind fényerőben igen nagy a hasonlóság (6-48 mm, F3,2-3,4).

Bár hazánkban egyelőre nem forgalmaznak Jenoptik gépeket, a hasonlóság miatt érdemes pár szót ejteni a gép képességeiről:
A gépben korunknak megfelelően 4 Mpixeles CCD található, melynek mérete igazodik az optikához, vagyis 1/2,5″-os. A nagy felbontás és kis CCD méret igen apró pixelméreteket eredményez, reméljük ez nem okoz majd túl zajos fotókat. Mindenesetre már jelent valamit, hogy csak ISO100 és ISO200 érzékenységek választhatók.
Az optika fókusztávolsága kisfilmre vetítve 36-288 mm-nek megfelelő, a rekesz értéke F3,2, F4,8 vagy F8 lehet. Bár a Casio modell forgatható optikával készült, a Jenoptik fixre építette be az optikát. Szintén kár azért, hogy a Jenoptik gépre már nem lehet szűrőket, vagy előtétlencséket helyezni. A gép hátulján 1,6″-os, 70 ezer pixeles LCD található.

A zársebesség 8 mp és 1/1000 mp közötti lehet, az automatika azonban 2 mp-nél hoszabb záridőt nem választ még témamódokban sem. A kész felvételek SecureDigital kártyára kerülnek. A gép működtetéséhez szükséges villamos energiát AA méretű akkuk biztosítják. A fényképezőgép ára körülbelül 400 euro lesz.