Új gépcsalád a Sony-nál

0

A Sony digitális fényképezőgép kínálata több családot tartalmaz. Egy korábbi cikkünkben már összefoglaltuk a Sony digitális fényképezőgép-családját, most mégis tekintsük át még egyszer, röviden. Az első Sony digitális fényképezőgépek floppy-lemezre készítették a felvételeket. Ezek az MVC-FD sorozat tagjai voltak. Később ennek a sorozatnak a folytatásaként jelentek meg a CD-re rögzítő változatok, az MVC-CD sorozatban. A memóriakátryás változatok közös családját DSC jelzéssel illetik, ezen belül a DSC-P, mint kompakt, illetve induló gépek családja, a DSC-U, mint ultra-kompakt fényképezőgépek csoportja, és a DSC-F a magas igényeket kielégítő gépek sorozata található meg. Korábban a kompakt, de sok beállítási móddal rendelkező gépeket a DSC-S sorozat tartalmazta, ezt váltotta fel nemrég a DSC-V sorozat, amelyben egyelőre csak a DSC-V1-et találjuk meg. Eddig tartott tehát a Sony digitális fényképezőgépek termékcsaládjának ismertetése. Legalábbis az új gép nélkül.

A Sony DSC-T1 ugyanis egy új gépcsaládot, a DSC-T sorozatot indítja útjának. A T jelzés a Carl Zeiss Vario-Tessar elnevezésvől adódik, amely különleges kialakításának köszönhetően függőleges helyzetben építhető be a fényképezőgépbe, ezáltal a zoomos optika egyáltalán nem nyúlik ki a gépvázból (ilyet elsőként a Minolta DiMAGE X/Xi/Xt/X20 gépeiben láthattunk, de már a Sanyo VPC-J1-ben is találkoztunk hasonló megoldással). A Sony a DSC-T1 megalkotása során azonban nem egy kitaposott ösvényen járt, hiszen a gép képességei felülmúlják az összes eddigi, hitelkártya méretű, rejtett optikás gép képességeit. Kezdjük talán a felbontással.



A DSC-T1-ben egészen kicsi, 1/2,4″ tokozott méretű CCD található. Eddig az ilyen méretben elért legnagyobb felbontás közelítőleg 4 Mpixel volt, de a T1-ben lévő CCD 5 Mpixeles. A kis mérethez tartozó nagy felbontás apró elemi képponotkat eredményez, ami az alacsony képzaj eléréséhez bizony nagyon kis zajú erősítőket és zajszűrő eljárás használatát kívánja meg. De ezekből sincs hiány a T1-ben, a „Clear Color”, „Clear Luminance” zajszűrők pontosan az alacsony képzaj és remek képminőség elérése érdekében kerültek a gépbe. Ezen kívül a hosszú záridős felvételek esetén jelentkező hotpixelek kiszűrésére külön zajszűrő található, mely a „dark frame” eljárással dolgozik (expozíció után újabb expozíció, de letakart objektívvel, majd az első képből a csak hotpixeleket tartalmazó kép kivonása). A T1 tehát legnagyobb felbontásban 2592×1944 pixeles képeket készít, vagy 3:2 oldalarányt választva 2592×1768 pixeleseket. Ezen kívül 2048×1536, 1280×960 és 640×480 képponots felbontás is használható.

A már említett Carl Zeiss Vario-Tessar optika átfogása 3x-os, kisfilmes formátumra vetítve 38-114 mm-es fókusztávolságú. A rejtett optika induló fényereje nagylátószögnél sajnos nem mondható jónak, F3,5. Ezzel szemben a tele állásban használható F4,4 már jobb érték, átlag feletti.

Az elkészített felvételeket a kis méretű MemoryStick Duo, vagy MemoryStick Pro Duo kártyára menti a gép. Gyárilag 32 MB-os MS Duo kártyát kapunk.
A fényképezőgéppel videófelvételek is készíthetők, 640×480 pixeles felbontásban 30 kép/mp képfrissítéssel (csak MemoryStick Pro Duo kártyára), illetve 16 kép/mp seebsséggel, valamint 160×112 pixeles felbontásban. A videórögzítés során a gép hangot is rögzít.

A végére hagytunk még egy kellemes újdonságot, méghozzá az LCD-t. A T1 hátulján ugyanis szokatlanul nagy, 2,5″-os LCD-t helyeztek, amelynek felbontása is igen kellemes, mintegy 211.000 pixelt tartalmaz. A nagy kijelző és a jó felbontás kihasználásaként a Sony egy új, érdekes témamódot nyújt a felhasználónak: az „nagyító” (Magnifying Glass) témamódban ugyanis 3,3x-osára nagyított kép jelenik meg a nagy LCD-n. További témamódok, amelyek rendelkezésre állnak: éjszakai, éjszakai portré, tájkép, hó, strand, nagy zársebesség (sport), tűzijáték.

A Sony DSC-T1-et januárban kezdik forgalmazni, ára 550 dollár lesz. A géphez 40 méterig vízálló tok (MPK-THA, 200 dollár), pót akkumulátor (NP-FT1, 60 dollár), külső akkutöltő (BC-TR1, 60 dollár), bőr tok (LCS-THA, 50 dollár) és memóriakártyák vásárolhatók.
A fényképezőgép részletes adatai megtekinthetők adatlapunkon.